Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΩΣ ΝΤΙΛΕΡ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ


Με μια συνεδρίαση-παρωδία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (21/9) με τηλεδιάσκεψη, κλειστές κάμερες και συμβούλους ωσεί παρόντες, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής, η οποία φέρνει εργοστάσια καύσης και χρυσές μπίζνες για το κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μιλάμε για ένα τεράστιο φαγοπότι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει και η 
Μάλιστα, αυτή τη φορά, χρειάστηκε η διπλή ψήφος του προέδρου για να εγκριθεί το νέο εγκληματικό σχέδιο, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 47-47 

Ακούστε και διαβάστε παρακάτω την τοποθέτηση της δημοτικής σύμβουλου της Ανυπότακτης Πόλης Αγ. Αναργύρων - Καματερού Νίκα Γεωργία η οποία διακόπηκε. 


Μας συνήθισε η διοίκηση Πατούλη να ακολουθεί κατά γράμμα τα βήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσια υλοποίησης του ΕΣΔΑ της ΝΔ, φέρνει για συζήτηση με 3 χρόνια καθυστέρηση τον νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής, ονομάζοντας το ψάρι κρέας, όπως λέει ο λαός μας.

Ενώ διακηρύσσει το κλείσιμο της χωματερής στην παλιά εγκατάσταση (ήδη ετοιμάζει παραδίπλα νέα) με την ανακύκλωση και την δημιουργία «πάρκων κυκλικής οικονομίας» (sic) που δεν είναι τίποτε άλλο από δημιουργία ΣΜΑ, ΜΕΑ και παραγωγή RDF και SRF, το βασικό υλικό με τη χρήση σχεδόν όλων των σύμμεικτων σκουπιδιών και άλλων υλικών, για τα εργοστάσια καύσης και την χρήση των σκουπιδιών ως υλικό καύσης στη βιομηχανία. 

Ήδη είχαμε καταλάβει ότι η επιλογή τους ήταν η καύση: από την νομιμοποίηση των 65 παράνομων ΣΜΑ, από τον κεντρικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) όπου σε κάθε πρόβλεψη για δήθεν ανακύκλωση ή επανάκτησης, από δίπλα έβαζε και την «ενεργειακή αξιοποίηση» του υπολείμματος. Και για να μην έχουμε αυταπάτες, στη βασική γραμμή ανακύκλωσης που γίνεται με τους μπλε κάδους, μόνον το 4-6% είναι ανακυκλώσιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε για ταφή! Αυτό το 94-96% σκουπιδιών σύμμεικτων (ανακατεμένων) τώρα θα γίνει - με την βούλα του ΠΕΣΔΑ - υλικό για την καύση σκουπιδιών! 

Η διαφορά είναι πως ίσως προηγείται σε τοπικό επίπεδο μια προεργασία διαλογής, προκειμένου να είναι «καλύτερη ποιότητα» το υλικό της καύσης για τα εργοστάσια καύσης. 

Βέβαια τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες χάνονται στην ασάφεια: μόνον για την Φυλή (που θα έκλεινε!!) είναι σαφές ότι θα εγκατασταθεί σίγουρα. Με μια λεπτομέρεια: ότι δεν θα εγκατασταθεί στο παλαιό σημείο, μόνο που δεν διευκρινίζεται ότι ήδη επεξεργάζονται τη δημιουργία νέων αδειοδοτήσεων για νέο κύτταρο στη Φυλή. 

Στο μεταξύ ο νέος σχεδιασμός Πατούλη είναι τόσο… φιλόδοξος που προβλέπει ότι, αν δεν καταφέρουν να υλοποιηθούν τα σχέδιά του για νέες χωροθετήσεις ως το 2025, ε τότε η Φυλή θα παραμείνει η μοναδική επιλογή ως χώρος επεξεργασίας των απορριμμάτων για την υπόλοιπη Αττική, με εξαίρεση τη βόρεια Αττική, που θα στέλνει τα σκουπίδια της στο Γραμματικό! Δυο χωματερές στην Αττική, απλώς θα τις ονομάζουμε «οικολογικές» και «πράσινες»! 

Πρωτοτυπία και αυτό σε αυτό τον περιφερειακό σχεδιασμό, να είναι ασαφής για την υλοποίησή του αλλά σαφής για την περίπτωση αποτυχίας του! 

Στον ίδιο ΠΕΣΔΑ προβλέπεται πως στην οργάνωση της επεξεργασίας και διαχείρισης θα παίξουν κάποιο ρόλο οι Δήμοι ή ομάδες Δήμων, και πάλι όμως προβλέπει πως αν τελικά δεν τα καταφέρουν, οι ιδιώτες που ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμμάτων θα αναλάβουν και αυτό το κομμάτι, φυσικά με το αζημίωτο. Και αν κρίνουμε από την ανακύκλωση ειδικών σκουπιδιών, την αποκλειστική διαχείριση των οποίων έχουν τα ιδιωτικά ΣΕΔ, ξέρουμε πολύ καλά τι θα συμβεί: οι ιδιώτες, αφού πάρουν τις επιδοτήσεις για την δήθεν ανακύκλωση, οι εγκαταστάσεις τους καίγονται (δεκάδες φωτιές εργοστασίων ανακύκλωσης και μηδαμινή ανακύκλωση), με τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι συνέπειες και κινδύνους, επιφυλάσσει αυτός ο σχεδιασμός για την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Διότι μπροστά στην αποκομιδή μεγάλων κερδών από τους εργολάβους, οποιαδήποτε παράλειψη ή ατύχημα στην καύση μπορεί να καταστρέψει γενιές και πόλεις για πολλές δεκαετίες όπως έγινε στο ατύχημα στο Σοβέζο της Ιταλίας, που ακόμα πληρώνουν τις συνέπειες με τερατογενέσεις και καρκινογενέσεις. 

Να σημειώσουμε πως σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιήθηκε η καύση, τους έχει υποχρεώσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας να κλείσουν μέχρι το 2025; 

Ο λόγος αυτής της επιλογής από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή, δεν είναι μια λάθος επιλογή, είναι ταξική, είναι εξυπηρέτηση των επιλογών των σκουπιδοεργολάβων και των κερδών που στοχεύουν να αποκομίσουν από την παραγωγή της ενέργειας, χωρίς να τους νοιάζει η υγεία και το περιβάλλον. Και ο δεύτερος ότι είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν την ταφή των σκουπιδιών προκειμένου να μην πληρώνουν δυσβάσταχτα πρόστιμα. Αφού λοιπόν δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι διαφορετικό, είπαν να «εξαφανίσουν» τα σκουπίδια με το να τα κάψουν, απελευθερώνοντας διοξίνες και τοξικά αέρια στην ατμόσφαιρα. 

Η μπίζνα των σκουπιδιών είναι τεράστια και αναμένεται να μεγαλώσει: Οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν «μήλον της έριδος» για πολλούς ολιγάρχες. Οι μονάδες αυτές στην πραγματικότητα θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα (όχι διαλεγμένα) μετατρέποντάς τα σε καύσιμο SRF-RDF. Ακόμη και τα οργανικά απόβλητα, αντί να γίνουν κομπόστ, θα μετατρέπονται σε μεγάλο μέρος κι αυτά σε «καύσιμο». Το καθεστώς λειτουργίας των Μονάδων αυτών προϋποθέτει την ύπαρξη ΣΔΙΤ με συμβάσεις παραχώρησης που θα ξεπερνούν τα 30 χρόνια και θα κοστίσουν σε όλους εμάς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος θα υπογράφονται δεσμευτικά συμβόλαια με ρήτρες για να παρέχονται από Δήμους και Περιφέρειες προς τον ιδιώτη οι προσυμφωνημένες - εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (σίγουρο κέδρος για τον ιδιώτη για πολλές δεκαετίες, όπως γίνεται και με τα διόδια και τις εθνικές οδούς!). 

Με τον τρόπο αυτό, μετακυλίουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στους πολίτες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών (ήδη στην Ήπειρο αυξήθηκαν 50% τα δημοτικά τέλη εξ αιτίας της αντίστοιχης μονάδας ΜΕΑ, που υλοποιήθηκε με ΣΔΙΤ), ενώ προκαλούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. 

Η κοροϊδία βέβαια σε αυτό τον ΠΕΣΔΑ, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας: προκειμένου να δικαιολογήσουν την πλήρη αποτυχία της ανακύκλωσης και της ταφής των απορριμμάτων, δηλώνουν πως έφταιξε η… έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων και δεν υλοποιήθηκαν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης σκουπιδιών. 

Όχι βέβαια πως προβλέπουν σε αυτό τον σχεδιασμό κρατική χρηματοδότηση! Αντιθέτως επαναφέρουν το τέλος ταφής που μέχρι το 2025 θα φτάσει τα 55 euro/τόνο σκουπιδιών και καθιερώνουν το περιβαλλοντικό τέλος του 10%, που θα είναι μια επιπλέον δυσβάσταχτη επιβάρυνση για την λαϊκή οικογένεια, που στενάζει από τα χαμηλά μεροκάματα και την ασύδοτη ακρίβεια των ειδών πρώτης ανάγκης και την ενέργεια. Μας αποκρύβουν πως έχουν δοθεί πολλά εκατομμύρια στην διαχείριση των σκουπιδιών με διάφορα προεπιλεγμένα προγράμματα από την ΕΕ που καμία σχεδόν σχέση δεν έχουν με την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων των Δήμων. Είναι προγράμματα που λειτουργούν ως ντίλερ συγκεκριμένων εταιρειών που πουλούν τα προϊόντα τους, μέσω της «ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». 

Βέβαια ο ΠΕΣΔΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ποια είναι τα σημεία χωροθέτησης. Άλλωστε την απόφαση θα την πάρει το ΥΠΕΝ και δεν χρειάζεται να ρωτήσει και κανέναν! Η «καυτή πατάτα», δηλαδή, απομακρύνεται από την άμεση δυνατότητα παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, που δεν προβλέπεται πουθενά η άποψή του. Ακόμα και η γνώμη των εκλεγμένων θεσμών τους, όπως η ΠΕΔΑ (Ένωση Δήμων Αττικής) που διαφωνεί με αυτό τον ΠΕΣΔΑ και αγνοείται η θέση της από την περιφέρεια και τον ΕΣΔΑ. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην ψηφιστεί αυτός ο περιφερειακός σχεδιασμός που αντί να λύσει το πρόβλημα του περιβαλλοντικού αίσχους της χωματερής της Φυλής, ακολουθεί την μέθοδο της καύσης των σκουπιδιών και της εξαφάνισης των σκουπιδιών δημιουργώντας την άοσμη, άχρωμη, μόλυνση των φουρανίων και των διοξινών που θέτουν σε κίνδυνο τις επόμενες γενιές με τερατογενέσεις και καρκίνους. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μπουν μπροστά οι απαιτήσεις των γειτονιών μας ,να αναπνεύσουμε, επιτέλους καθαρό αέρα και περιβάλλον, να σταματήσει η δυτική Αττική να πληρώνει με θανάτους και αρρώστιες και όχι να μπαίνουν μπροστά οι απαιτήσεις του κεφαλαίου των σκουπιδιών για την κερδοφόρα καύση με τίμημα τις ζωές την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας. 

ΖΗΤΑΜΕ: 

• Να μην περάσει η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του ΠΕΣΔΑ Πατούλη. 

• Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής και όλες οι εγκαταστάσεις, με αποκατάσταση της περιοχής. Καμία άλλη χωματερή σε άλλη περιοχή, ούτε στο Σχιστό, ούτε στο Γραμματικό, ούτε πουθενά. 

• Κανένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. Όχι στις ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων)- «υπηρέτη» της καύσης και όλων των νέων ονοματοδοσιων που συγκαλύπτει την μοναδική τους επιλογή που είναι η παραγωγή των υλικών της καύσης RDF και SRF. 

• Έξω οι ιδιώτες από τα απορρίμματα. Όχι στα ΣΔΙΤ. Καμία ιδιωτικοποίηση ούτε στην αποκομιδή ούτε στη διαχείριση στους δήμους και τις περιφέρειες. Να καταργηθεί ο διαβρωτικός θεσμός των αντισταθμιστικών οφελών. 

• Καμία επιβάρυνση του λαού στην λογική του, ο ρυπαίνων πληρώνει (σικ ονομασία ο κάτοχος απορριμάτων). Όχι στο τέλος ταφής και στην περιβαλλοντική εισφορά 10%. Να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις που παράγουν τα μη ανακυκλώσιμα και τις συσκευασίες. Να πληρώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων το κεφάλαιο που παράγει τα απορρίμματα (συσκευασία, χρήση υλικών κλπ). -Να στηριχτεί η δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

• Να μπει τέρμα στην ανάθεση της ανακύκλωσης στους ιδιώτες. Όλη η διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσια διαχείριση με τον έλεγχο των εργαζόμενων. 

• Να ακυρωθεί το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπει όλα τα παραπάνω. 

• Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο, δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, απαγόρευση των μη ανακυκλώσιμων υλικών (όχι στο πλαστικό κλπ). Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επαναχρησιμοποίηση τώρα. Να ελαχιστοποιηθεί το τελικό υπόλειμμα, ώστε να είναι διαχειρίσιμο από τις τοπικές κοινωνίες με προτεραιότητα την υγεία του λαού και το περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. 

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αποκομιδής - διαχείρισης απορριμμάτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου