Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες / όλους


Να σταματήσει το καθεστώς δουλείας για τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες 

Με απεργία προχώρησαν οι σχολικές καθαρίστριες 6-7 Φλεβάρη ενάντια στις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Πανελλαδικά, οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων είναι περίπου 9.500, ενώ, από αυτές,
περίπου οι 1.500 είναι μόνιμες. Οι υπόλοιπες δουλεύουν 10 μήνες τον χρόνο, με συμβάσεις έργου τα γνωστά μπλοκάκια η με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με αμοιβή που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξεπερνά τα 300 €. Όσο για την εντατικοποίηση, αγγίζει όρια σκληρά.

Απαιτούμε από τον δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερου τη μετατροπή των συμβάσεών των καθαριστριών σε αορίστου χρόνου και μηνιαία καταβολή αποδοχών. 

Μέχρι και πάνω από 10 χρόνια με συμβάσεις έργου, με μισθούς πείνας, με πολλά χαμένα μεροκάματα -γιατί οι συμβάσεις δεν υπογράφονται σωστά- και απλήρωτες πολύ συχνά για μήνες, οι σχολικές καθαρίστριες κρατούν χρόνια τώρα με το μόχθο τους, τα σχολεία καθαρά και αξιοπρεπή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες (πολλές φορές με εντελώς ανεπαρκή, ακόμα και με ακατάλληλα υλικά, φέρνουν και από το σπίτι τους), ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τις θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα!  

Μικρές αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, δεκάδες ώρες εργασίας για την καθαριότητα χώρων για τους οποίους δεν αποζημιώνονται, χωρίς να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, χωρίς το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα, με τη μισθοδοσία να καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του κλάδου να οδηγούνται σε πλήρη απόγνωση. 
Η Ανυπότακτη πόλη στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα τους - είναι και δικός μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου