Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Να κλείσει τώρα η χωματερή στη Φυλή και όλες οι εγκαταστάσεις γύρω από αυτήν


Ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1960 και δέχεται τουλάχιστον 1.800.000 τόνους σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Δ.Σ.Ν.Α για το 2018. Παρ'όλες τις υποσχέσεις όλων των πολιτικών ηγεσιών και των διοικήσεων του τοπικού κράτους η λειτουργία του ΧΥΤΑ όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επεκτείνεται. 
Κατά την διάρκεια της θητείας της κ .Δούρου με πραξικοπηματικό τρόπο ψηφίστηκε (12ος/2016) ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (Π.Ε.Σ.Δ.Α) βάσει του οποίου όχι μόνον δεν έκλεισε ό Χ.Υ.Τ.Α Φυλής αλλά επέκτεινε την λειτουργία του, το 2017 για 3.500.0000 κ. μ , το 2018 για 1.500.000 κ. μ., και το 2019 για 685.000 κ. μ. Δηλ. γίνανε ήδη τρεις εσωτερικές επεκτάσεις, το λεγόμενο «πανωσήκωμα». Η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της και σε παρασκηνιακή
συμφωνία με τον διάδοχό της Γ. Πατούλη, δηλ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν όχι μόνο τη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στη δημιουργία και νέας (Γ΄ Φάση) που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής βάσει της υπ΄αριθ.248/1.8.2019 απόφασης της Ε.Ε του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, που συγκλείσθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος!!. Πρόκειται για νέο χώρο 300 στρεμμάτων στη θέση Σκαλιστήρι που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Γεννηματά 2», και θα υποδέχεται τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Σύμφωνα με την δημοσίευση της προκήρυξης της σύμβασης – που δημοσιεύτηκε στις 27/8/2019 στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης – το έργο θα κοστίσει 48 εκατομμύρια Ευρώ και τιτλοφορείται «Μελέτη – κατασκευή έργων, για την Α΄ φάση αποκατάστασης!! της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.  
Δηλ. βαφτίσανε την επέκταση ως αποκατάσταση!!  

Εκτός από τον ίδιο το ΧΥΤΑ λειτουργούν κι άλλες εγκαταστάσεις όπως το Ε.Μ.Α.Κ. ΦΥΛΗΣ: (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης), το οποίο κατασκευάστηκε με έξοδα του ελληνικού δημοσίου όμως παραχωρήθηκε στην Ηλέκτωρ του Μπόμπολα (το ΕΜΑΚ ІІ, το έτος 2009), ο αποτεφρωτήρας Φυλής, το εργοστάσιο βιοαερίου, η WATT ΑΕ κ.α. 
   Η λειτουργία όλων των παραπάνω είναι εξακριβωμένα βλαπτική, με μη αναστρέψιμες βλάβες για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που σημειωτέον ζουν σε πολύ κοντινούς συνοικισμούς όπως η γειτονιά Γεννηματάς ІІ, η συνοικία Τσουκλίδου, Ζωφριάς, αλλά και όλες οι γύρω πόλεις, Α. Λιόσια, Καματερό, Πετρούπολη και ολόκληρη η Δυτική Αττική. Από την χωματερή αναδύονται οι εξής δηλητηριώδεις και θανατηφόροι ρύποι: Πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή κλοφέν, βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, κυάνιο, αρσενικό, ψευδάργυρος κ.α. Εξασθενές χρώμιο, διοξίνες, φουράνια, πολυπυρηνικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες. Οι συγκεντρώσεις των παραπάνω καρκινογόνων ρύπων στο χώρο της χωματερής αλλά και στους γύρω από τη χωματερή Δήμους, είναι τουλάχιστον 500 φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις καρκινογόνων ρύπων σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την χωματερή. 
   Επίσης η λειτουργία της χωματερής είναι εξίσου βλαπτική για το περιβάλλον. Ο αέρας, η γη και ο υδροφόρος ορίζοντας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα όπως φαίνεται και από άρθρα, μελέτες, παρουσιάσεις επιστημόνων, εκθέσεις αρμοδίων κρατικών φορέων που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής. 
Οι επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ και της διοίκησης Πατούλη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζει αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος στη Δυτική Αθήνα

Το σχέδιο που ανακοίνωσαν στο Ζάππειο χωρίς καμία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι λίγο ως πολύ το παρακάτω: 

Η Φυλή θα παραμείνει ο κύριος χώρος διαχείρισης σκουπιδιών, με επέκταση των εγκαταστάσεων της και νέα χωματερή. Θα δημιουργηθούν και άλλες 2 νέες χωματερές στο Γραμματικό και στο Σχιστό, καθώς και εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και ΜΕΑ, επεξεργασία όλων των αποβλήτων κ.α. Και από ότι φαίνεται ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί στην καύση των σκουπιδιών που είναι η πιο κερδοφόρα για αυτούς διαχείριση και πιο κοστοβόρα για το λαό ,με ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους επιβάρυνσης της υγείας και του περιβάλλοντος.
Μέχρι τώρα μας λέγαν πως αν ανοίξουν και άλλες χωματερές θα κλείσει η Φυλή, πράγμα που είναι μύθος, διότι ενώ αποφασίζουν, την δημιουργία και άλλων χωματερών, Η ΦΥΛΗ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ. 
Δηλαδή όχι μόνον δεν κλείνει η Φυλή αλλά φτιάχνουν και άλλες << Φυλές>>. Βέβαια κύρια κατεύθυνση τους είναι η 1 δις χρηματοδότηση των ιδιωτών, νέων και παλιών που λυμαίνονται την διαχείριση των σκουπιδιών, για να συνεχίσουν την καταστροφή της υγείας μας και του περιβάλλοντος, υλοποιώντας την καταστροφική επιλογή του θαψίματος και του καψίματος των σκουπιδιών, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη. 

ΤΟ ΚΑΙΡΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 

Γιατί, ενώ, υπάρχουν λύσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως η πολιτική πρόληψης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση, με δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο και προστασία των θέσεων εργασίας, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Ε.Ε χρηματοδοτεί και επιβάλει, η Ελλάδα να ακολουθήσει τη χειρότερη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιλογή της διατήρησης και της παραγωγής απορριμμάτων , προκειμένου να εξυπηρετήσει ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια και να μην ακολουθεί την οδό της απομείωσης του όγκου και της ανακύκλωσης ; 

Αυτή η πολιτική συνεχίζει να ακολουθείται όχι γιατί δεν γίνεται αλλιώς, αλλά συνεχίζει γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που κατά 85% λυμαίνονται τις δημόσιες εγκαταστάσεις για τα αιματοβαμμένα κέρδη τους.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Η χωματερή πρέπει να κλείσει. Η παραπλανητική φιλολογία για ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή δεν καταφέρνει να κρύψει τον πραγματικό στόχο που είναι η πλήρη παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όμως έτσι η διαχείριση των σκουπιδιών γίνεται προς όφελος της κερδοφορίας των ιδιωτών και όχι του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Γι’ αυτό εμείς λέμε: 

· Να κλείσει τώρα η χωματερή στη Φυλή και όλες οι εγκαταστάσεις γύρω από αυτήν 
· Καμία χωματερή ποτέ και πουθενά 
·Πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων 
· Πλήρης διαχείριση από το δημόσιο των απορριμμάτων για να μην ωφελεί το ιδιωτικό κέρδος αλλά τους ανθρώπους και το περιβάλλον. 
· Όχι στην καύση 

Παλεύοντας ενάντια στη χωματερή Φυλής, παλεύουμε ενάντια στο θάνατό και τις αρρώστιες που σκορπάει 60 χρόνια σχεδόν, αυτό το περιβαλλοντικό αίσχος. 

Καλούμε τον λαό της περιοχής να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα πάλης παλαιά και νέα που πρέπει να δημιουργήσουμε, ενάντια στα σχέδια τους που καταστρέφουν τη ζωή μας στη Δυτική Αθήνα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος σε όλη την Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου