ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Με βίαιο και αυταρχικό τρόπο ειδοποιήθηκαν οι καλλιεργητές του λαχανόκηπου την Δευτέρα 9/3/20 να εκκενώσουν το χώρο, να «ξηλώσουν» τα λαχανικά τους και να «τα μαζεύουν» με πρόσχημα τον καθαρισμό του χώρου. Ο Αντιδήμαρχος κ. Νταούτης δεν δίστασε να χρεώσει στους καλλιεργητές τις ευθύνες του δήμου για έλλειψη καθαριότητας του χώρου, για καταπάτηση, για «μαύρο» που πιθανά να κρύβουν στα χορτάρια σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και διωγμού των καλλιεργητών.
    Η διοίκηση Τσίρμπα αφού δεν κατάφερε τον Οκτώβριο του 2019, να περάσει ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την κατάργηση του λαχανόκηπου, λόγω των αντιδράσεων των καλλιεργητών και της τοπικής κοινωνίας ώστε να τον μετατρέψει σε εκθεσιακό κέντρο επιχειρηματικής δράσης προς όφελος επιχειρηματικών κύκλων, προσπαθεί να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα με ύπουλο τρόπο κρύβοντας τις πραγματικές της προθέσεις κι αναζητώντας συναίνεση στην αντιπολίτευση.
   Η απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 19, προβλέπει καθαρά την επαναπροκήρυξη των θέσεων του λαχανόκηπου, με κοινωνικά κριτήρια, την έκδοση κανονισμού λειτουργίας, τη συνεχή επίβλεψη του κήπου από γεωπόνους του Δήμου και επιστημονικό προσωπικό, τον εξοπλισμό του θερμοκηπίου, το οποίο, μπορεί εκτός από την ανάπτυξη φυτών για τον κήπο, να αποτελέσει και φυτώριο για λουλούδια που θα ομορφύνουν τις πλατείες της πόλης μας, και τη διαμόρφωση και περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να υφίστανται όλα τα σκόπιμα μέσα υγιεινής και ασφάλειας.
     
Χωρίς να γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων του λαχανόκηπου, χωρίς συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον κανονισμό ώστε οι νέοι δικαιούχοι να παραλάβουν από τους παλαιούς ή όσοι το δικαιούνται να συνεχίσουν την καλλιέργεια, τους ζητήθηκε εκβιαστικά στις 9 Μαρτίου του 20, να αποχωρήσουν κόβοντας το νερό στον κήπο.
    
Η Ανυπότακτη Πόλη μαζί με τους καλλιεργητές ήταν στον κήπο για να εμποδιστεί ο δήμος να ξεριζώσει και καταστρέψει τον κήπο. Έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιδήμαρχο κ. Κοτσίνη στην οποία παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης (Σκολαρίκος) και της Αλληλεγγύης ( Καράλης), κι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δεσμευτούν ότι θα συνδέσουν το νερό. Ο κ. Καμαρινόπουλος και άλλα δύο μέλη της παράταξής του αποχώρησαν διακριτικά.
    Πραγματικά «Η Καθαρή Πρόταση» του κ. Τσίρμπα για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κατάσταση πανικού. Η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο οπότε ο δήμαρχος με σεξουαλική χειρονομία μέσα στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε να δείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα, και ότι μετράει παρ΄ όλο που το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Η «φωνή λαού» ανάγκασε την αντιπολίτευση (Σαράντης, Κομματάς, Καμαρινόπουλος) να ψηφίσει την συνέχιση του λαχανόκηπου παρ΄ όλο που δεν απείχαν πολύ στην λογική παράδοσης του κήπου σε ιδιώτες όπως δείχνει η πρακτική τους.

ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» 

    Η διοίκηση Τσίρμπα έκανε «come back» προσπαθώντας να βρει στηρίγματα στην αντιπολίτευση. Η Αλληλεγγύη (Κομματάς) ως αντιπολίτευση παραδόξως κατέβασε πρόταση – κανονισμό για τον λαχανόκηπο τις παραμονές πριν κόψουν το νερό στον κήπο. Ποιος στα αλήθεια ανέθεσε στην «αριστερή» αντιπολίτευση την διατύπωση κανονισμού ενώ λογικά αυτό θα έπρεπε να κάνει η παράταξη του δημάρχου; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ανέθεσα στην αντιπολίτευση να φτιάξει τον κανονισμό» είπε ο δήμαρχος κ. Τσίρμπας σε κρίση ειλικρίνειας, έναν κανονισμό που μια χαρά υποθάλπει τα επιχειρηματικά σχέδια που βλέπουν το λαχανόκηπο ως φιλέτο.

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΕ ΤΣΙΡΜΠΑ 

     Στον κανονισμό που προτείνει η Αλληλεγγύη πίσω από φράσεις που φαίνονται αγαθές ως προς τον χαρακτήρα του λαχανόκηπου όπως δράση που απευθύνεται στην τοπική κοινωνία με κοινωνικά , και φιλο-περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, για κάλυψη αναγκών ατόμων που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό, υπάρχουν στόχοι.
    Ο κανονισμός μιλάει για στόχους, για αποτελεσματικότητα, με μετρήσιμα αποτελέσματα για ενεργό συμμετοχή όσο δυνατόν περισσότερων φορέων. Η φράση «Τηρείται σύστημα καταγραφής και μέτρησης της απόδοσής της Δομής (αριθμός ωφελουμένων, όγκος παραγωγής, διατιθέμενα προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.λ.π.)» είναι αντίγραφο από το αρχικό, χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ πρόγραμμα 2012-2014. Προβλέπονται επίσης 3 άτομα έμμισθο προσωπικό του δήμου.
    Σε άλλο σημείο χρησιμοποιείται η λέξη εκμίσθωση και για την ακρίβεια «Δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσοτέρων του ενός οικοπέδου 60 τ.μ. στην ίδια οικογένεια». Επίσης αναφέρεται σε κάθετη καλλιέργεια που καμία σχέση δεν έχει με λαχανόκηπο. Και ακόμη βάζει ως απαραίτητο όρο την γνωστοποίηση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς, Μιλά για προσέλκυση εθελοντών, ( ο φτωχός κάτοικος να βοηθήσει τον πιο φτωχό;) όσο και για κινητοποίηση ευαισθητοποίηση οργανισμών και επιχειρήσεων για στήριξη με χορηγίες δωρεές και υλικά. Οι φράσεις, στόχοι, μετρήσιμα αποτελέσματα, μέτρηση απόδοσης, εκμίσθωση, ιδιωτικοί φορείς συνθέτουν την εικόνα για το όραμά τους για τον χώρο του λαχανόκηπου.
    Οραματίζονται μια ανταποδοτική δομή που οι καλλιεργητές θα πρέπει να αναζητούν χορηγούς, θα προσφέρουν 10% της σοδειάς τους, θα κάνουν περιβαλλοντικά προγράμματα και θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας.
    Συνάμα ο λαχανόκηπος μπορεί να εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια, να προβάλλει τηλεοπτικά σπότ. Εδώ το οξύμωρο της οικονομικής διαχείρισης ότι: Η Δομή δεν έχει κανένα κόστος λειτουργίας για τον Δήμο, αφού οι ποιες καλλιέργειες αναπτύσσονται, θα είναι χρηματοδοτούμενες από τους καλλιεργητές. Ωστόσο στους επιμέρους στόχους είναι η βιωσιμότητα της δομής και μετά το πέρας της χρηματοδότησής της.
    Αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούν να τηρήσουν άνθρωποι φτωχοί, άνεργοι, με ΑΜΕΑ στην οικογένεια ή πολύτεκνοι που ιδρώνουν για να βάλουν κάποια ζαρζαβατικά στο τραπέζι τους. 
Το όραμα ενός τέτοιου κανονισμού φωτογραφίζει επιχειρηματικές δράσεις.
    Στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Μαρτίου 20, οι καλλιεργητές παραβρέθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βγει η προκήρυξη, να επιλεγούν οι νέοι δικαιούχοι και μετά να αποχωρήσουν οι παλαιοί. Μετά από 2ωρη συζήτηση πιέσεων και διαμαρτυριών των καλλιεργητών. Με επιμονή των καλλιεργητών και της Ανυπότακτης Πόλης αναγκάστηκε η Αντιπολίτευση για άλλη μία φορά να ψηφίσει την θέση μας ότι οι καλλιεργητές θα παραδώσουν στους διαδόχους τους.
   
 Η επιμονή τους για αποχώρηση πριν γίνουν οι διαδικασίες έχει σαφή στόχευση, να φύγουν από τη
μέση οι άνθρωποι που μπορούν να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα του λαχανόκηπου. Τεχνητές εντάσεις, απειλές από τον κ. Τσίρμπα ότι θα κάνει ότι θέλει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και μια αντιπολίτευση που πιέστηκε για να υποχωρήσει από την αρχική θέση της ότι να τεθεί όριο αποχώρησης των καλλιεργητών μέχρι τον Μάιο.
    
   Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης γεννάει πολλά ερωτηματικά. Ενώ βρισκόμαστε σε θέση μάχης με τους καλλιεργητές μπροστά, ενάντια στο ξεπούλημα του λαχανόκηπου η Λαϊκή Συσπείρωση και στη συνάντηση με τον κ. Κοτσίνη και στο Δημοτικό Συμβούλιο επαναλάμβανε τη φράση «ότι δεν θα χαϊδέψουν τα αυτιά των καλλιεργητών σχετικά με το ψήσιμο στο χώρο του κήπου» παίζοντας το παιχνιδάκι της διοίκησης ότι όλα αυτά γίνονται για λόγους ασφάλειας. Τον Οκτώβριο σε αυτήν τη μαραθώνια συζήτηση για το θέμα του λαχανόκηπου, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σηκώθηκαν να φύγουν, τάχα από ευθιξία για την προστυχιά του κ. Τσίρμπα, εμείς λέμε για να αποφύγουν να ψηφίσουν, και τελικά ψήφισαν «με επιφυλάξεις». Τώρα η σπουδή του κ. Σκολαρίκου ήταν να την «πει» στη σύμβουλό μας επειδή έχει το ανάστημα να αντιμιλάει στις ανοίκειες επιθέσεις του αντιδημάρχου κ. Νταούτη.
Αυτά συν τη στάση τους και αυτή την φορά να θέλουν να αποχωρήσουν πριν την ψηφοφορία “πάλι θιγμένοι από την συμπεριφορά του δήμαρχου” δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.
Σε αυτό το αγώνα και κάθε αγώνα δεν χωράει καμία ταλάντευση και “ναι μεν αλλά” έχουμε διαλέξει πλευρά, είμαστε με τους ανθρώπους γης τάξης μας και τα δίκαια αιτήματα τους.

Είμαστε με την υπεράσπιση του δημοσίου κοινωνικού χώρου και την υπεράσπιση του.

  •  Υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου 350/2019
  •  Συνέχιση λειτουργίας έως την ανάληψη των νέων καλλιεργητών.
  •  Να μην χαθεί η άμεση καλλιέργεια των καλοκαιρινών.
  •  Λαχανόκηπο των καλλιεργητών των ευπαθών ομάδων με πλήρη στήριξη στην άρδευση τη βοήθεια  ειδικών και την ανάπτυξη φυτώριου.
  •  Καμιά εμπορευματική χρήση / αξιοποίηση του λαχανόκηπου
  •  Καλούμε τους καλλιεργητές να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στον κήπο και να διεκδικήσουν μαζί με το λαό των Αγίων Αναργύρων - Καματερού να μείνει ο λαχανόκηπος δημόσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου