Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων!


Εργαζόμενοι εργαζόμενες 

Καταδικάζουμε το νομοσχέδιο σκούπα της κυβέρνησης, που βάζει χέρι στο όνομα της ανάπτυξης στο δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών, στις χρήσεις γης μέχρι τα εργασιακά συνδικαλιστικά δικαιώματα, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου. 
Η τελική εκδοχή του πολυνομοσχεδίου είναι ακόμα χειρότερη από το αρχικό σχέδιο της διαβούλευσης. Εξαιρούνται κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ή λειτουργούν ως «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας», κ.λ.π. Κριτήριο υπογραφής κλαδικής σύμβασης είναι όχι μόνο το 50%+1 των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και οι επιπτώσεις της «στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού».
  • Καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα στον ΟΜΕΔ, ενώ τα σωματεία μπαίνουν σε ψηφιακό γύψο. 
  • Δουλειά και τις Κυριακές σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων σε σούπερ μάρκετ και logistics. 
  • Ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση σε καθαριότητα, πράσινο και ηλεκτροφωτισμό στους δήμους. Καθιστά πιο ελκτικές τις υπερωρίες της μερικής απασχόλησης, ενισχύοντας την ελαστική εργασία. Μετατρέπει την επικουρική ασφάλιση σε ατομικό τζόγο των ασφαλισμένων.
Απέναντι σε αυτή την επιθετική γραμμή κυβέρνησης και κεφαλαίου, ο κυρίαρχος συνδικαλισμός κάνει τα πάντα για να περάσει «αναίμακτα» και αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. 

Αντίθετα το ταξικό στρατόπεδο προσπαθεί με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται σε μια σειρά κλάδους.
Στα νοσοκομεία, με μαζική συγκέντρωση συμβασιούχων εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους, μετά από αποφάσεις 12 σωματείων του κλάδου.
Στους δήμους, με πρόθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την είσοδο εργολάβων στην καθαριότητα και στο πράσινο, που προωθεί το πολυνομοσχέδιο.
Σημαντικές αγωνιστικές διεργασίες σημειώνονται και στους «ωφελούμενους» του δημόσιου τομέα, με συνελεύσεις και προσπάθειες συντονισμού.

Όλα τα παραπάνω ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι υπάρχει κοινωνική «εύφλεκτη ύλη» για ξέσπασμα νέων μαζικών αγώνων, και αυτό είναι που φοβούνται οι «επάνω». 

Γι’ αυτό από τώρα επιχειρούν να προλάβουν τις εξελίξεις, καταργώντας στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις άλλες αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του αναπτυξιακού.
Αλλά για να ξεσπάσουν μαζικοί και αποφασιστικοί αγώνες απαιτείται, πρώτα από όλα ανεξάρτητος ταξικός σχεδιασμός, που να πατά στις διαθέσεις των εργαζομένων και να δίνει προοπτικές νίκης και ανατροπής και δεύτερον δρομολόγηση διαδικασιών πραγματικού συντονισμού σωματείων, επιτροπών αγώνα και ταξικών συλλογικοτήτων, πέρα και έξω από την «αιγίδα» των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σία.
Οι πρόσφατες απεργίες έδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει απεργιακή και αγωνιστική κλιμάκωση χωρίς τους Παναγόπουλους. Χωρίς ημερομηνία λήξης, ταλαντεύσεις και υποταγή στους «κυρίαρχους συσχετισμούς» και τις πιρουέτες της γραφειοκρατίας, που μέσω των συστημικών παρατάξεων – ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ – αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για νέα απεργία, ή άλλες μορφές αγώνα, αρκούμενοι σε συλλαλητήριο την ημέρα της ψήφισης και μετά τα… κεφάλια μέσα! Ακόμα εκτός από τις συστημικές και άλλες δυνάμεις έχουν πολύ σοβαρές ευθύνες. Ενώ με την στάση τους καταδικάζουν σε απόλυση τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ, και για μια ακόμα φορά τους στέλνουν στα δικηγορικά γραφεία.

Επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμησή μας ότι η απεργία και οι αγώνες μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εμπιστευόμαστε την τύχη τους σε αυτές τις ηγεσίες. 

Ωστόσο έχουμε εμπειρίες και νίκες. Όταν πήραν οι εργαζόμενοι τον αγώνα στα χέρια του μπλόκαραν την αξιολόγηση στην πράξη, ακύρωσαν την απαγόρευση προσλήψεων, μονιμοποίησαν παλιότερα συμβασιούχους.
Αυτά θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτοί που διαμορφώνουν την πλειοψηφία στα συνδικαλιστικά όργανα.
Οι εξελίξεις όμως επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενός μαχητικού, αγωνιστικού συντονισμού όλων των εργαζόμενων από τα κάτω, με λογική πανεργατικού αγώνα. Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιπαράθεση με την επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Καλούμε τους εργαζομένους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, να συντονιστούν και να δώσουν το δικό τους περιεχόμενο στους αγώνες. Το περιεχόμενο των πραγματικών αναγκών, της αξιοπρέπειας, της άλλης ζωής. Δεν μας αξίζει αυτό, αν θέλουμε να το αλλάξουμε πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη και όχι να αναθέτουμε.
Να γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι στους ξεπουλημένους γραφειοκράτες και να γίνει σχέδιο πραγματικότητα ένα ταξικό σχέδιο, για να ενοποιηθούν και να συντονιστούν σε μια κοινή γροθιά, με λογική πανεργατικού αγώνα, όλα τα επιμέρους αγωνιστικά, μικρά και μεγαλύτερα, ξεσπάσματα, πρέπει να «βάλουν πλάτη» όλες οι δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος, τα μαχητικά πρωτο-βάθμια σωματεία, ο κόσμος που επιδιώκει στην πράξη την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

· Καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση. Οι Δήμοι στην υπηρεσία του λαού και να μην εκχωρηθούνε, στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων. Απαγόρευση της δράσης ιδιωτών στους ΟΤΑ.
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες μακριά από το 1:5 ή όποια άλλη αναλογία σκαρφιστούν. Προσλήψεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.
· Την θεσμοθέτηση της σταθερής δουλειάς, όλων των συμβασιούχων (ΕΣΠΑ- ΟΑΕΔ- ΚΗΦΗ-ΚΔΑΠ κ.α.), με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας.
· Την επαναφορά 13ου- 14ου μισθού, αυξήσεις στους μισθούς & ξεπάγωμα των στοιχειωμένων κλιμακίων, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων - κατάργηση ν. Κατρούγκαλου
· Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση. Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Να καταργηθούν ο νόμος Αχτσιόγλου και όλες οι αντιαπεργιακές διατάξεις.
· Την επέκταση των Βαρέων σε επιπλέον ειδικότητες, χωρίς τη διαβάθμιση του ανθυγιεινού επιδόματος, Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ- Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς - μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζόμενων. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες – ατυχήματα των συναδέλφων μας ( πάνω από 50 τα τελευταία 3 χρόνια).
· Την ακύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο- Δημόσιες αναβαθμισμένες – δωρεάν υπηρεσίες.
· Την μείωση των ωρών εργασίας σε 35 & 30 ώρες αντίστοιχα( για τα ΒΑΕ)
· Την Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους δήμους ή στα νομικά πρόσωπα – δημοτικές επιχειρήσεις τους, ανεξάρτητα από είδος σύμβασης
· Την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της απάτης της κοινωφελούς εργασίας που είναι η απόλυτη εκμετάλλευση –κοροϊδία των εργαζομένων που ¨προσφέρονται¨ τζάμπα προσωπικό σε όλους τους Δήμους.
· Ο όποιος αγώνας αναπτυχθεί για να είναι νικηφόρος, πρέπει να είναι ενιαίος και συνολικός, σε σύγκρουση – ρήξη με τα μνημόνια, τους νόμους τους και με όλους όσους τα επιβάλουν (κυβερνήσεις, ΕΕ, κεφάλαιο).

Στα πλαίσια αυτής της λογικής η Ανυπότακτη Πόλη στηρίζει τους αγώνες κάθε κλάδου που κινητοποιείται και παλεύει να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που στο όνομα του κέρδους ρημάζουν τις ζωές μας, το περιβάλλον και κάθε δικαίωμα μας που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου