Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το Πάρκο «Αντ.Τρίτσης» ανήκει στο λαό

Εδώ και χρόνια ζούμε μια αντιφατική κατάσταση. Από την μία πλευρά έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε το Πάρκο Τρίτση και ότι αυτό μας προσφέρει σαν φυσικό περιβάλλον. Και από την άλλη ζούμε και αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που γίνεται από την μεριά της κεντρικής εξουσία, με την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, για την συντήρηση και προστασία του, τα μόνα που χρειάζεται για να διατηρήσει τον χαρακτήρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του, να μας πείσει ότι είναι ανάγκη να παραχωρηθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να σωθεί.
Το ερώτημα είναι ότι αυτό γίνεται τυχαία ή εσκεμμένα.
Η απάντηση είναι ηλίου φαεινότερη, αν δούμε πόσες προσπάθειες γίνονται τα τελευταία χρόνια για παραχώρηση και ιδιωτικοποίηση κομματιών του…

Από 1200 περίπου στρέμματα, σήμερα μετράει γύρω στα 900 στρέμματα περίπου.
Στο όνομα της χρηματοδότησης, κάνουν συνεχείς παραχωρήσεις και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε…
Η προσπάθεια εμπορευματοποίησης του Πάρκου Τρίτση από τη σημερινή «προσωρινή» διοίκηση του Πάρκου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια της πολιτικής παραχώρησης χώρων του σε ιδιώτες (Φίλοι της γης, άλογα, καφετερίες κλπ) που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι διοικήσεις του. Ακόμα και την εποχή που την διαχείριση του είτε την είχαν οι δήμοι (μέσω του ΑΣΔΑ) είτε συμμετείχαν στο ΔΣ του Φορέα. Κοινή συνισταμένη όλων, η μη διεκδίκηση από το κράτος των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Πάρκου και τη συντήρηση των χώρων του.
Το Πάρκο Τρίτση, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, είναι ένας σημαντικός πνεύμονας όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη την Αθήνα.
Ταυτόχρονα, όμως είναι και ένα λαμπρό επιχειρηματικό πεδίο όπου καιροφυλακτούν τα μικρά  και μεγάλα συμφέροντα, βλέπε Κόκκαλης, Λάτσης, κλπ.
Χθες ήταν το Κέντρο της Γης, οι καφετερίες και τα άλογα, σήμερα η υπαίθρια αγορά, τα λούνα παρκ και ίσως οι νεροτσουλήθρες.
Κι έτσι το πάρκο θα μετατραπεί, σιγά – σιγά, από πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε πάρκο ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων.
Σήμερα, το πάρκο το επισκέπτονται, κύρια, εργάτες, άνεργοι, νέοι, παιδιά. Συμπολίτες μας ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, που αγαπούν τη φύση και την απλότητα.
Είναι ανάγκη να μην επιτρέψουμε να γίνει και το πάρκο βορά στα κάθε λογής επιχειρηματικά σχέδια, να μην επιτρέψουμε τη λογική της «ανταποδοτικότητας» και της μετακύλισης της κόστους λειτουργίας και συντήρησής του στις πλάτες του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του κάθε κάτοικου των περιοχών μας.
Να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα συνολικότερα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να εμπορευματοποιηθούν τα δάση, τα άλση, οι αιγιαλοί και τα Πάρκα.
Πρέπει να αντισταθούμε και να αναλάβουμε δράση.
Να αγωνιστούμε:
- Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πάρκου Τρίτση και σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης
- Για ελεύθερη, δωρεάν χρήση του πάρκου από τον λαό.
- Να αναλάβει το κράτος εξολοκλήρου το κόστος λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησής του
- Να χρηματοδοτηθεί άμεσα για την αποκατάσταση των
- Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό
- Να ανακτηθούν όλοι οι χώροι του Πάρκου και να εκδιωχθούν οι όποιοι καταπατητές.

23 Ιουνίου 2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου