Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Ως «Ανυπότακτη Πόλη» στα πλαίσια της ανοιχτής επικοινωνίας μας με τους κατοίκους της περιοχής και της προσπάθειάς μας για συμβολή στη λαϊκή ψυχαγωγία οργανώνουμε μια μικρή μουσική εκδήλωση σε χώρο του Πάρκου Τρίτση. Όταν απευθυνθήκαμε στο φορέα διαχείρισης του Πάρκου για να ζητήσουμε την άδεια χρήσης του χώρου μας ζητήθηκε να πληρώσουμε το αντίτιμο των 300 ευρώ για να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα που διαθέτει το πάρκο.
     Επί της ουσίας αυτό που μας ειπώθηκε από την διεύθυνση του Πάρκου είναι πως έτσι θα βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα του Πάρκου. Με απλά λόγια, για να χρησιμοποιήσει μια συλλογικότητα της γειτονιάς ή όποια άλλη λαϊκή συλλογικότητα κάποιο κομμάτι του πάρκου πρέπει να καταβάλει το μεγάλο ποσό των 300 ευρώ. Εύλογο ερώτημα για μας ως κάτοικοι της περιοχής και ως κοινωνικές συλλογικότητες που δρούμε για το κοινό συμφέρον είναι πόσες φορές θα πληρώνουμε το αυτονόητο, δηλαδή τη συντήρηση και την αξιοπρεπή χρήση του δημόσιου χώρου με ρεύμα και νερό.
    Και βέβαια δεν είμαστε αφελείς να πιστέψουμε πως όλα αυτά που γίνονται από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις διοικήσεις των Πάρκων δεν έχουν στόχο κάτι πιο βαρύ, που είναι ο έλεγχος και η χρήση του δημόσιου χώρου (πλατείες, Πάρκα), από το κεντρικό και τοπικό κράτος ώστε να το χρησιμοποιούμε με αντίτιμο μόνον, όταν δεν είναι χρήσιμος για επενδυτικό σκοπό. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος από την στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις σταμάτησαν την χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων του Πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό και έβαλαν ως όρο στον κανονισμό λειτουργίας το αντίτιμο για όποιον δραστηριοποιείται στο Πάρκο Τρίτση.

Πόσο μακριά άραγε βρισκόμαστε από το να ζητήσουν αντίτιμο για την είσοδο του κάθε ένα και της καθεμιάς μας στο Πάρκο για να καλύψουν τα λοιπά έξοδα του Πάρκου; Με την ίδια ευκολία που παραχωρούνται οι δημόσιοι χώροι στους ιδιώτες για να αποκομίζουν κέρδη σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος (αφού δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους), με την ίδια ευκολία αποκλείονται τα πιο φτωχά στρώματα από τους χώρους που δικαιωματικά ανήκουν στο λαό.
Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό από όλες τις κυβερνήσεις και την τωρινή της ΝΔ μια προσπάθεια αλλαγής στη χρήση γενικά των δημόσιων χώρων. Εκδιώκονται οι νέοι από τις πλατείες για να δοθούν στα ιδιωτικά συμφέροντα της εστίασης, κατασκευάζονται έργα πχ ο «μεγάλος περίπατος» της Αθήνας που όχι μόνο είναι άσχετα από κάθε λαϊκή ανάγκη, τουναντίον αποτρέπουν τους κατοίκους από τη χρησιμοποίησή τους. Θυσιάζεται δηλαδή η λαϊκή ανάγκη στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών.
Ζήσαμε και την περίοδο της καραντίνας όλα τα Πάρκα και ο χώρος του Πάρκου που αντί να είναι ελεύθερα προσβάσιμος για τον λαό της περιοχής, προκειμένου να πάρει μια ανάσα ζωής τον είχε επτασφράγιστο η διοίκηση του Πάρκου.
Αυτή η κατρακύλα, που δεν είναι καινούρια αλλά συνέχεια όλων των διοικήσεων, πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει, μόνον με τον αγώνα του λαού, όπως έχει γίνει επανειλημμένως από τις συλλογικότητες αγώνα της περιοχής μας. Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης λαού και των συλλογικοτήτων να χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους και το Πάρκο Τρίτση συγκεκριμένα, που ξέρουμε ότι υπάρχει σχέδιο παράδοσής του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Καταγγέλλουμε και θα αντιπαλέψουμε την τακτική των αντιτίμων στη χρήση δημόσιων χώρων.

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ - Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ
  • ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΤΕ
  • ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ.
  • ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου