Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Άμεση χρηματοδότηση σε Παιδεία - Υγεία, οι ανάγκες μας μπροστά

Μετά από σχεδόν έξι μήνες κλειστών σχολείων ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με τα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά να αγγίζουν τριψήφια νούμερα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που διασφαλίστηκε μετά από πολλές θυσίες δικές μας και των οικογενειών μας ενώ αγνοεί ή ερμηνεύει κατά το δοκούν τα επιδημιολογικά δεδομένα με στόχο να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ για υγειονομική προστασία. Ταυτόχρονα με αφορμή τον κορονοϊό παίρνει νέα μέτρα διάλυσης της εκπαίδευσης, όπως η αντικατάσταση της ζωντανής διδασκαλίας με την τηλεκπαίδευση και οι τράπεζες θεμάτων¨ που κάνουν το σχολείο πιο ταξικό. 
 
Παρόλο που η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, μπορεί να μειωθεί ικανοποιητικά, αν τηρούνται κάποια βασικά μέτρα με κύριο την τήρηση των αποστάσεων, η κυβέρνηση επιτίθεται με το δόγμα «αυταρχισμός - ατομική ευθύνη», την ίδια στιγμή θεσπίζει 25αρια τμήματα στα Δημοτικά εν μέσω κορονοϊού. Δε διστάζει να λέει ψέματα για μέσο όρο 17 μαθητές ανά τμήμα (όταν μία βόλτα στα σχολεία της περιοχής μας αρκεί να δούμε ότι τα τμήματα λειτουργούν με 27 μαθητές) χρησιμοποιώντας στατιστικά τεχνάσματα. 
Προφανώς σε τόσο πολυπληθή τμήματα είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις. Έτσι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να μας κοροϊδέψει για να μην αναγκαστεί να δώσει χρήματα στην εκπαίδευση ώστε να βρεθούν οι χώροι, τα θρανία αλλά και ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών με προσλήψεις μονίμων, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα σε 15 και κάτω. Άλλωστε τα μικρά τμήματα θα είχαν και ουσιαστικά παιδαγωγικά αποτελέσματα, βοηθώντας στο να εμπεδωθεί κλίμα γνωριμίας και εμπιστοσύνης μεταξύ μαθητών και καθηγητών καταργώντας στην πράξη το απρόσωπο μάθημα. 
Ειδικότερα στο δήμο μας, η Διοίκηση που υποτάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για να μην δοθούν λεφτά στην Παιδεία έχει φροντίσει ώστε τα 54 σχολεία του δήμου μας να έχουν μόλις 59 καθαρίστριες Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατον να καλυφτεί η καθαριότητα των σχολείων, που λειτουργούν 08:00-16:00, πόσο μάλλον να εφαρμοστούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απολύμανση των θρανίων, των τουαλετών κ.α. δυο φορές στην διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά την λήξη του προγράμματος. Αυτή η κατάσταση καθιστά τους σχολικούς χώρους υγειονομικές βόμβες για το σύνολο των δημοτών των Αγίων Αναργύρων - Καματερού! 
Οι άμεσες και μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών σε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. 
Ταυτόχρονα η χρόνια υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας γενικά και ειδικότερα του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων που εξυπηρετεί 4 δήμους από την Φυλή μέχρι την Πετρούπολη (γύρω στους 290.000 κατοίκους)αλλά διαθέτει μόλις 70 άτομα προσωπικό,(ενώ πριν την διάλυση των τοπικών ιατρείων του ΙΚΑ μόνον για το δήμο μας είχε 130) επιδεινώνει την κατάσταση. Αντίθετα έπρεπε να έχουμε σχολικούς γιατρούς και να γίνονται τακτικά και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε καθηγητές και μαθητές ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων και να είναι δυνατός ο περιορισμός της διασποράς του ιού. 
Μέσα στην κατάσταση της επιδημίας η κυβέρνηση σκόπιμα άλλαξε τα ωρολόγια προγράμματα. Αφαίρεσε όλα τα κοινωνιολογικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου μαθήματα και έναντι αυτών εντάσσει το cheerleading υποτίθεται στα πλαίσια του αθλητισμού. Μέσα από αυτές τις αλλαγές φαίνεται ξεκάθαρα η θέση της κυβέρνησης για το τι ρόλο θα πρέπει να παίζει η εκπαίδευση, μακριά από κάθε παιδαγωγική προσπάθεια συγκρότησης ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, που θα βλέπουν τον εαυτό τους ως κομμάτι ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Θέλουν μαθητές κατακερματισμένες-αλλοτριωμένες υπάρξεις, που ολοένα και θα βυθίζονται στο σκοταδισμό-ανορθολογισμό. Προσωπικότητες που δεν θα αποτελούν κριτικά σκεπτόμενα άτομα, για να δρουν συλλογικά με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξουν το «αντικειμενικό» κόσμο γύρω τους αλλά αντικείμενα που θα υποτάσσονται σε αυτόν όπως φαίνεται και από το cheerleading που εργαλειοποιεί τις νεαρές γυναίκες, τις κάνει αντικείμενα σεξιστικής εκμετάλλευσης, προβάλλοντας ένα συγκεκριμένο προφίλ που θα πρέπει να έχουν για να είναι «ελκυστικές». 
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 
  • Άμεση χρηματοδότηση σε Παιδεία - Υγεία, οι ανάγκες μας μπροστά - τέρμα πια στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης. 
  • Μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη, άμεση αποσυμφόρηση των τάξεων για την δική μας ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας. Λιγότεροι μαθητές – καλύτερο μάθημα. 
  • Άμεση επανεισαγωγή των καλλιτεχνικών και κοινωνιολογικών μαθημάτων στα πλαίσια ενός άλλου αναλυτικού προγράμματος που θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας .
  • Όχι κάμερες στις τάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου