ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ποιοι είμαστε
Είμαστε εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, φοιτητές και νέοι άνθρωποι που συμμετέχουμε στους αγώνες του σήμερα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και κεφαλαίου.
Αγωνιστές, που συμμετέχουμε ενεργά στο ευρύτερο λαϊκό και εργατικό κίνημα, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Αγωνιστές απ’ το ανυπότακτο φοιτητικό κίνημα και τον μαχόμενο κόσμο της εκπαίδευσης. Αγωνιστές με ενεργό συμμετοχή στα μέτωπα και τις μάχες κόντρα στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον φασισμό. Αγωνιστές που συμμετέχουμε ενεργά σε όποιο «μικρό» ή «μεγάλο» ζήτημα προκύπτει στην γειτονιά μας.
Στους αγώνες για το κλείσιμο της χωματερής, ενάντια στην εισφορά γης στον Άτταλο, για καλύτερη παιδεία, στις μάχες για το ξήλωμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, στους αγώνες ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων στον Δήμο μας και στα σχολεία, στους αγώνες ενάντια στα χαράτσια, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς κλπ.
Η καπιταλιστική κρίση
Οι δημοτικές εκλογές του Μάη γίνονται εν μέσω μιας σφοδρής κρίσης του συστήματος, που για να την ξεπεράσει επιτίθεται με άγριο τρόπο στους εργαζόμενους στερώντας τους βασικά δικαιώματα, που είχαν κατακτηθεί με αίμα. Επιτίθεται στο δικαίωμα στην εργασία και τα εργατικά δικαιώματα, διαλύει τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί κάθε κοινωνικό αγαθό (ενέργεια, νερό, επικοινωνία και μέσα μεταφοράς) εντείνει τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων και προωθεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου. Η επίθεση αυτή εκτός από την αντιδραστική ανασυγκρότηση του κράτους, της δομής και του ρόλου του, συνοδεύεται και από ένταση της κρατικής καταστολής, της βίας και του αυταρχισμού (απαγόρευση απεργιών, συγκεντρώσεων και συκοφάντηση κάθε αγωνιζόμενου κομματιού της κοινωνίας). Μαζί εξελίσσεται η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, η οικονομική και μιντιακή βία, διαμορφώνοντας μια κατάσταση ολοκληρωτικού κοινοβουλευτισμού.
Όλα αυτά γίνονται στο όνομα ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε, στο όνομα του ευρώ, της Ε.Ε. και της «παραγωγικότητας» - του κεφαλαίου, που, αφού θησαύρισε την εποχή της λεγόμενης «ανάπτυξης», τώρα φορτώνει την κρίση του στους εργαζόμενους με στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας του.
Όλη αυτή η επίθεση ρημάζει κυριολεκτικά τις ζωές μας αφού καμιά από τις ανάγκες μας δεν ικανοποιείται και παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις σε εργατικές γειτονιές, όπως τις δικές μας, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού.
Η κατάσταση στους δήμους
Κάθε εργαζόμενος-η, νέος-α καταλαβαίνει ότι τα «τοπικά» ζητήματα, ακόμα και οι πιο βασικές ανάγκες για την επιβίωση, η υγεία, η παιδεία, συνθλίβονται από την συνολική πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, μέσα στο πλαίσιο της οποίας κινούνται και οι δημοτικές αρχές.
Η πολυδιαφημιζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεταφορά αρμοδιοτήτων, αποκλειστικά εκτελεστικών και όχι αποφασιστικών, τις οποίες μάλιστα φορτώθηκαν οι δήμοι χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους με αποτέλεσμα να εξωθούνται όλες οι κοινωνικές λειτουργίες είτε στην ιδιωτικοποίηση είτε στην ανταποδοτικότητα είτε στην πλήρη διάλυση.
Η τετραετής εφαρμογή του Καλλικράτη και του μνημονίου ολοκληρώνει την μετατροπή της «τοπικής αυτοδιοίκησης» σε αναπόσπαστο στοιχείο του κρατικού μηχανισμού σε πολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο και από προβληματική δημόσια επιχείρηση τη μετατρέπει σε επιχειρηματία.
Η βαθμιαία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στους Δήμους ξεδιπλώνεται γοργά και με πρόσχημα τα δημοσιονομικά κενά. Πλήθος υπηρεσιών είτε καταργούνται, είτε υπολειτουργούν είτε λειτουργούν με ανταποδοτικότητα, ενώ ταχύτατα αυξάνεται ο αριθμός των μέτρων που έρχονται να αντικαταστήσουν τους μόνιμους εργαζόμενους του δήμου με ανέργους – «επιχειρηματίες» (π.χ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ). Άλλωστε, οι δήμοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός στο πεδίο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μαζί με τη διαθεσιμότητα, πάει και η εξάπλωση δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων εργαζομένων, κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες που προσλαμβάνονται για 5μηνα μέσω ΜΚΟ, των λεγόμενων «προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας».
Η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ μεταφέρει πλήθος αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την εγκαθίδρυση καθεστώτος επιτροπείας στους Δήμους (Παρατηρητήριο) μετατρέπει τους ΟΤΑ σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό –βλέπε αύξηση δημοτικών τελών και τροφεία παιδικών σταθμών.
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι άχρωμες. Θα αποτελέσουν μια μεγάλη πολιτική μάχη!
Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε στο όνομα της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και την ΕΕ; Μπορεί μια φιλολαϊκή διαχείριση να λύσει τα προβλήματα; Εμείς λέμε ΟΧΙ. Το κύριο ζήτημα είναι να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.
Θεωρούμε ότι υπάρχει σήμερα δρόμος έξω από τη σημερινή κοινωνική βαρβαρότητα για να μπορέσει να ανασάνει η κοινωνική πλειοψηφία. Κι αυτός ο δρόμος, που είναι αναγκαίος, ανοίγεται μόνο με την οργανωμένη αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας, με ολοκληρωτική σύγκρουση με τη μνημονιακή κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΕΥΡΩ, αλλά και με όσες δυνάμεις στηρίζουν αυτή την πολιτική.
Είναι ο δρόμος του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, της διαγραφής του χρέους της χώρας, αλλά και του χρέους των φτωχών και ανέργων, της μόνιμης σταθερής αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.
Ο άλλος δρόμος
Σ’ αυτόν τον δρόμο και σε επίπεδο δήμου, αντιστοιχεί η αναγκαιότητα για μια αριστερά των αγώνων και της ανατροπής, που πρέπει να:
 • κινείται σε μάχιμη αριστερή αντικαπιταλιστική πολιτική κατεύθυνση στα ζητήματα της εργασίας, του ελεύθερου χώρου και του περιβάλλοντος.
 • έχει αντιδιαχειριστική λογική βάζοντας μπροστά τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έξω από τα όρια που θέτει το τοπικό κράτος του δήμου ιδιαίτερα κάτω από το αντιδραστικό πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του Καποδίστρια και του Καλλικράτη.
 • παλεύει για την οργάνωση του λαού, πιστεύει στην οργανωτική του διάθεση και συμβάλλει στην πραγματική δημοκρατία του κινήματος μέσα από τη δημιουργία θεσμών αυτοοργάνωσης και εργατικής αλληλεγγύης.
Η πραγματικότητα που ζούμε αποδεικνύει ότι καμιά διαχείριση μέσα στα πλαίσια των καλλικρατικών δήμων, όσο καλών προθέσεων και να είναι, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η άποψη ότι αν η αριστερά διαχειριστεί δήμους θα μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων είναι αυταπάτη. Όπου η αριστερά έχει αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή αυτής της κατάστασης το μόνο που έχει καταφέρει είναι να συνδέσει το όνομά της με την αθλιότητα της καθημερινότητας των εργαζομένων. Ούτε φυσικά είναι θέμα κάποιων «ικανών και άξιων προσώπων».
Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει και από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων 4 χρόνων, αλλά και τους μικρότερους αγώνες που έγιναν στη γειτονιά μας. Οι αγώνες ενάντια στη χωματερή, για την υπογειοποίηση του προαστιακού, για το Πάρκο Τρίτση, τις κεραίες, τα χαράτσια, την εξοντωτική εισφορά γης στον Άτταλο, ενάντια στη φασιστική απειλή, ενάντια στο δήμο επιχείρηση, ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ της περιοχής, για την βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία μας, ενάντια στο κλείσιμο των περισσότερων ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις των εκπαιδευτικών, μπορούν να έχουν μια νικηφόρα προοπτική. Σ’ αυτούς τους αγώνες συναντηθήκαμε με πολλούς αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλούς χώρους του κινήματος, ανένταχτους και οργανωμένους, σε πολλά μέτωπα, στις λαϊκές συνελεύσεις και αλλού με κριτήριο πάντα την αγωνιστική και αντιδιαχειριστική δράση.
Αναγκαιότητα ένα μαχητικό σχήμα ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ στο Δήμο Αγ. Αναργύρων Καματερού!
Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει σήμερα ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος συγκρότησης, ζωής και δράσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας των φτωχών στη γειτονιά μας, κόντρα στις «φιλανθρωπίες» των δήμων, του ΣΚΑΪ, των αφεντικών. Και ότι η συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανυπακοής είναι το μέσον για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Αν και η πρωτοβουλία που παίρνουμε, για τη δημιουργία δημοτικού σχήματος είναι νέα, μας γνωρίζετε από παλιά στους καθημερινούς αγώνες που δίνουμε μαζί στις γειτονιές μας. Στόχος μας είναι να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων μαζί με την κοινωνία της πόλης μας σε κατεύθυνση ρήξης, ανυπακοής και ανατροπής, για την κατάργηση του Καλλικράτη, ενάντια στην επιτροπεία και τις εντολές της Ε.Ε.
Παλεύουμε:
 • Για κατάργηση κάθε ανταποδοτικού τέλους όπως τροφεία στους παιδικούς σταθμούς – δημοτικά τέλη – συνδρομές στα αθλητικά και καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου κ.α.
 • Για να καταργηθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κάθε άλλος φόρος που θα εφεύρουν για την λαϊκή κατοικία. Για μας η κατοικία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
 • Ενάντια στις Εισφορές που προέρχονται από τις Κυρώσεις Πράξεων Εφαρμογής σχεδίου.
 • Για την οργάνωση της Αλληλεγγύης. Κανένας συμπολίτης χωρίς ρεύμα και νερό. Ενάντια σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και κατοικίας.
 • Για την οργάνωση του αγώνα για το κλείσιμο της χωματερής – που είναι σε απόσταση αναπνοής από το Καματερό και ενάντια στα νέα σχέδια της κυβέρνησης –Ε.Ε. για δημιουργία εργοστασίων καύσης και παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών σε μεγάλα πολυεθνικά κεφάλαια και ντόπια προκειμένου να αποκομίσουν αστρονομικά κέρδη, πατώντας πάνω στην υγεία μας και τις ζωές μας, με ταυτόχρονη αύξηση των δημοτικών τελών. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος.
 • Ενάντια στην απαξίωση του Πάρκου Τρίτση και οποιαδήποτε επιχείρηση εμπορευματοποίησης του. Απαιτούμε την επαρκή χρηματοδότησή του ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίησή του από τους κατοίκους .
 • Να μην ξεπουληθούν οι χώροι του ΟΣΕ (σταθμός, γκαράζ, ελεύθεροι χώροι σε υπογειοποιημένο τμήμα) και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
 • Για τη διεκδίκηση του χώρου του στρατιωτικού εργοστασίου 301 για δραστηριότητες του λαού των Αγ. Αναργύρων.
 • Να μην εμπορευματοποιηθούν οι εναπομείναντες ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι και να ανακτηθούν εκείνοι οι δημόσιοι που έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες.
 • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα και η αποκομιδή των σκουπιδιών.
 • Ενάντια στη λογική της ιδιωτικοποίησης μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπηρεσιών και έργων του δήμου.
 • Για να δημιουργηθούν νέα σχολεία όπου χρειάζονται (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο στον Άτταλο) και ενάντια στις συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο σχολείων.
 • Για οργάνωση του αγώνα για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων οικογενειών μιας και σ’ αυτή την περίοδο περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται να εργάζονται και οι δυο σε μια οικογένεια.
 • Θα συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης ενάντια στις κεραίες του θανάτου.
 • Ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή
 • Για πλήρεις και αξιοπρεπείς υπηρεσίες πρόνοιας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κοινωνικής φροντίδας, μόρφωσης, υγείας, απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλους τους χώρους και ασφαλούς μετακίνησης.
 • Για την αναβάθμιση και ικανοποιητική λειτουργία του ειδικού σχολείου «Θεοτόκος».
 • Για τη δημιουργία πολυχώρου που θα ικανοποιεί ποικίλες πολιτιστικές ανάγκες και την ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης
 • Για την πολύπλευρη στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας.
 • Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τους άνεργους της περιοχής μας ενάντια στις απολύσεις, στις διαθεσιμότητες και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που εφαρμόζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Τέλος, είμαστε αντίθετοι στα προγράμματα προσωρινής εργασίας που λειτουργούν ακόμη και στο Δήμο και αγωνιζόμαστε να υπάρξει μόνιμη σχέση εργασίας για όλους.
Η Πρωτοβουλία μας στην πορεία για την εκλογική μάχη απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλο τον λαό των Αγίων Αναργύρων και Καματερού για να ενισχυθεί μια άλλη καθημερινότητα στις γειτονίες μας, αυτή της αλληλεγγύης και της καθημερινής πάλης.
Δεν επικαλούμαστε την υποκριτική ανεξαρτησία που επικαλούνται κάποιοι που η πορεία τους συνδέεται με τα κόμματα των κυβερνήσεων της καταστροφής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και που ψήφισαν το έκτρωμα του Καλλικράτη.
Εμείς, είμαστε εξαρτημένοι από τα συμφέροντα του εργαζόμενου, του άνεργου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του φτωχού αυτοαπασχολούμενου και από τον αγώνα για μια πόλη των αναγκών μας, κόντρα στη φοροληστεία, την εγκληματική εγκατάλειψη της πόλης μας και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού.
Είμαστε ανεξάρτητοι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους εργολάβους και λοιπά πολυποίκιλα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Η μεγαλύτερη αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτού του Δημοτικού σχήματος είναι κυρίως για την επόμενη των εκλογών.
 • Για να δυναμώσουμε τις υπάρχουσες μορφές οργάνωσης των κατοίκων, να δημιουργήσουμε νέες.
 • Για την άμεση βελτίωση της ζωής μας, ενάντια στην βάρβαρη λιτότητα και την υποταγή σε EE- ΔΝΤ και κεφάλαιο.
 • Για να ανοίξει η συζήτηση για έναν άλλο δρόμο, των μικρών μαχών και των μεγάλων ανατροπών.
Το δημοτικό σχήμα που επιχειρούμε να συστήσουμε θα έχει συνελευσιακό χαρακτήρα και αμεσοδημοκρατική λειτουργία. Οι εκπρόσωποι που θα εκλεγούν θα είναι ανακλητοί, θα εναλλάσσονται με τρόπο που θα αποφασίζει το σχήμα και θα είναι στη διάθεση των επιτροπών αγώνα των κατοίκων και κάθε δίκαιης διεκδίκησης
Δεν πιστεύουμε σε σωτήρες και «προικισμένους» παράγοντες, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε κάποιους ειδικούς για να τα λύνουν. Πιστεύουμε στην ενεργή συμμετοχή όλων μας και αυτό θα εφαρμόσουμε και στο δημοτικό σχήμα που δημιουργήσαμε.
Στόχος του νέου δημοτικού σχήματος είναι να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων των κατοίκων της πόλης μας, σε κατεύθυνση ρήξης, ανυπακοής και ανατροπής, για την κατάργηση του Καλλικράτη, ενάντια στην επιτροπεία και τις εντολές της Ε.Ε., για την διεκδίκηση κάθε μικρού και μεγάλου προβλήματος στον Δήμο των Αγ. Αναργύρων –Καματερού.
Η δύναμη του βρίσκεται στη συλλογικότητα. Κόντρα στις λογικές της ανάθεσης, η εναλλαγή σε θέσεις ευθύνης θα πραγματοποιηθεί και στο μέλλον, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ανυπότακτης Πόλης. Οι εκπροσωπήσεις μας στις όποιες θέσεις, δράσεις ή εκδηλώσεις εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις του σχήματος και τον πλούτο των μαχόμενων ανθρώπων που συγκροτούν και στηρίζουν την Ανυπότακτη Πόλη.
Η ιδρυτική συνέλευση της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» αποφάσισε τη συμμετοχή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και επικεφαλής του ψηφοδελτίου να τεθεί η Γεωργία Νίκα, αγωνίστρια του εργατικού και λαϊκού κινήματος, από το 1975 μέχρι και σήμερα.
Η Ανυπότακτη Πόλη στην πορεία για την εκλογική μάχη απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλο τον λαό για να ενισχυθεί μια άλλη καθημερινότητα στις γειτονιές μας, αυτή της αλληλεγγύης και της καθημερινής πάλης.
«Είναι πολλοί που ύστερα απ’ την περιπέτεια γύρισαν σπίτι. Φύλαξαν στην καλή ντουλάπα τις στολές της εκστρατείας, μαζί με όλα τα τραύματα, τα μέσα και τα έξω, μαζί με όλες τις προσδοκίες. Τα βγάζουν συχνά και τα κοιτάνε , κάτι νοσταλγούν κι ύστερα γυρίζουν ξανά στην θαλπωρή. Αυτός είναι ο κόσμος. Αλλά όχι. Μερικοί δεν συμπεριλήφθηκαν σ’ αυτούς. Την έκαναν ξανά για το ταξίδι. Συνέχισαν να δαμάζουν τα θηρία, να δένουν στα κατάρτια συντρόφους μην τους πάρει η καταιγίδα, να παλεύουν με όλα τα αντίξοα και ν΄ αποζητάνε πάντα τον προορισμό. Αποφάσισαν έτσι τα παιδιά πως άλλο τρόπο … Τα παιδιά έψαχναν πάλι να ανακαλύψουν τεκμήρια του θαύματος και να πιστέψουν. Ξέρουν τώρα τον σκληρό ανταγωνισμό της ερήμου και δεν πιστεύουν πια σε ταχυδακτυλουργούς, γόητες φιδιών και μάγους που φτιάχνουν κόσμους με τα ψέματα. Ξέρουν, έμαθαν πια, πως το πιο πραγματικό του κόσμου δεν είναι τα γεγονότα αλλά η φαντασία τους. Και η αλήθεια τους, δεν είναι ο ρεαλισμός αλλά η ουτοπία… -Μετά τις τόσες καταρρεύσεις, τίποτα δεν μας κρατάει δεμένους με το πίσω. Αυτό που τώρα θα κάνουμε δεν θα έχει δεσμά. Θα έχει παρελθόν και μνήμη αλλά όχι εξαρτήσεις. Θα έχει σχέδιο αλλά όχι «ρεαλισμό», θα είναι βέβηλο και ιερόσυλο.
Αρχίζουμε!»
”Οι μικροί πολέμιοι του χρόνου και της φθοράς”(Θ. Σκαμνάκη)