Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Όλοι/ες στη εκδήλωση κατοίκων και συλλογικοτήτων την Κυριακή 25/2, στις 11π.μ, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.


Η επιχειρούμενη ανέγερση του «Gardens mall» στο οικόπεδο Μουζάκη στα σύνορα της πόλης μας, την Ακαδημία Πλάτωνα είναι άλλη μια ψηφίδα στο κυβερνητικό -και αντιπολιτευτικό- όραμα για μια δήθεν ανάπτυξη, που σε κάθε γειτονιά φέρνει κι από ένα ακόμα θηριώδες Mall. Ελληνικό, Γουδί, Φιλαδέλφεια, Ακαδημία Πλάτωνα, περιμένουν να προστεθούν στο γαϊτανάκι χώρων κατανάλωσης και να διαμορφώσουν τη νέα κοινωνική και  εμπορική ζωή εντός τους, εις βάρος των λίγων ελεύθερων  χώρων και της καθημερινότητας των κατοίκων σε αυτούς. Εις βάρος χώρων ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των εργαζομένων στο τομέα του εμπορίου και ιδιαίτερα του Περιστερίου. Είναι σαφές το πρόσημο της «ανάπτυξης» στο οποίο δίνει πράσινο φως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την προσθήκη παντού αποκλειστικά χρήσεων τουρισμού, αναψυχής και γενικά εμπορικών χρήσεων και με όρους ξεπουλήματος σε μεγάλους ομίλους όπως η Blackrock που είναι πίσω από την Αrtume.
Σημειώνεται πως:
  • η επιχειρούμενη ανέγερση γίνεται σε μια πόλη με αναλογία πρασίνου 0,96μ2/κάτοικο βάσει μελέτης του ΟΟΣΑ το 2014
  • για την ικανοποίηση της Artume Blackrock άλλαξαν οι όροι δόμησης της περιοχής μόνο για το συγκεκριμένο Ο.Τ. Το μέγεθος του σχεδιαζόμενου Μall θα αλλάξει προς το χειρότερο την περιοχή κατοικίας, η οποία είναι υποβαθμισμένη λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και σχεδιασμού.
  • η επιχειρούμενη «ανάπτυξη» απέχει από τον τρόπο ζωής που επιθυμούν οι κάτοικοι της περιοχής, οι προτάσεις των οποίων παρακάμπτονται σα να μη τους αφορά το θέμα, χάριν όχι του δημόσιου συμφέροντος, αλλά του συμφέροντος της Artume-Blackrock, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου έχει εκφράσει την αντίθεσή του με ομόφωνη απόφαση. 
Η υποτιθέμενη «λύση» των αντισταθμιστικών περιβαλλοντικών έργων δεν είναι τίποτα παραπάνω από αναβάθμιση του ίδιου του Mall «Academy Gardens» μέσω της σύνδεσής του με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, με τη μετατροπή του τελευταίου σε αυλή του mall και σε χώρο στοίβαξης αυτοκινήτων και κυκλοφοριακού χάους.
Για ποια πράγματα δεσμεύεται η Artume ως αντισταθμιστικά έργα:
  • Να διαχειριστεί  βέλτιστα το νερό και την ενέργεια στα κτίριά της, με στόχο την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος. Ρωτάμε εμείςη διαχείριση περιλαμβάνει και τα νερά των ρεμάτων που τρέχουν στο υπέδαφος του οικοπέδου ή μόνο τα συντριβάνια που δείχνουν οι μακέτες;
  • Να επιδιώξει ως αποτέλεσμα του έργου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας του. Ρωτάμε εμείς: υπάρχει κατασκευαστικό έργο που γίνεται χωρίς εργάτες ή καταστήματα που λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους; Πόσες θέσεις εργασίας θα επιδιώξει και πως;  Oι εμπορικοί σύλλογοι υπολόγισαν ότι το Mall θα οδηγήσει σε απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Να τηρήσει “εταιρική ηθική συμπεριφορά” (sic) σε ζητήματα ανταγωνισμού με άλλες εταιρείες, δωροδοκίας, ισότητας στις ευκαιρίες απασχόλησης, και άλλα εταιρικά. Σχολιάζουμε, μόνο αυτό που αφορά την απασχόληση. Η διατύπωση περί “ισότητας” κρύβει ότι η εταιρεία δεν δεσμεύεται για απασχόληση κατοίκων των περιοχών, όπως παραπληροφορούν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Και πως να δεσμευτεί ότι μια αλυσίδα ρούχων που θα νοικιάσει χώρο στο Mall θα προσλάβει ανθρώπους από την περιοχή; Λίγη σκέψη χρειάζεται για να μην μας παραμυθιάζουν.
Αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους για τα άτομα που θα εργαστούν. Τόσο βαριά και πρωτότυπη υποχρέωση!
 
Θα εμποδίσουμε την ανέγερση ενός τέτοιου φαραωνικού κτιρίου. Θεωρούμε πως η αναβάθμιση της περιοχής δε θα γίνει με την ανέγερση ψηλών και λαμπερών κτιρίων από πολυεθνικές και την προσέλκυση χρήσεων μαζικής κουλτούρας καταναλωτισμού. Η αναβάθμιση των γειτονιών, η οποία θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα κεντρικού και τοπικού κράτους,  θα γίνει με σχεδιασμό υψηλής ποιότητας χώρων και υποδομών για κατοίκους και επισκέπτες, με ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου, μέρος του οποίου σήμερα στοιβάζεται και φθείρεται σε ακατάλληλους χώρους, με διεύρυνση και ενοποίηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, με δημιουργία χώρων πολιτισμού και όχι χώρων καταναλωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου