Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 59 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ



    Περίσσεψαν προεκλογικά τα κροκοδείλια δάκρυα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη, για το απαράδεκτο καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, και προπάντων για τον απαράδεκτο περιβαλλοντικά και υγειονομικά τρόπο λειτουργίας της χωματερής της Φυλής. Όπως άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις και της Περιφέρειας, αλλά και όλων των θεσμικά υπεύθυνων, για αυτό το διαρκές έγκλημα εις βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Κυβερνήσεων, Δημοτικών αρχόντων, Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα – ιδιαίτερα προεκλογικά υποσχόμενοι για την επίλυση του και όλοι μαζί αφού υφαρπάξουν την ψήφο των κατοίκων, βάζουν 59 χρόνια τώρα φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, όχι απλά για να συνεχισθεί το πρόβλημα αλλά για να μονιμοποιηθεί και να επεκταθεί.
Ας δούμε λοιπόν τις τελευταίες αποφάσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής που σε αγαστή συνεργασία με την απερχόμενη διοίκηση της κ. Δούρου, καταδίκασαν για άλλη μια φορά από την μια  τους χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αττικής να ζουν, να αρρωσταίνουν, και να πεθαίνουν από μολυσματικές αρρώστιες εξ αιτίας της ύπαρξης της χωματερής, και από την άλλη την ανεπιστρεπτί καταστροφή του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.   

Α) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.



 Χ.Υ.Τ.Α. ΦΥΛΗΣ

Στην Αττική παράγονται περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ) κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 88% θάβεται στη χωματερή της Φυλής.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για το 2018, από τους 1.820.000 τόνους μόνον οι 80.000 τόνοι πήγαν για ανακύκλωση.
Κατά την διάρκεια της θητείας της κ .Δούρου με πραξικοπηματικό τρόπο ψηφίστηκε (12ος/2016) ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (Π.Ε.Σ.Δ.Α)  βάσει του οποίου όχι μόνον δεν έκλεισε ό Χ.Υ.Τ.Α Φυλής αλλά επέκτεινε  την λειτουργία του, το 2017 για 3.500.0000 κ. μ , το 2018 για 1.500.000 κ. μ., και το 2019 για 685.000 κ. μ.  Δηλ. γίνανε ήδη τρεις εσωτερικές επεκτάσεις, το λεγόμενο «πανωσήκωμα».
Η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, λίγες  μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της και σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον διάδοχό της Γ. Πατούλη, δηλ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν όχι μόνο τη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στη δημιουργία και νέας (Γ΄ Φάση) που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής, βάσει της υπ΄αριθ.248/1.8.2019 απόφασης της Ε.Ε του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, που συγκλείσθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος!!.
Πρόκειται για νέο χώρο 300 στρεμμάτων στη θέση Σκαλιστήρι που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Γεννηματά 2», και θα υποδέχεται τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Σύμφωνα με την δημοσίευση της προκήρυξης  της σύμβασης - που δημοσιεύτηκε στις 27/8/2019 στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης - το έργο θα κοστίσει 48 εκατομμύρια Ευρώ  και τιτλοφορείται «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α΄ φάση αποκατάστασης!! της ΟΕΔΑ  Δυτικής  Αττικής.   Δηλ. βαφτίσανε την επέκταση ως αποκατάσταση!!

ΤΟ Ε.Μ.Α.Κ. ΦΥΛΗΣ: (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης)


 Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει: Την επέκταση της δυναμικότητάς  του κατά 200 χιλ. τόνους, έτσι  ώστε τα προς επεξεργασία απορρίμματα στο ΕΜΑΚ να φτάσουν τους  450 χιλ.τόνους ετησίως, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος εισόδου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο δώρο που προσέφερε η κα Δούρου  στον εργολάβο που διαχειρίζεται το ΕΜΑΚ (Ηλέκτωρ- Μπόμπολας).
Η σύμβαση του έργου λήγει τον Φλεβάρη του 2020, ενώ ήδη δρομολογείται νέα παράταση αυτής μέχρι το 2030, προϋπολογισμού πάνω από 80 εκατομμύρια €. Το Ε.Μ.Α.Κ. δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια) καθώς και λυματολάσπη από την Αττάλεια και παράγει μία χαρτοπλαστική μάζα (RDF/SRF) και ένα «τυφοειδές κομπόστ» σε ποσοστό 95% των μη ανακυκλωμένων  σκουπιδιών, τα οποία θάβονται στη χωματερή. Πράγμα που δημιουργεί ζυμώσεις στα απορρίμματα που μεγαλώνουν και τον όγκο που μπορεί να δεχτεί το κύτταρο, και την διάρκεια ζωής του. Από στοιχεία που υπάρχουν η χωρητικότητα μεγαλώνει 17% το χρόνο. Αυτό το τυφοειδές κομπόστ καθώς και απόβλητα βιομάζας είναι που «ορέγονται» οι διάφορες τσιμεντοβιομηχανίες ως κερδοφόρα καύσιμη πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας π.χ. η ΤΙΤΑΝ  στο Καμάρι Βοιωτίας, η ΑΓΕΤ - Lafarge στο Βόλο.
Ο κ. Πατούλης, αλλά και η κυβέρνηση υπό τον μανδύα της «ενεργειακής αξιοποίησης», συμφωνούν στην καύση, ως μια άλλη μορφή αξιοποίησης και διαχείρισης  των σκουπιδιών. Δηλ. μαζί με τα σκουπίδια που θα καίγονται να καίγεται και η ζωή των κατοίκων που θα εισπνέουν τα καρκινογόνα φουράνια, τις διοξίνες, και τα βαρέα μέταλλα, που παράγονται από την καύση των σκουπιδιών.

Ο ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΦΥΛΗΣ:  

Ο αποτεφρωτήρας δέχεται ιατρικά απόβλητα άκρως μολυσματικά και επικίνδυνα από όλη την Ελλάδα. Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει την περαιτέρω αξιοποίηση της μονάδας!!   Η οποία βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό, χωρίς καν χωροθέτηση. Όταν σε ένα μεγάλο νοσοκομείο μπορούν να παραχθούν έως και 5 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα, σε μια μόνο εφημερία ,και όταν το κόστος εισόδου ανά τόνο είναι 1.700 € που χρεώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, είναι σαφές το μέγεθος του προβλήματος!
Να σημειώσουμε ότι ο αποτεφρωτήρας (όπως και το Ε.Μ.Α.Κ) είναι συμφερόντων του ίδιου <<εθνικού εργολάβου>> (ΗΛΕΚΤΩΡ βλ. Μπόμπολας).

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ:

Στον νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α αναφέρεται ότι από την καύση του βιοαερίου που προέρχεται από τα στραγγίσματα των σύμμεικτων σκουπιδιών παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα και άρα εννοείται ότι δεν πρόκειται να κλείσει. Το ρεύμα όμως που χρειάζεται για να λειτουργήσει το Ε.Μ.Α.Κ. πληρώνεται από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α δηλ. το πληρώνουν οι κάτοικοι της Αττικής αντί να το χρεώνεται ο εθνικός εργολάβος που το διαχειρίζεται. Δηλ. δεν φτάνει που κερδίζει  εκατομμύρια ευρώ από την όλη διαχείριση των σκουπιδιών εις βάρος της υγείας μας και της καταστροφής του περιβάλλοντος, του πληρώνουμε και το ρεύμα!!!

Η WATT AE  (Μπόμπολας)

Η Περιφέρεια Αττικής επί θητείας της κας Δούρου έδωσε την άδεια για νέες εγκαταστάσεις μέσα στον ΟΕΔΑ Φυλής. Έτσι,  η εταιρεία WATT ΑΕ επιδιώκει, στη θέση του παλιού ΚΔΑΥ που κάηκε ολοσχερώς το καλοκαίρι του 2013, να φτιαχτεί νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων 100.000 τόνων/έτος, για την παραγωγή RDF/SRF, που θα οδεύει προς καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την κερδοφορία της. Η λειτουργία της μονάδας σταμάτησε προσωρινά , κάτω από τις αντιδράσεις των κινημάτων, αλλά η επιδίωξη της παραμένει και σύντομα θα επανέλθει.

ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΟΥΣΑΜΑ  


Στην ίδια παρασκηνιακή συμφωνία Δούρου και Πατούλης αποφάσισαν την άμεση υλοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης βάσει του νέου Π.Ε.Σ.Δ.Α για το λατομείο Μουσαμά  (καθώς και άλλων 7 λατομείων εντός Αττικής) - όπως προβλέπει ο Ν. 3164/2003 - «ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων».  Χώρος που βρίσκεται μέσα στην συνοικία της Ζωφριάς!! σε απόσταση αναπνοής από το Καματερό και την Πετρούπολη.  Αυτό το έργο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 30/8/2019 τιτλοφορείται ως «αποκατάσταση λατομικών χώρων» 
Οι παραπάνω χώροι περιλαμβάνονται στην «Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας του Όρους Αιγάλεω».

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ:

Νέες υποδομές  βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) προωθούνται στον Ασπρόπυργο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.


Β) ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΝΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΙΤΙΕΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Έτσι λοιπόν τόσο ξεκάθαρα και απλά η κα Δούρου έδωσε την σκυτάλη στον κ. Πατούλη μες στο κατακαλόκαιρο, της συνέχισης των έργων αλλά και της δημιουργίας νέων εγκληματικών εγκαταστάσεων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, όχι μόνον του Δήμου Φυλής αλλά όλης της Δυτικής Αττικής.
Παράλληλα, και πάλι με πολιτικό πραξικόπημα στις 17/10/2019 , η κα Δούρου και ο κ .Πατούλης δηλ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ψήφισαν από κοινού να ανοίξει και ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και ενάντια στις αρνητικές περιβαλλοντικές μελέτες  λόγω της σεισμικότητάς και των ρηγμάτων της περιοχής.    Δηλ. στην ουσία φτιάχνουν μια άλλη Φυλή!

Αυτή η πολιτική δεν λέγεται ριζικός ανασχεδιασμός φιλικός για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αλλά  η συνέχιση «της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Φυλή που θα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενεές που θα ζουν στην περιοχή» όπως πολύ κυνικά παραδέχτηκε η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οδηγούν σε  τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, τόσο λόγω της μη ανακύκλωσης /ανάκτησης υλικών, όσο  και λόγω της μόλυνσης, υποβάθμισης εδαφών, υπόγειων νερών μέχρι και της θάλασσας. Οδηγούν επίσης σε τρομακτική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα διαβίωσης τους, που φτάνουν μέχρι και την αύξηση των καρκίνων και το θάνατο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συναίνεση των πολιτικών της υπαλλήλων (κυβέρνηση, περιφέρεια ,δήμων, κ. ά.), μέσω και του Π.Ε.Σ.Δ.Α. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το εδώ και 59 χρόνια διαρκές έγκλημα της χωματερής της Φυλής, με προϋπόθεση πάντα το κέρδος τού κεφαλαίου    

Σε συνέχεια των παραπάνω προβλέπεται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι στους Δημότες της Αττικής (Τέλος Ανακύκλωσης, Τέλος Ταφής, Περιβαλλοντική Εισφορά), τα οποία εισπράττονται ήδη στην τιμή των προϊόντων ή θα επιβληθούν μέσω των Δημοτικών Τελών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. κοστολογεί με 35 ευρώ τον τόνο τη διαχείριση των απορριμμάτων με ανώτατο στόχο να φθάσει τα 60 ευρώ. Την ίδια στιγμή η αμαρτωλή Ε.Ε.Α.Α., με μεγαλομέτοχο την Coca Cola, θα συνεχίσει να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από τη διαχείριση των μπλε κάδων, μέσω των οποίων μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 2-4% ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο θάβεται στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής!



Δηλαδή οι κάτοικοι της Αττικής θα ματώνουν για να πληρώνουν επιπλέον φόρους τους οποίους θα καρπώνονται ιδιώτες εργολάβοι που θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια των Δήμων αφού αυτοί θα χρηματοδοτούνται μέσω δημόσιων - εθνικών πόρων, καταστρέφοντας παράλληλα την υγεία και το περιβάλλον!
Η όλη φιλοσοφία ως προς την άντληση οικονομικών πόρων για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων διακατέχεται από τις Αρχές της Ε.Ε.: «ο ρυπαίνων πληρώνει», «πληρώνω όσο πετάω»,  Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. χωρίς διάκριση «τσουβαλιάζει» τον «παραγωγό σκουπιδιών» βιομήχανο, έμπορο, κατασκευαστή κ.λ.π., οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ρυπαίνοντες, με τον απλό καταναλωτή – πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως  ο εργαζόμενος θα καλεστεί πάλι να πληρώσει!!!
Όπως συμβαίνει και με το τέλος της πλαστικής σακούλας που ήδη επιβλήθηκε είναι ένα ακόμη έσοδο για το κεφάλαιο.

Η διοίκηση Πατούλη πρόσθεσε επί πλέον  και την επιλογή της καύσης των σκουπιδιών. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα  ρούχα του αλλιώς όπως λέει ο λαός μας .
Αφού όλοι τους αναγνωρίζουν την ανάγκη της άλλης διαχείρισης και την διατυμπανίζουν  και κλαίνε με μαύρο δάκρυ για το περιβαλλοντικό αίσχος της Φυλής, πώς γίνεται να καταλήγουν σε νέα χωματερή στη Φυλή και νέες χωματερές στα λατομεία στο Γραμματικό και όπου αλλού;;

Σχεδίαζαν και σχεδιάζουν και για ξεκάρφωμα προσθέτουν και λίγη ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, μιλάνε και λίγο για αποκεντρωμένη διαχείριση. Εκεί όμως που όλοι έχουν  και είχαν κοινή μήτρα είναι η διαχείριση των σκουπιδιών με κυρίαρχους το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα κέρδη τους .
Για αυτό και το 85% της διαχείρισης των σκουπιδιών (εκτός από την μεταφορά τους στα ΚΔΑΥ), όλες οι άλλες διαδικασίες που αποφέρουν κέρδη  γίνονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Επιδοτούμενοι αδρά  από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεκάδες δις ευρώ από τέλη και εισφορές, που από μόνες τους είναι κέρδος ζεστό για τον πλουτισμό τους,  με αποτέλεσμα  να τους ενδιαφέρει πρωτίστως η επιδότηση και δευτερευόντως αυτή κάθε αυτή η διαδικασία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Αυτά τα δις αν δινόταν για την οργάνωση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, της ωφέλιμης διαχείρισης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θα έφταναν και θα περίσσευαν.
Αυτοί κάνουν ταξική επιλογή, μετατρέποντας τη διαχείριση των σκουπιδιών σε εμπόρευμα , με κυρίαρχο στόχο μόνον την κερδοφορία του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζόμενων, του λαού και της συνειδητής καταστροφής του περιβάλλοντος και μάλιστα σε εργατικές περιοχές.

Σε αυτό οφείλεται η άθλια ως ανύπαρκτη  ωφέλιμη διαχείριση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, είτε αφορά την μηχανική ανακύκλωση είτε οποιαδήποτε διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων.  Για να μην αναφερθούμε στο ότι κατά κύριο λόγο οι εγκαταστάσεις του ΕΜΑΚ , του εργοστασίου του βιοαερίου κ.α. ενώ έχουν γίνει με δημόσιο χρήμα παραχωρούνται δωρεάν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες,  τους γνωστούς και μη εξαιρετέους  <<εθνικούς εργολάβους>>..

Τα ποσοστά είναι  αμείλικτα: 85% της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι στα χέρια του κεφαλαίου.

Να μην ψάχνουν τα ΜΜΕ -τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου- τις αιτίες της άθλιας κατάστασης. Την απάντηση την έδωσε,  ο Πατούλης  στο περιφερειακό συμβούλιο στις 17/10/2019 που δήλωσε δημόσια «πως αλλιώς να πάμε, τους εργολάβους και τους ιδιώτες έχουμε»!!!

Να γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ και οι περιφερειακές διοικήσεις που ελέγχονται από αυτές δεν προωθούν την  διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Διότι ενώ ξέρουν καλά ότι με την διαδικασία της  μηχανικής ανακύκλωσης ένα ποσοστό  2-4% ανακυκλώνεται σήμερα, παρ΄ όλα αυτά επιλέγουν  την δημιουργία και άλλων ΕΜΑΚ σε όλη την Ελλάδα και την καύση των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ, δηλ. σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα . Γι΄ αυτό δρομολογούν και την μετατροπή των ΦΟ.Δ.Σ.Α (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) από ΝΠΔΔ σε Ανώνυμες Εταιρείες.   
Και αυτές οι επιλογές γίνονται, την ώρα που η ανάκτηση υλικών όπως χαρτί μέταλλο ,πλαστικό κλπ είναι ανάγκη για την επιβίωση του πλανήτη, της φύσης, και του ανθρώπου.


Ούτε μας ξεγελάει το όψιμο ενδιαφέρον των δημάρχων της Δυτικής  Αθήνας για την χωματερή.
 

Διότι δεν ήταν πουθενά όταν αποφασίζονταν ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια, ούτε μίλησε κανείς τους που δεν ψηφίστηκε καν από το Περιφερειακό συμβούλιο, ούτε ήταν πουθενά όταν μέσα στο κατακαλόκαιρο η Διοίκηση Πατούλη σε  συμπαιγνία με την απερχόμενη διοίκηση Δούρου, ολοκλήρωναν την απόφαση δημιουργίας νέας χωματερής στην Φυλή.
Το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν επί της ουσίας τα σχέδια της κάθε διοίκησης Πατούλη, Δούρου, Σγουρού, Αρκουδέα για δημιουργία νέων χωματερών και να ενισχύουν τον εμφύλιο των φτωχών στοχοποιώντας τους κατοίκους άλλων περιοχών ζητώντας νέες χωματερές.

Άλλωστε, συναινούν στο χαράτσωμα των δημοτών τους για να πληρώνονται τα υπέρογκα ποσά στον Δήμο Φυλής ως αντισταθμιστικά οφέλη για την λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΟΕΔΑ Φυλής, σημερινού ύψους 35 εκατομμυρίων €.,  προκειμένου οι Δήμοι τους να μην έχουν το πρόβλημα των σκουπιδιών στην δική τους αυλή.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Άνω Λιοσίων για την περίοδο 1993-2001 είχε εισπράξει 51.150.903.958 δρχ., ενώ από το 2002 έως σήμερα ο ενιαίος Δήμος Φυλής έχει εισπράξει πάνω από 630.000.000 €!!

Πρόκειται για ένα αμαρτωλό καθεστώς, που σκοπό έχει την εξαγορά και διαφθορά των συνειδήσεων, προκειμένου να υπάρχει «η σιωπή των αμνών», ως αντιστάθμισμα της καταστροφής  της υγείας των κατοίκων και εργαζόμενων μέσα και ευρύτερα στην περιοχή των εγκαταστάσεων, αλλά και της ανεπιστρεπτί καταστροφής του περιβάλλοντος όλης της Αττικής!
Τα ποσοστά αύξησης: των καρκίνων στη Δυτική Αττική (37% έναντι 11% άλλων περιοχών), των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στο χώρο της αποκομιδής των σκουπιδιών, καθώς και οι άθλιες συνθήκες εργασίας τους, οδηγούν σε τρομακτική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και εργαζομένων στην Δυτική Αττική. 

Ούτε καν να κλείσει η χωματερή της Φυλής δεν τολμούν να πουν.

Καμία νύξη για δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, καμία νύξη για απαίτηση να προχωρήσει τώρα η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση.
Για να μην αναφερθούμε  για τα σχέδια περί ανακύκλωσης, σχέδια επί χάρτου και παρότρυνση των δήμων στην λογική να τα πάρουν από τον λαό εφαρμόζοντας τη λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή νέους φόρους για τα σκουπίδια, τους οποίους θα καρπώνονται οι επιχειρηματίες της ανακύκλωσης που αν και τα τσεπώνουν, μόνον ανακύκλωση δεν κάνουν. Αυτό έκανε και ο δήμος Αγ. Αναργύρων με την παραχώρηση δωρεάν 3 ½ στρεμμάτων στην αμαρτωλή ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που χρόνια τώρα δαπανά το δημόσιο χρήμα χωρίς να κάνει ουσιαστική ανακύκλωση!!!!!!

Σε αυτά τα πλαίσια είναι και το τέλος της πλαστικής σακούλας που πάλι στους επιχειρηματίες καταλήγει όπως αναφέρουμε παραπάνω.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ μνημείο περιβαλλοντικής μόλυνσης και καταστροφικής επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων πρώτα απ’ όλα των κατοίκων της Φυλής, των κατοίκων Καματερού Πετρούπολης και όλης της Δυτικής Αθήνας.

Γ) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ούτε να θάβεται, ούτε να καίγεται, λέμε εμείς .

Με βασικό γνώμονα την υγεία των κατοίκων, την προστασία των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων μέσα από την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, μείωσης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης κ.λ.π. μέσα από ένα κεντρικό πανελλαδικό σχεδιασμό με βασικό κριτήριο το δημόσιο, δημοκρατικό, κοινωνικό και φιλικά περιβαλλοντικό χαρακτήρα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα ενισχύει τα τοπικά σχέδια με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και του ανάλογου εξοπλισμού.

Τα κινήματα ενάντια στην δημιουργία χωματερών και της καύσης, όλα τα προηγούμενα χρόνια τάχθηκαν υπέρ μιας άλλης διαχείρισης προς όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Δεν έπεσαν στην παγίδα του εμφύλιου ανάμεσα στις στοχευμένες περιοχές στη λογική να πάνε να γίνουν και αλλού χωματερές για να γλιτώσουμε εμείς. Δηλαδή σε ένα  εμφύλιο των φτωχών, όπως προσπαθεί και ο Πατούλης και η κυβέρνηση και όλοι οι προηγούμενοι Δούρου, Σγουρός κ.α. να μας πείσουν, αποπροσανατολίζοντας μας με το επιχείρημα πως οι υπόλοιποι φτωχοί φταίνε για την δυστυχία μας, που δεν δέχονται τα σκουπίδια στην περιοχή τους.
Και όχι η αθλιότητα της πολιτικής τους που πρόταγμα έχει  το  κέρδος των «σωτήρων» μας εθνικών και ξένων ιδιωτών, επενδυτών, εργολάβων.



Τα νικηφόρα κινήματα δεν τσίμπησαν ούτε το 2004-05 στον αγώνα της Φυλής, ούτε στην Κερατέα ούτε στο Γραμματικό, ούτε στην Λευκίμμη κ.α. Με αλληλεγγύη αντιμετώπισαν τον κοινό αντίπαλο τις εξουσίες τοπικές και κεντρικές που πρόταξαν τα ιδιωτικά συμφέροντα θυσιάζοντας την υγεία μας και το περιβάλλον.
Δυστυχώς σε όλους τους αγώνες κάποιοι λειτουργούσαν σαν φερέφωνα των πολιτικών διάσπασης των λαϊκών αγώνων, προτάσσοντας πως αν δεν καταστραφούν και άλλες περιοχές με χωματερές δεν θα κλείσει η Φυλή, επικεντρώνοντας την πάλη στη δημιουργία νέων χωματερών και στοχοποιώντας τους κατοίκους άλλων περιοχών, σαν την αιτία που  δεν λύνεται το πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που στις 16/9/2019 σε συνέντευξη του στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά: «Την άμεση κατασκευή νέων χώρων τελικής διάθεσης στη βάση δίκαιης κατανομής των βαρών, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια». 
Προκλητική ήταν και η παρέμβαση μέλους του Δ. Μετώπου στο περιφερειακό συμβούλιο 17/10 /19 που εγκαλούσε τον κ. Πατούλη να προχωρήσει σε νέα ΧΥΤΥ (τελευταία sic ονομασία των χωματερών!)             ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, τον ΠΕΣΔΑ της Δούρου!!!!!!

  • Εμείς λέμε ότι αν γινόταν ουσιαστική πρόληψη, διαλογή στη πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση,  τότε μόνον ένα 10% ως ποσοστό μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων θα χρειαζόταν να διαχειριστούμε ως υπόλειμμα. 
  • Εμείς λέμε πως ο αγώνας μας είναι ανάγκη να επικεντρώνεται στους πραγματικούς υπεύθυνους, που είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΟΕΔΑ Φυλής,  οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, ο ΕΔΣΝΑ, που με τις αποφάσεις τους εξυπηρετούν τους ιδιώτες που λυμαίνονται χρόνια την χωματερή της Φυλής και μολύνουν ανεπανόρθωτα την υγεία και το περιβάλλον των εργατογειτονιών της Δυτικής Αθήνας, σκορπίζοντας τον καρκίνο, την λευχαιμία, την αλλεργική πορφύρα και άλλες μολυσματικές ασθένειες.
  • Διεκδικούμε την δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης, και την κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την ΕΕΑΑ και με τα άλλα ιδιωτικά συστήματα ανακύκλωσης, που δίνει ουσιαστικά τον έλεγχο της ανακύκλωσης στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του. Είναι αναγκαία η εθνικοποίηση όλων των συστημάτων  και η ένταξη τους σε αυτόν τον φορέα.

Δεν περιμένουμε τίποτε από αυτούς, διότι η εμπειρία μας από τον αγώνα εναντία στη λυμματολάσπη το 2004, από τον αγώνα της Κερατέας  και άλλους νικηφόρους  αγώνες, μας έχει πείσει πως μόνο ο δυναμικός αγώνας διαρκείας  του λαού, που ξέρει ποιος είναι ο εχθρός του και στοχεύει σε αυτόν, μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια τους.
Και με όπλο την αλληλεγγύη   του εργαζόμενου λαού όλων των στοχευμένων περιοχών και όλου του λαού της Αττικής, που το συμφέρον του είναι να σταματήσει το αίσχος της περαιτέρω μόλυνσης του περιβάλλοντος με τη χωματερή της Φυλής .
Μαζί με τα κινήματα που παλεύουν ενάντια στις χωματερές και την καύση, στη Λευκκίμη, στο Βόλο, στην Αιγιαλεία κ.α.
Δημιουργία τώρα επιτροπών ΑΓΩΝΑ σε κάθε γειτονιά για να αποτρέψουμε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης που καταδικάζει τις περιοχές μας σε περαιτέρω μόλυνση, αρρώστιες, καρκίνο και θάνατο.
Έχουμε χρέος στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
  
ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ

  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ.
  • Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής  Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων   των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
  • Κανένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων οποιασδήποτε τεχνολογίας στην περιοχή μας (Ε.Μ.Α.Κ, Αποτεφρωτήρας Επικίνδυνων Νοσοκομειακών Αποβλήτων, Εργοστάσιο Βιοαερίου κ.α).
  • Ανατροπή του Περιφερειακού σχεδιασμού.
  • Να μην γίνει ΧΥΤΥ στο ΜΟΥΣΑΜΑ  που είναι δίπλα στα σπίτια της Ζωφριάς σε απόσταση αναπνοής από τον Άτταλο, τον Αγ. Νικόλαο και την Πετρούπολη.
  • ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ  ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ, ΜΕΙΩΣΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
  • ΚΑΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου