Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/12 ΣΤΙΣ 15.30 ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ


                 Στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και   Δικτύων                            
                              (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός)
                                
                                    ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ


 ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΤΏΡΑ  ΝΑ  ΚΛΕΙΣΕΙ  ΟΡΙΣΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ  Η ΧΩΜΑΤΕΡΉ  ΤΗΣ  ΦΥΛΗΣ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ  ΠΟΡΟΙ  ΓΙΑ    ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ  ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ  ΝΑ  ΜΗΝ  ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ  ΆΛΛΗ  ΜΙΑ  ΦΟΡΑ  Η  ΦΥΛΗ  ΤΟ ΜΟΝΟ  ΣΙΓΟΥΡΟ  ΣΗΜΕΙΟ  ΑΝΑΦΟΡΑΣ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΝΕΟΥ  ΠΕ.Σ.Δ.Α. ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΑΣΑΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ  ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΟΥΡΟΥ ! Η ΦΥΛΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! 

Είναι φανερό από τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πως η Φυλή τέλειωσε στην κυριολεξία ,δίνοντας της  την χαριστική βολή η κα Δούρου και η παράταξη της με τις αποφάσεις της για επέκταση του ΕΜΑΚ και παράταση του ΧΥΤΑ και όλων των μολυσματικών δραστηριοτήτων παλιών και νέων που σχεδιάζει με τον νέο Περιφερειακό  Σχεδιασμό Διαχείρισης 
Απορριμμάτων .

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ.
Στην χωματερή της Φυλής στα 57 χρόνια λειτουργίας της έχουν ταφεί πάνω από 150.000.000 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών, εκπέμπονται κάθε χρόνο 59.550.480 κιλά καρκινογόνων καυσαερίων, και μέχρι σήμερα έχουν εκλυθεί πάνω από 833.706.720 τόνοι από  την καύση του βιοαερίου στον Αττικό ουρανό, σκορπώντας αρρώστιες, μόλυνση, και θάνατο στους κατοίκους και ανεπιστρεπτί καταστροφή του περιβάλλοντος  της Δυτικής Αθήνας

Στην ίδια γραμμή είναι οι παρακάτω διατάξεις του νέου σχεδίου ΠΕΣΔΑ που θέλει να ψηφίσει η διοίκηση Δούρου.
       
ΓΙΑ ΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Α. ΦΥΛΗΣ:  Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. προβλέπει ότι για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων θα αξιοποιηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής (για την ικανοποίηση «άμεσων αναγκών») ή/και χώρων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλόλητα τους ως Χ.Υ.Τ.Υ.  (Ν. 3164/2003). Αυτό σημαίνει ότι εκτός της ήδη υφιστάμενης Β φάσης, που έχει αρκετά χρόνια ακόμα, θα γίνει επέκτασή της με δημιουργία νέας Γ΄ φάσης με επί πλέον λάκκους υποδοχής  σκουπιδιών.                                                                       
      Επί πλέον θα χρησιμοποιηθεί και το Λατομείο Μουσαμά όπως προβλέπει ο Ν. 3164/2003 «ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». Χώρος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Ατταλο.
       
    Η WATT AE (Μπόμπολας) επιδιώκει να φτιαχτεί νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων 100.000 τόνων/έτος μέσα στον ΟΕΔΑ Φυλής και στη θέση του παλιού ΚΔΑΥ που κάηκε.
      
     ΓΙΑ ΤΟ Ε.Μ.Α.Κ.: (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης) ΦΥΛΗΣ: Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει την επέκταση της δυναμικότητάς του σε  350.000 τόνους ετησίως.       Η κατασκευή του κόστισε παραπάνω από 80.000.000 € και λειτουργεί από το 2004 χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ενώ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) έχει λήξει από 31/12/2013.    Το Ε.Μ.Α.Κ. δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια) καθώς και λυματολάσπη από την Αττάλεια και παράγει μία χαρτοπλαστική μάζα (RDF) και ένα «τυφοειδές κομπόστ» τα οποία θάβονται στην χωματερή.
 
      ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ:   Ο αποτεφρωτήρας δέχεται ιατρικά απόβλητα άκρως μολυσματικά από όλη την Ελλάδα. Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει την περαιτέρω αξιοποίηση της μονάδας!! Να σημειώσουμε ότι το Ε.Μ.Α.Κ. και ο αποτεφρωτήρας είναι συμφερόντων του <<εθνικού εργολάβου>>.
        
     ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ: Στον νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α αναφέρεται ότι από την καύση του βιοαερίου που προέρχεται από τα στραγγίσματα των σύμμεικτων σκουπιδιών παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα και άρα εννοείται ότι δεν πρόκειται να κλείσει

 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Νέες υποδομές  βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) προωθούνται στον Ασπρόπυργο.

Όλες  οι υποσχέσεις, τα μεγάλα και ωραία λόγια πήγαν περίπατο και εξανεμίστηκαν μέσα από τον προτεινόμενο νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α. από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο οποίος θα συνεχίσει το «έγκλημα» στη Φυλή! Αυτή η πολιτική δεν λέγεται ριζικός ανασχεδιασμός φιλικός για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αλλά η συνέχιση «της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Φυλή που θα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενεές που θα ζουν στην περιοχή» όπως πολύ κυνικά παραδέχτηκε η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την συναίνεση των πολιτικών της υπαλλήλων (κυβέρνηση, περιφέρεια κ. ά.), μέσω και του νέου Π.Ε.Σ.Δ.Α. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το εδώ και 55 χρόνια διαρκές έγκλημα της χωματερής Φυλής, με προϋπόθεση πάντα το κέρδος τού κεφαλαίου και των ελαστικά εργαζόμενων.

Εμείς οι πληττόμενοι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού  μαζί με τους κατοίκους όλων των εργατογειτονιών της Δ. Αθήνας καταγγέλλουμε και σας δηλώνουμε ότι το δικαίωμα μας να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, δεν μπορεί να καταστρατηγείται από κανένα νόμο, από καμιά πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση.
Θα αγωνιστούμε με όλους τους κατοίκους των στοχευμένων περιοχών Φυλής ,Γραμματικού, της Κερατέας και όλης της Αττικής όχι μόνον να μην ψηφισθεί το νέο τερατούργημα του Π.Ε.Σ.Δ.Α. αλλά και να μην υλοποιηθεί.
Επίσης, ως προς την συνολική προτεινόμενη αναθεώρηση έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

1.   Από πουθενά δεν τεκμαίρεται πως και που συγκεκριμένα θα γίνουν οι νέες υποδομές οι οποίες απαιτούνται για να «δουλέψει» όλη η αλυσίδα από την πρόληψη, μείωση και παραγωγή των απορριμμάτων έως και την ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση-κομποστοποίηση και την τελική διάθεση του όποιου υπολείμματος αυτών. Ουσιαστικά μετατίθεται η όλη ευθύνη στους Δήμους, οι οποίοι μέσα από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης καλούνται να διαχειριστούν  τα σκουπίδια τους χωρίς μέσα, πόρους, και μόνιμες και σταθερές προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας. Κάτω από το βάρος της μείωσης των προϋπολογισμών των δήμων είναι σίγουρο ότι δεν θα προχωρήσει οποιαδήποτε τοπική διαχείριση με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, και η ευθύνη της αποτυχίας της όποιας προσπάθειας θα επιρριφθεί στους Δήμους, οι οποίοι για να ξεμπερδεύουν και <<όχι μόνον>>, με το πρόβλημα θα αναθέτουν σε ιδιώτες εργολάβους την διαχείριση από την συλλογή των σκουπιδιών έως την τελική διάθεση αυτών επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες τους.
 Ήδη ο Δήμος Αγ. Αναργύρων Καματερού ανέθεσε την ανακύκλωση σε ιδιωτική εταιρεία ,και μάλιστα παραχωρώντας της χώρους και εγκαταστάσεις από το χώρο του Νέου Δημαρχείου. Αναλαμβάνει να κάνει τον ντίλερ της συγκεκριμένης εταιρείας ,που το ιστορικό της δεν είναι και τόσο καθαρό (της έχει αφαιρεθεί 3 φορές η άδεια και δεν έχει δεχτεί να ελεγχθεί από τους εποπτικούς φορείς του δημοσίου ποτέ μέχρι σήμερα-τα συμπεράσματα δικά σας…..)
    
       2.    Σε συνέχεια των παραπάνω προβλέπεται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι στους Δημότες της Αττικής (Τέλος Ανακύκλωσης, Τέλος Ταφής). Τα οποία εισπράττονται ήδη  στην τιμή των προϊόντων ή θα επιβληθούν μέσω των Δημοτικών Τελών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο νέος Ε.Σ.Δ.Α. κοστολογεί με 35 ευρώ τον τόνο τη διαχείριση των απορριμμάτων με ανώτατο στόχο να φθάσει τα 60 ευρώ. Την ίδια στιγμή η αμαρτωλή Ε.Ε.Α.Α., με μεγαλομέτοχο την Coca Cola, θα συνεχίσει να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από την διαχείριση των μπλε κάδων, μέσω των οποίων μόνον ένα ποσοστό της τάξης του 2-4% ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο θάβεται στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής! Δηλαδή οι κάτοικοι της Αττικής θα ματώνουν για να πληρώνουν επιπλέον φόρους τους οποίους θα καρπώνονται ιδιώτες εργολάβοι που θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια των Δήμων αφού αυτοί θα χρηματοδοτούνται μέσω δημόσιων-εθνικών πόρων, καταστρέφοντας παράλληλα την υγεία και το περιβάλλον!

3.    Η όλη φιλοσοφία ως προς την άντληση οικονομικών πόρων για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων διακατέχεται από τις Ευρωπαϊκές Αρχές: «ο ρυπαίνων πληρώνει», «πληρώνω όσο πετάω», «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού αποβλήτων». Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. χωρίς διάκριση «τσουβαλιάζει» τον «παραγωγό σκουπιδιών» βιομήχανο, έμπορο, κατασκευαστή κ.λ.π., οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ρυπαίνοντες, με τον απλό καταναλωτή – πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως  ο εργαζόμενος θα καλεστεί πάλι να πληρώσει!!! 

    4Επίσης, ως βασική πηγή άντλησης πόρων και στο νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α. αναφέρονται οι Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί Πόροι. Μέσω διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως: Ε.Σ.Π.Α., Π.Ε.Π. Αττικής για την Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία,  και το Πράσινο Ταμείο κ.α.. Είναι γνωστό ότι η άντληση τέτοιων πόρων προϋποθέτει την συμμετοχή και ιδιωτών, αλλιώς δεν χορηγούνται .

Εμείς λέμε ότι εδώ και τώρα μπορεί να ξεκινήσει ένας άλλος σχεδιασμός στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ΟΥΣιΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠωΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕι ΤΕΧΝΙΚα ΤΟ ΠΡοΒΛΗΜΑ Ή ΜοΝΟΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜεΝΑ 

Χρειάζεται πολιτική απόφαση που θα στοχεύει στην εντελώς αντίθετη από τη σημερινή λογική της ανάθεσης του προβλήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο γιατί τα αποτελέσματα της αποτυπώνονται στο έγκλημα  της Φυλής. Κέρδος για το κεφάλαιο, καταστροφή της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Χρειάζονται να διατεθούν δημόσιοι πόροι και να γίνει άμεση εθνικοποίηση όλων των σημερινών ιδιωτικών δομών όπως των διαφόρων  Ε.Ο.Α.Ν.,  Ε.Ε.Α.Α., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Ε.Δ., Σ.Μ.Α . με δημιουργία και νέων με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα.

 Με βασικό γνώμονα την υγεία των κατοίκων, την προστασία των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, και την εξοικονόμηση πόρων μέσα από την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, μείωσης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης κ.λ.π. μέσα από ένα κεντρικό εθνικό σχεδιασμό με βασικό κριτήριο τον δημόσιο, δημοκρατικό, κοινωνικό και φιλικά περιβαλλοντικό χαρακτήρα.                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου