Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΔΟΜΗΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ


  Την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα παραδίδεται ο δημόσιος πλούτος στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου (το Ελληνικό στον Λάτση, ο ΟΛΠ στην COSCO, τα αεροδρόμια στη Γερμανική FRAPORT, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία) ενώ ετοιμάζονται για πώληση η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ,
  Την ίδια στιγμή που τα ΜΑΤ προστατεύουν την αρπαγή της πρώτης κατοικίας του λαού από τραπεζίτες και ιδιώτες κερδοσκόπους, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η δημοτική αρχή Σαράντη παζαρεύει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού με μόνο κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προστάτεψε ούτε διεκδίκησε το χώρο του 301, τους χώρους του ΟΣΕ στον Πευκώνα και στον παλιό σταθμό του τρένου ενώ εγκατέλειψε στην μοίρα του το πάρκο Τρίτση.
  Ειδικά για τους χώρους του ΟΣΕ, η τακτική της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ΓΑΙΑΟΣΕ,  είναι να παραχωρεί ή να εκμισθώνει χώρους στο δήμο ώστε να κατοχυρώνει σε βάθος χρόνου το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
  Η διοίκηση του δήμου αντί να υπερασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής του ΟΣΕ και να εξασφαλίσει την αξιοποίησή τους για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μετατρέπεται σε «ντήλερ» μικροσυμφερόντων, όπως αποδεικνύεται από αυτά που συμβαίνουν στην περίπτωση της καντίνας που έχει καταλάβει το χώρο του Πευκώνα, απέναντι από το 301 Ε.Β..
  Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δύο συνεδριάσεις. Αρχικά η στάση της δημοτικής αρχής ήταν ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις παράνομες κατασκευές του ενοικιαστή (αυθαίρετη κατασκευή ¨πάρκου σκύλων¨ και τραπεζοκαθίσματα) ώστε «να φάει ψωμί ένας δημότης», ο οποίος στη συνέχεια επιδόθηκε σε λεκτικές επιθέσεις και απειλές κατά μελών του Δημοτικού Συμβούλιου, για να μη θιγούν οι ενέργειές του στο χώρο. Αν είχαμε μία τόσο ευαίσθητη δημοτική αρχή απέναντι στους φτωχούς συνδημότες μας, θα περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις όταν η εφορία βάζει χέρι στις ελάχιστες αποταμιεύσεις για χρέη έστω και μικρών ποσών προς το κράτος, θα περιμέναμε κάποια προστασία όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα από οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό…
  Μετά όμως από τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη στάση του ενοικιαστή, η διοίκηση Σαράντη προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, για να μη χρεωθεί ότι στην περίπτωση της καντίνας, απλά  έχει αποφασίσει να συμπεριφερθεί με κριτήριο το μικροκομματικό συμφέρον.Άλλαξε λοιπόν γραμμή και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (24/10/17) μας ενημέρωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του χώρου από την ΓΑΙΑΟΣΕ προς τον ενοικιαστή. Αυτά τουλάχιστον εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παπαναγιωτάκη. 
 Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική: 
   Στις 4/4/2017, η ίδια αντιδήμαρχος υπέγραψε μισθωτήριο για χώρο 25 τ.μ. με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με μηνιαίο αντίτιμο 30 ευρώ, ως υπεύθυνη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου. Το δε αντίτιμο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, δηλαδή τους δημότες.
Τι να υποθέσουμε; 
   Πέρα από την εξυπηρέτηση ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία, το πρόβλημα είναι ότι η πρακτική υπογραφής συμβάσεων με μία ανώνυμη εταιρεία, ανοίγει την όρεξη σε κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχήμα να διεκδικήσει από το Δήμο ποσά για παραχώρηση χώρων που δυστυχώς δεν έχει εξασφαλιστεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς προς όφελος των δημοτών. Όσο μάλιστα προχωρά η ιδιωτικοποίηση εταιρειών (άλλοτε κοινής ωφέλειας), όπως ο ΟΣΕ, τόσο θα απειλούμαστε να πληρώσουμε για τη χρήση αυτών των χώρων (όπως ο χώρος πάνω από το υπογειοποιημένο τμήμα των γραμμών).
   Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ασχολούμαστε με την εξυπηρέτηση των «ημετέρων», όταν οι ελεύθεροι χώροι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών για αθλητικές δραστηριότητες, πολιτισμό, περίπατο, σε φροντισμένους και δενδροφυτευμένους χώρους, όταν οι χώροι του ΟΣΕ και του 301 είναι υπεραρκετοί για την ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών που οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη. Αντίθετα, για το χώρο του Πευκώνα δεν έχει διατεθεί ούτε 1 ευρώ (πρόσφατα βανδαλίστηκε και κλάπηκε εξάρτημα εξαερισμού), αλλά διατέθηκαν 24.000 ευρώ (!) για τοποθέτηση γυμναστικών οργάνων σε γειτονικό χώρο, κοντά στο χώρο της καντίνας… Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς το πάρκο Τρίτση να καταστρέφεται, να στραγγίζουν οι λίμνες του, αφού δεν διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε οι προβλεπόμενες πιστώσεις, και ο Δήμος να ασχολείται με το πάρκο σκύλων (;;;;) (το οποίο αποτελεί σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ανάγκη του Δήμου)!
   Το έργο λοιπόν παίζεται έτσι: από τη μια δήθεν διεκδικήσεις με γυαλιστερά πανό από τον ΟΣΕ κι από την άλλη παραχωρήσεις και υπονόμευση των δημόσιων χώρων. Κακή επανάληψη των θεατρινισμών για το κλείσιμο του ΙΚΑ!!!
   Η Ανυπότακτη Πόλη καλεί το λαό της περιοχής να υπερασπίσει και να διεκδικήσει την πλήρη απόδοση των ελεύθερων και αδόμητων χώρων στους δημότες. Οι ελεύθεροι χώροι ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ούτε στη ΓΑΙΑΟΣΕ ούτε σε κανέναν επιχειρηματία.
 
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου