Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑΖΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΣΙΡΜΠΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΤΟΥΣ (ΕΥΠΑΘΕΙΣ) ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ;



Η συντονισμένη προσπάθεια του Δήμαρχου και της παράταξης του, αλλά και κάποιων «καλοθελητών» στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το κλείσιμο του λαχανόκηπου απέτυχαν. Οι αιτιάσεις, τα ψευδή και οι απειλές δεν πέρασαν. 

Οι καλλιεργητές του λαχανόκηπου μετά από ένα πολυήμερο αγώνα για να μην κλείσει ο λαχανόκηπος και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί που είναι σήμερα, για όλους εκείνους, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δικαιώθηκαν.
  • Δείτε παρακάτω βίντεο από την τοποθέτηση της Γεωργίας Νίκα σύμβουλου της Ανυπότακτης πόλης και της Βούλας Κατσουλάκη εκπροσώπου των καλλιεργητών στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.














       
       Διαβάστε την ανακοίνωση της Ανυπότακτης πόλης για το ζήτημα του λαχανόκηπου
 Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα διοίκηση Τσίρμπα του δήμου, έβαλε στο στόχαστρό της τους καλλιεργητές του δημοτικού λαχανόκηπου. Ξεκίνησε κυνηγώντας τους πιο φτωχούς, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να θυσιάσει τον χώρο για ένα « πιάτο αγγουράκια».
Σαν μονάρχης και χωρίς καμιά συζήτηση με τους καλλιεργητές, ανάρτησε στο χώρο του λαχανόκηπου « φιρμάνι» και μάλιστα χωρίς καμία υπογραφή, « o χώρος να παραδοθεί», το ανακοίνωνε χωρίς καμία απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Ενδεικτική ήταν η αντιδημοκρατική στάση του στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητήθηκε το θέμα και δεν ήθελε να το θέσει σε ψηφοφορία!!!. Τέτοια δημοκρατία έχουμε χρόνια να δούμε!!!! 
   Τα επιχειρήματα του, βέβαια ήταν πως ο λαχανόκηπος χαλάει την εικόνα του δημαρχιακού χώρου, πως κινδυνεύει η ασφάλεια του δημαρχείου και πολλές άλλες φαιδρές αλλά σημαδιακές για το πώς η δημοτική αρχή Τσίρμπα κατά αρχήν βλέπει τους φτωχούς της πόλης, πώς αντιλαμβάνεται την αισθητική της πόλης και του περιβάλλοντος, πως εν κατακλείδι ο εχθρός είναι ο λαός και πρέπει να εκδιωχθεί στο όνομα του κέρδους των επιχειρηματικών σχεδίων που απεργάζεται η νέα διοίκηση. 
   Η νέα διοίκηση καλλιεργεί μια αυταπάτη σχετικά με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ότι δήθεν θα φέρει ανάπτυξη και « πολλά κέρδη». Για να εξυπηρετήσει αυτή την ιδέα σκοπεύει να αλλάξει τη χρήση γης των δημόσιων χώρων για να τους εκχωρήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μόνο που ο ιδιώτης επιδιώκει να αποκομίσει κέρδη για τον ίδιο και όχι για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό παραλείπει να το πει ο δήμαρχος. Και προκύπτει εύλογα το ερώτημα κέρδη σαν αυτά που έχει αποκομίσει ο δήμος από τις καφετέριες που νοικιάζει χρόνια τώρα; Μόνον χρέη αποκόμισε από αυτούς τους επιχειρηματίες (βλέπε Γυάλινο, ΑΤΤΑΛΟ, πλ. ΒΕΛΟΥΧΙΏΤΗ κ.α.). 
   Διότι οι μόνοι που κερδίζουν χρόνια τώρα είναι οι επιχειρηματίες από την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ τους ΚΟΥΦΑΡΙΑ όταν τα εγκαταλείπουν, όπως το ΓΥΑΛΙΝΟ. Δεν τους ενοχλεί απλά η χρήση του χώρου που κάνουν οι 75 περίπου δημότες που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα που απασχολούνται για να εξασφαλίσουν τα ζαρζαβατικά στο πιάτο τους που τόσο ανάλγητα υποτιμά ο κ. δήμαρχος!!! 

Τους ενοχλεί που δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη από αυτό, 1-2 επιχειρηματίες.
Είναι ταξική η επιλογή !!! 

   Δεν είναι μόνον προσωπική επιλογή του συγκεκριμένου δημάρχου, είναι συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και των εκλεγμένων αντιδραστικών δημάρχων να από-καθαρίσουν τις περιοχές από κάθε τι μη κερδοφόρο, κάθε τι «μιασματικό και προβληματικό» (τους φτωχούς, τους άπορους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους άστεγους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες). Η εκκαθάριση αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπλασή που θέλουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας απαιτεί να «τελειώνουν με τις παραφωνίες». 
   Γιατί για αυτούς είναι παραφωνία στο κέντρο της πόλης να υπάρχει χώρος πρασίνου και καλλιεργειών που συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον. Μήπως ξεχνάνε πως αυτός ο χώρος πριν παραχωρηθεί το 1989 στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε ΑΝΗΚΕ στο πάρκο Τρίτση; Ή μήπως ξεχνάει ή δεν γνωρίζει η διοίκηση την ταυτότητα του χώρου, που προβλέπει αυτή την δραστηριότητα και αυτό που σχεδιάζει δεν έχει καμία σχέση με την ταυτότητα του χώρου. Είναι χώρος που πρέπει να ανακτηθεί από το πάρκο Τρίτση καθώς και το τμήμα που βρίσκεται στην Μπίμπιζα. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΏΡΟΣ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ Δήμου Ιλίου. Το ατόπημα ξεκίνησε από τον προηγούμενο ήδη δήμαρχο, ο οποίος παραχώρησε στην «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» δημόσιο χώρο για να καρπωθεί οφέλη από μια δραστηριότητα που έχει καθαρά δημόσιο χαρακτήρα, τη δραστηριότητα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. 
   Αυτοί που εκχωρούνται είναι χώροι πρασίνου και ουδόλως μας ενδιαφέρει τι χαρακτηρισμό και τι τερτίπια, έχουν κάνει ή θα κάνουν, αυτοί και η κυβέρνησή τους με τον νέο χωρικό σχεδιασμό. Έχουμε ανάγκη από φυσικό περιβάλλον και όχι από τσιμεντοποίηση, από δραστηριότητα που φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με την φύση. Εχουν ανάγκη τα παιδιά μας να υπάρχει ένας χώρος που θα τους δίνει την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τις καλλιέργειες (πράγμα που ήδη γίνεται). Περισσότερο με πρόβα τζενεράλε μας κάνει η ενέργεια του δήμου σχετικά με το λαχανόκηπο για το τι σχεδιάζουν για την διαχείριση του πάρκου Τρίτση.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ 

ΑΞΊΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΩΝ.
Είναι γνωστό ότι η ΕΕ και το κεφάλαιο που δημιουργούν τη φτώχεια υιοθέτησαν πρακτικές του κινήματος των πολιτών και του εργατικού κινήματος δίνοντας τους το δικό τους αντιδραστικό περιεχόμενο, κύρια εκτόνωσης των αντιδράσεων στην φτωχοποίηση, επιδοτώντας για 2 χρόνια τους αστικούς λαχανόκηπους.
   Έτσι και η ΕΕ υιοθέτησε τα προγράμματα αστικών κήπων που αναπτύχθηκαν σε μαζική κλίμακα στην Κούβα στην δεκαετία του 90 και αργότερα σε άλλες χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης. Οι αστικοί κήποι ξέρουμε ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα συνολικά, ούτε το ατομικό των ωφελούμενων, όσο οι πολιτικές που εφαρμόζονται κυριαρχούνται από τη λογική διαχείρισης των προβλημάτων και όχι για την εξάλειψη τους. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας, της πείνας και της προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς μεγάλες πολιτικές τομές και κοινωνικές αλλαγές, προς μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Βασικός φορέας ήταν η ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ και περιελάμβανε 8 δομές από τις οποίες καμία δεν άφησε κάτι μόνιμο στο Δήμο παρά τα 1.360.000 ευρώ που δαπανήθηκαν και πήγαν υπέρ ΜΚΟ, μεσαιωνικής εργασίας, επιχειρηματικότητας, πελατειακών σχέσεων και ιδεολογικής κατεργασίας ότι τάχα η φτώχεια μπορεί να καταπολεμηθεί από καλές…. ΜΚΟ και δημάρχους που θα διαχειρίζονται το ζεστό ( δικό μας) χρήμα των ΕΣΠΑ και της ΕΕ.

Δεν πιστεύουμε ότι η φτώχεια μπορεί να καταπολεμηθεί με τέτοιου είδους προγράμματα παρά μόνο με τη εργατική λαϊκή αλληλέγγυα διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοβίωτη ζωή. 

Στους Αγ. Αναργύρους για πρώτη φορά με μαζικό τρόπο εμφανίστηκε το εγχείρημα του Λαχανόκηπου πριν από 5 χρόνια και παρ’ όλο που σταμάτησε να το επιδοτεί το ΕΣΠΑ όπως άλλωστε γίνεται με όλα τα προγράμματα του, αφού το πρόγραμμα είχε περιορισμένη διάρκεια και υποκριτικό σκοπό, έμεινε να λειτουργεί αυτόνομα. Αυτό που έδειξε η λειτουργία τα 3 αυτά χρόνια, είναι ότι χωρίς καμία υποστήριξη η συλλογική δραστηριότητα των καλλιεργητών κράτησε τον λαχανόκηπο σε λειτουργία. 

Για αυτό ως «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ» δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε προσπάθειες που με την αυτενέργεια των ανθρώπων μπορούν να ιχνηλατήσουν άλλους δρόμους συλλογικότητας και δημιουργίας. 
  • Θέλουμε το λαχανόκηπο ένα αυτοοργανωμένο, αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα με έντονη τη λαϊκή συμμετοχή και συνελευσιακό χαρακτήρα, για να μην χρησιμοποιείται από καμία τοπική εξουσία, σαν ρουσφέτι. 
  • Για αυτό στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των καλλιεργητών για να μην κλείσει ο λαχανόκηπος και να συνεχίσει να λειτουργεί για δραστηριότητα ευπαθών ομάδων, που είναι απασχόληση και ανακούφιση. 
Απαιτούμε: 
  • Στο συμβούλιο να παρθεί απόφαση παραμονής και διεύρυνσης του λαχανόκηπου. 
  • Να ακυρωθούν όλες οι διαδικασίες καταστροφής και κατεδάφισης. 
  • Να τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και να είναι ανοιχτή η συμμετοχή όλων των πολιτών. 
Οι συμμετέχοντες να διαχειριστούν το λαχανόκηπο με αμεσοδημοκρατικές συνελευσιακές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς και ρουσφέτια από τις διοικήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου