Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ;

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: 

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


   Η Κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την ίδια προβληματική διαδικασία που ακολούθησε με το lock down, συναθροίζοντας μαζί νοσούντες και μη νοσούντες, άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο προβληματική διαδικασία ακολουθεί στην επάνοδο, στην υποτιθέμενη <<κανονικότητα>>, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος της πανδημίας
   Στον εγκλεισμό της κοινωνίας οδήγησε η ακραία αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, και που είχε ως αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα και την αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας.
    Και ενώ είχε το περιθώριο η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενίσχυση ΜΕΘ, πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, στελέχωση των κέντρων υγείας , την στοχευμένη προστασία των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ειδικά νοσήματα, πρόσφυγες, άστεγοι, φυλακισμένοι, Ρομά κλπ), την μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για εντοπισμό και θεραπεία νοσούντων και ασφαλή εκτίμηση της κατάστασης, δεν έκαναν τίποτε μόνον μας καλούσαν να μείνουμε σπίτι, αν δεν είμαστε του θανατά!!!!!!!.

Η οικονομική κρίση που ακολουθεί το lock down είναι αποτέλεσμα ακριβώς της ίδιας πολιτικής που όχι μόνο δεν στοχεύει στη στήριξη των αδύναμων αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση για να περισώσει ή ακόμη και να αυξήσει τα κέρδη του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργοδοτών, με την παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, των περικοπών των μισθών, της εκ περιτροπής εργασίας, της τηλεργασίας κλπ. !Από τα προσωρινά υποτίθεται μέτρα που πήραν για το διάστημα της καραντίνας κανένα δεν ανακοίνωσε πως καταργεί!!!! Αντίθετα για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν πάλι από τις 4 Μάη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτές δεν υποχρεούνται να επαναφέρουν σε «ενεργή» απασχόληση περισσότερους από το 50%, ενώ θεσπίζεται με μιας εξοντωτικό για τους εργαζόμενους ωράριο 15ωρης λειτουργίας από τις 7.00 έως 22.00 τις καθημερινές και 14ωρης 7.00 – 21.00 τα Σάββατα!
   
 «Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμισθούμε όλοι δίκαια» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τα ίδια έλεγε και για τα μνημόνια, όπως και οι προκάτοχοι του. Μόνο που μάθαμε τι ακριβώς εννοούσαν.
Ζεστό χρήμα λοιπόν για τις επιχειρήσεις ύψους 7 δις και για τους εργαζόμενους απολύσεις, μετατροπές συμβάσεων, μειώσεις μισθών, μαζικοί πλειστηριασμοί κατοικιών από τον Αύγουστο κλπ.

   Έρχονται, λοιπόν, τώρα πάλι να μας πουν ότι και την επάνοδο στην «κανονικότητα» θα την πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, η λαϊκή πλειοψηφία. Όπως μας ενοχοποίησαν, πως είχαμε την απόλυτη ευθύνη για τον εγκλεισμό έτσι έχουμε και την απόλυτη ευθύνη για την επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους που συνυπάρχουν άνθρωποι, επί ποινή προστίμου. Ποιος θα πληρώσει τις πολυάριθμες μάσκες που θα χρειαστεί ο καθένας μας; Ποιος θα πληρώσει τα γάντια που απαιτούνται σε διάφορους χώρους;

   Δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών ότι η μεταφορά μας στους χώρους εργασίας είναι ουσιαστικά δική μας ευθύνη αφού συνιστά να χρησιμοποιούμε τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα για να μην συνωστι-ζόμαστε στα μέσα μεταφοράς. Ποιος θα πληρώσει τη βενζίνη; Θα πυκνώσουν τα δρομολόγια τις ώρες αιχμής αλλά επειδή όπως ξεδιάντροπα παραδέχτηκε δεν υπάρχουν αρκετά οχήματα και οδηγοί (λέμε εμείς) μια και έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2006, θα αραιώσουν τα ενδιάμεσα δρομολόγια και τα βραδινά. Δηλαδή, με λίγα λόγια, κλειστήκαμε μέσα για να σώσουμε το σύστημα υγείας με ατομική μας ευθύνη και τώρα καλούμαστε να σώσουμε το σύστημα συγκοινωνιών πάλι με δική μας ευθύνη! Η ευθύνη της πολιτείας να παρέχει υγεία, συγκοινωνίες και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά δεν υπάρχει πουθενά! 

   Δεν είμαστε διατεθειμένοι-ες να το ανεχτούμε όλο αυτό το παιχνίδι εις βάρος μας. Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα! Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ανάληψη μιας ευθύνης που δεν μας αναλογεί. Πολύ περισσότερο όταν εφαρμόζονται αντιφατικά κριτήρια και άδικα εις βάρος μας. Πχ δεν δημιουργούν συνωστισμό οι μαθητές των σχολείων, που αρχίζουν να λειτουργούν, αλλά οι συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων, οι οποίες απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα.
    Επίσης δεν πειθόμαστε από το ψευδές επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να ενισχυθούν τα δημόσια αγαθά, διότι είδαμε να δίνονται στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών μερικά εκατομμύρια, με τα οποία αν ενισχυόταν το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα είχε τις σημερινές ελλείψεις. Άρα λεφτά υπάρχουν αλλά για το κεφάλαιο κι όχι για τις λαϊκές ανάγκες. 

Απαιτούμε τώρα:

1. Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (αντισηπτικά, μάσκες κλπ)
2. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
3. Συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορωνοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.
4. Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες , για την κάλυψη των πάγιων αναγκών και των έκτακτων λόγω του covid19.
5. Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών έτσι ώστε όσοι-ες χρειάζεται να μετακινούνται να το κάνουν με ασφάλεια.
6. Άμεση ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων χωρίς όρος και προϋποθέσεις .
7. Άμεση ενίσχυση των κέντρων υγείας με πρόσληψη προσωπικού .
8. Μαζικά δωρεάν τεστ στα σχολεία, στους χώρους εργασίας κ.α.
9. Φοροελαφρύνσεις, διαγραφή χρεών, προς το δημόσιο, δήμους, τράπεζες για τους εργαζόμενους, που επλήγησαν ή που θα πληγούν.
10. Μέτρα στήριξης των ανέργων.

ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 

Σε αυτή τη μάχη καλούμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι ,να πάρουμε θέση
Εμείς οι εργαζόμενοι κρατήσαμε την κοινωνία όρθια από την πανδημία

ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου