Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Συνάδελφοι κοινωφελείς εργαζόμενοι, μισοεργαζόμενοι, άνεργοι, απλήρωτοι, καλούμαστε σε συντονισμό για το δικαίωμά μας στην ζωή.                                                                              
Ο εκβιασμός τους μας είναι γνωστός:
H επίσημη ανεργία, κολλημένη εδώ και χρόνια σε μεγάλα ποσοστά.                               
Η ανασφάλιστη, εκ περιτροπής και μαύρη εργασία, η κοινωφελής εργασία και τα προγράμματα voucher αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα για όλες και όλους μας.                    
Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ήδη εδώ και κάθε μέρα δείχνει όλο και πιο άγρια το πρόσωπό του.
Γνωστές και οι δικαιολογίες τους:
Η κυβέρνηση μας λέει ότι κάνει προσλήψεις για να καλύψει τις ανάγκες. Ότι μειώνει την ανεργία. Ότι η δική της μνημονιακή πολιτική με τις 8μηνες συμβάσεις είναι καλύτερη από τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις 5μηνες συμβάσεις.
Οι δημοτικές αρχές μας λένε ότι τα προγράμματα αυτά είναι μια λύση στα προβλήματα των Δήμων. Ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στο μνημονιακό καθεστώς πέρα από αυτά τα «δώρα» που μας δίνει η Ε.Ε.
Η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο μας λένε ότι αυτές οι πολιτικές θα φέρουν ανάπτυξη και θα ξεπεραστεί η κρίση. Ότι για να «σωθούμε» πρέπει να μειώνονται οι δαπάνες, να στέλνεται κόσμος στην ανεργία, να κόβονται οι μισθοί και να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα.
Όμως εμείς ξέρουμε την αλήθεια:
Επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε εύπλαστο εργατικό δυναμικό που θα μπορεί εύκολα να εντάσσεται σε μορφές ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών.                            
Άλλωστε στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθαριότητα   κ.α.), οι θέσεις που καλύπτονται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας  και ελαστικής εργασίας τείνουν να κυριαρχήσουν και στον  δημόσιο τομέα όπως και στον ιδιωτικό.
Δεν είναι καθόλου άσχετα τα προγράμματα των προσωρινών και επισφαλών θέσεων εργασίας στους δήμους, με τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του «ποινολογίου», την προσπάθεια μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε μορφές επιδότησης σε επιχειρήσεις και εργοδότες, για να μας προσλαμβάνουν απελπισμένους από τη δεξαμενή των ανέργων με αντίστοιχα άθλιους μισθούς και εξαφανισμένα δικαιώματα.
Η κυβέρνηση έχει συνεργούς:
Οι δήμοι, πρωτοστατούν  στην προσπάθεια περικοπής των δημοσίων δαπανών για κοινωνικές ανάγκες και μετατροπής τους σε ανταποδοτικές παροχές.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντί για μαχητικούς αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας συμμετέχουν μαζί με τον ΣΕΒ σε κοινωνικά μέτωπα ταξικής συνεργασίας αναζητώντας «εθνικές γραμμές» στα εργασιακά.  

Οι εργαζόμενοι όμως και οι εργοδότες δεν έχουν κοινά αλλά αντιτιθέμενα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών, είναι η δική μας κλεμμένη δουλειά.
Απαιτείται μόνιμο και σταθερό προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας – αμοιβής και όχι όχι εργαζόμενοι να μετατρέπονται σε «ωφελούμενους» με μισθούς 430 ευρώ (για μέχρι 25 ετών) και 490 ευρώ (για άνω των 25). 

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι
Τα ψέματά τους τελείωσαν.
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να στερήσει την αξιοπρέπειά μας!
Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας πετάει στους κάδους ανακύκλωσης εργαζομένων!
Η εμπειρία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η διάψευσή τους βαραίνει ακόμα στις πλάτες πολλών εργαζόμενων, όμως καμιά πολιτική λύση δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς τους αγώνες μας.                        
Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για ατομικές λύσεις, για λογικές του τύπου “ας μείνω εγώ στη δουλειά κι ας απολυθεί ο διπλανός μου”.

Καμμιά εργατική γειτονιά δεν πρέπει να υποταχτεί στην φτώχεια.

Απαραίτητο είναι η συγκρότηση επιτροπών αγώνα των ίδιων των “ωφελούμενων’’ και η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα για ίση αμοιβή για ίση εργασία, για πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων, για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας.
Καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση, όχι στην εκχώρηση, στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων.
Στην πόλη μας, σε κάθε γειτονιά, ενημερώνουμε τους κατοίκους και τους συμπολίτες εργαζόμενους επειδή τα προβλήματα με όλους τους εργαζόμενους  είναι κοινά, επιδιώκουμε  να φτιαχτεί ένα κέντρο αγώνα σε κάθε πόλη.
Να παλέψουμε για την ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και μας έχουν οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα.


Επειδή η συσπείρωση και ο ενιαίος συντονισμός κοινωφελών, επισφαλών, ανέργων και εργαζομένων είναι απαραίτητος ώστε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι, απαντήσεις, στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μας, για τις μορφές και το αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο μπορούμε να συναντηθούμε:
Στις 16/6 στον Πευκώνα (κοντά στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων) στις 18.30 


 

Παρατηρητήριο                    
εργατικών θεμάτων
της Ανυπότακτης Πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου