Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

10 λόγοι για να στηρίξουμε σαν Ανυπότακτη Πόλη την απεργία στις 26/11


10 λόγοι για να στηρίξουμε σαν Ανυπότακτη Πόλη την απεργία στις 26/11 

Μεσούσης της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αν είχε την στοιχειώδη διάθεση αντιμετώπισης της πανδημίας για να σώσει τον λαό, με μέτρα προστασίας δεν θα την αξιοποιούσε ξεδιάντροπα για να περάσει μέτρα αντιλαϊκά, αντιπεριβαλλοντικά, αντεργατικά. 

Παρά την πανδημία, την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας, συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Επιβάλλει δεύτερο lockdown, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν λαμβάνονταν εγκαίρως υγειονομικά μέτρα πρώτα απ’ όλα στους εργασιακούς χώρους και κύρια στη βιομηχανία με το άνοιγμα του τουρισμού, την ενίσχυση της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με σχολεία με τάξεις των κάτω από 15 μαθητές και προσλήψεις προσωπικού. 
Οδήγησε στο μαρασμό και το θάνατο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις σε όφελος των μεγάλων που θα επιβιώσουν, επιβεβαιώνοντας όσους φωνάζουμε ότι μόνο για την σωτηρία του λαού δεν ενδιαφέρεται. Δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κλινικάρχες. Προτιμάει να δώσει 3,3 δις για την «στήριξη», όπως λέει, της οικονομίας από το δεύτερο lock down παρά να τα είχε δώσει τους προηγούμενους μήνες σε τομείς καίριους προκειμένου να θωρακίσει την κοινωνία με προσλήψεις στην υγεία κλπ. Προτιμάει να δώσει 18 δις σε εξοπλιστικά προγράμματα για να μας προστατεύσει από τον υποτιθέμενο εχθρό παρά να τα δώσει σε νοσοκομεία – σχολεία κ.α. για να μας προστατεύσει από τον πραγματικό εχθρό που θέτει σε κίνδυνο την ζωή μας. 

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, έμειναν απλήρωτοι μέσα στην πανδημία όπως οι εργαζόμενοι στα αθλητικά και πολιτιστικά τμήματα στον δικό μας, χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς ΚΔΑΠ κ.α. παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν 3 μήνες τώρα καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι. 

Την ώρα που κλείνει μια ολόκληρη κοινωνία στο σπίτι της, ψηφίζει τον πτωχευτικό νόμο για να της το αρπάξει. Την ώρα που μας λέει ότι φταίμε για το κακό ριζικό μας και μας πιπιλάει για την ατομική ευθύνη την ίδια ώρα φέρνει νομοσχέδιο που θέλει να καταργήσει κάθε συνδικαλιστική δράση, κάθε ουσιαστική αντίδραση. Την ώρα που σπέρνει τον φόβο και τον πανικό με τις αδυναμίες του συστήματος υγείας που η ίδια η κυβέρνηση έχει προξενήσει , την ίδια ώρα καθιερώνει την κατάργηση ωραρίων με απογευματινές βάρδιες, την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, την τηλεργασία και τα αλλότρια καθήκοντα προβάλλοντας τα, ως μέτρα προστασίας από τον covid- 19 όπως μας είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. Μας θέλουν μοιραίους, φοβισμένους και άβουλους! 

Σε αυτό το τοπίο θεωρούμε πως πρέπει να στηρίξουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ που μια σειρά κλάδοι πήραν απόφαση για απεργία στις 26/11 Με αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Αθήνας της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων και μια σειρά σωματεία ιδιωτικού τομέα ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας, Βρούτση, το οποίο βάζει ταφόπλακα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

 Άλλωστε μέσα στην πανδημία, τώρα που κινδυνεύει η υγεία του λαού, πρέπει ο ίδιος να σώσει τη ζωή του και την υγεία του απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία ωθούμενη από πολιτικές της επιλογές δίνοντας τα πάντα στο κεφάλαιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κλινικάρχες και εγκληματεί εις βάρος του λαού. 

Έχουμε τουλάχιστον δέκα λόγους για να στηρίξουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ 

1ος Ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με αύξηση δαπανών, προσλήψεις, γιατρών και νοσηλευτών, νέες ΜΕΘ. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια αποδυνάμωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο όπως αποδείχτηκε είναι το μόνο που μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά σε μια υγειονομική κρίση διότι δεν λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. 

2os Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων. Προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας, να γίνει τώρα επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη. Χωρίς αποζημίωση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφαιμάξει το κρατικό χρήμα μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και τους πολίτες που δεν εξυπηρετούνται από το ρημαγμένο ΕΣΥ. 

3ος Να γίνονται μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και καθολική ιχνηλάτηση. Με διαμόρφωση ειδικών και φιλόξενων χώρων για «θετικούς», ώστε η καραντίνα να είναι πραγματική κι όχι σε κοινή στέγη, όπου η μεταδοτικότητα αγγίζει το 72%! Με ειδική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, με αναβάθμιση και προσλήψεις για προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», για δωρεάν διανομή τροφίμων, φαρμάκων, βασικών αγαθών. 

4ος Ενίσχυση και διεύρυνση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Για να υπάρξει πραγματική πρόληψη αλλά και «ανακούφιση» των νοσοκομείων, χρειάζεται μια δωρεάν αποκλειστικά δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, πλήρως ενταγμένη στο ΕΣΥ, οργανικά διασυνδεμένη με τα δημόσια νοσοκομεία. 

5ος Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ανώτερος αριθμός μαθητών 15 ανά αίθουσα. Να αξιοποιηθούν όλες οι κενές αίθουσες. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία που είχαν κλείσει λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων όλα τα μνημονιακά χρόνια. 

6ος Ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, με μαζικές προσλήψεις οδηγών, τεχνιτών κ.α. Άμεση κρατική χρηματοδότηση για αγορά ανταλλακτικών και νέων λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμών, επισκευή των παροπλισμένων οχημάτων. Αύξηση συχνότητας δρομολογίων ώστε να αποφευχθεί το στοίβαγμα των επιβατών. 

7ος Προστασία και συνθήκες υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Είναι πια κοινό μυστικό ότι η μετάδοση του ιού γίνεται στους χώρους εργασίας. Υγειονομική προστασία, με δαπάνη κράτους και εργοδοτών, όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπου συχνά δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης. Τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων με διαρκείς ελέγχους του ΣΕΠΕ, δωρεάν παροχή μέσων προστασίας και δωρεάν διενέργεια τεστ. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται. 

8ος Απαγόρευση απολύσεων, μέτρα υπέρ εργαζομένων-ανέργων. Νομοθετική απαγόρευση απολύσεων ειδικά εν μέσω πανδημίας, αξιοπρεπής δημιουργική εργασία με συλλογικές συμβάσεις και με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΕ και αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς για ανέργους και εργαζόμενους σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία. Επίδομα ανεργίας μέχρι την λήξη της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Ειδική αναπλήρωση από το κράτος του συνόλου της απώλειας των μισθών των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής τους σχέσης, αντί για τα ψίχουλα που δίνουν. 

9ος Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Οριστική διακοπή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Διαγραφή χρεών λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και χρεώσεων ΔΕΚΟ σε φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες για όσο κρατά η πανδημία. 

10ος Ελεύθερη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Το νομοσχέδιο Βρούτση έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση ειδικά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επίσης η κυβέρνηση φοβούμενη τις αντιδράσεις που θα φέρει η αντιλαϊκή της πολιτική ψήφισε τον νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις για να ανακόψει τους αγώνες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις μνήμης και την εμβληματική πορεία του Πολυτεχνείου εξαιτίας και του συμβολισμού της. Πήρε την απάντηση από το κίνημα αλλά κλιμακώνει ένα κύμα αυταρχισμού. Ζητάμε να κατοχυρωθεί του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθε, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση συνδικαλιστών. Δικαίωμα σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, σε διαδηλώσεις, σε απεργίες. Όχι στην καταστολή των εργαζομένων και της νεολαίας στους ανοιχτούς χώρους, στο όνομα της πανδημίας. Να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες όλοι-ες οι συλληφθέντες-είσες και να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα λόγω συνδικαλιστικής και κινηματικής δράσης. 

Να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ολόκληρο το Δώρο των Χριστουγέννων. 
Να δοθούν χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. 
Όχι χρήματα στους καναλάρχες, στους μεγαλο-κλινικάρχες, στους εργοδότες. 
Όχι χρήματα για προσλήψεις αστυνομικών και για εξοπλισμό της Αστυνομίας. 
Όχι δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς. 
 Όχι στην κρατική τρομοκρατία. Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. 
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ 
 Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

anypotahtipoli.blogspot.com                                                                        anypotahtipoli@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου