Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Η προώθηση του σε συνθήκες καραντίνας αποτελεί συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Χατζηδάκη, έφερε στη Βουλή στις 24/4, το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», σε συνέχεια μιας fast truck διαβούλευσης εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο ήρθε με διπλάσιο αριθμό άρθρων, εκτός διαβούλευσης βέβαια, ακόμη περισσότερο επιβαρυντικών τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για το αστικό (απορρίμματα, άρση περιορισμών για ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές της Αθήνας, κλπ). Στόχος της είναι να το ψηφίσει σε μια κουτσερεμένη συνεδρίαση της Βουλής στις 5/5, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις πάνω από 150 περιβαλλοντικών οργανώσεων, άλλων συλλογικοτήτων, κινήσεων περιφερειών και πόλης, σωματείων, συνδικαλιστικών σχημάτων, κ.λπ. Η Καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών #aposyre_to έχει συγκεντρώσει πάνω από 15.000 υπογραφές, πανελλαδικά.

https://anypotahtipoli.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%92%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%9D     Στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές, καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Επίσης, το νέο “πράσινο πεδίο” ιδιωτικής κερδοφορίας, τα απορρίμματα. 
Για την κυβέρνηση της ΝΔ, προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με την παράδοση του φυσικού, αλλά και αστικού περιβάλλοντος, στις ορέξεις της “επιχειρηματικότητας”.

      Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο “σκούπα” κρύβει πίσω από όρους, όπως “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων στη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, όπως η ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις κ.λπ.).

Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (π.χ. εξορύξεις), τουριστικής / εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
  • Κατάργηση της αυτοτέλειας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τη δημιουργία ενός κεντρικού και πιο γραφειοκρατικού φορέα.
  • Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες, επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
  • Προώθηση της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών (τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  • Νομιμοποίηση των αυθαίρετων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  • Κατάργηση, επί της ουσίας, των διαδικασιών μελέτης και έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Τοπικών (ΤοΠΣΔΑ), με ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για τα απορρίμματα, με μια απλή υπουργική απόφαση, να λάβει κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ- «οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο για την επίλυση του προβλήματος».
  • Στα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, δίνεται η δυνατότητα να παρακάμπτετε το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίζει η Επιτροπή ποιότητα ζωής.
  • Απουσία μέτρων κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  • Κατάργηση του ορίου των 100 κλινών / ξενοδοχειακή μονάδα στις προστατευόμενες περιοχές Ψυρρή – Μεταξουργείου, με σοβαρές επιπτώσεις στις ήδη επιβαρημένες συνθήκες και την φυσιογνωμία τους.

Κεντρική κατεύθυνση του νομοσχεδίου σε όλα τα ζητήματα, ή συγκεντροποίηση των αποφάσεων στην κεντρική εξουσία δηλαδή στον υπουργό και στον γεν. γραμματέα. 
Στους δήμους με αντιδημοκρατική παράκαμψη του δημοτικού συμβουλίου, στην επιτροπή ποιότητα ζωής που ελέγχεται πλήρως από την παράταξη του δημάρχου που μπορεί να μην εκφράζει ούτε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. 
Και την επιβολή των ΣΔΙΤ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, πλήρη εμπορευματοποίηση του και βορρά στα χέρια του κεφαλαίου.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:
  
  • Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην ψηφιστεί από τη βουλή στις 5/5, χωρίς καν τους στοιχειώδεις κανόνες αστικής λειτουργίας της.
  • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ Αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις γειτονίες Αγ. Αναργύρων – Καματερού θα δώσει τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στηρίζει και συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων γειτονιάς και άλλων φορέων, την Δευτέρα 4/5, στις 18:00, στο Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου