Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Οι ελεύθεροι χώροι ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ούτε στη ΓΑΙΑΟΣΕ ούτε σε κανέναν επιχειρηματία. Δεν είναι εμπορεύσιμοι. Έχουν πληρωθεί πολλαπλώς από το λαό και ανήκουν στο λαό.


Στο όνομα της “ανάπτυξης” και της επιχειρηματικής κερδοφορίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η σημερινή διοίκηση του Δήμου αλλά και οι προηγούμενες σε “άριστη” συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρίες δημόσιου βλ. ΓΑΙΑΟΣΕ δεν διστάζουν να αφανίσουν ελεύθερους - κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους, απαραίτητους για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, έχοντας ήδη δρομολογήσει με αποφάσεις τους τη μετατροπή αυτών των χώρων σε τσιμεντένια τερατουργήματα, ανυψώνοντας εκθεσιακά κέντρα και άλλα εμπορικά κτίρια.
Δεν ξεχνάμε το κόψιμο 2.500 δέντρων, την καταστροφή αυτού του πνεύμονα πρασίνου πλάι στις γραμμές, καθώς και του πευκώνα για τα έργα προαστιακού, την μετατροπή του ελαιώνα σε super market στην περιοχή της Ανάκασσας, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης (parking) στις καταργημένες γραμμές του ΟΣΕ, κοντά στην κεντρική πλατεία, καθώς και την προσπάθεια εκδίωξης των καλλιεργητών από τον λαχανόκηπο για την δημιουργία εμπορικού – εκθεσιακού κέντρου. Μια λυσσαλέα επίθεση της διοίκησης Τσίρμπα, η οποία κατέδειξε τι όραμα έχει για την πόλη μας, που προσέκρουσε στην ανυποχώρητη στάση των καλλιεργητών. Μια περίπτωση στην οποία η Ανυπότακτη Πόλη, συνέβαλε με ξεκάθαρη στάση από την αρχή υπέρ του δημόσιου χώρου για χρήση από τους κατοίκους και στην ήττα της διοίκησης (δις ), παρά τις μεθοδεύσεις και τις απειλές. 

Η επιχειρηματική μανία και για εμπορευματική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου από την διοίκηση Τσίρμπα, όπως επισήμανε στην πρώτη της ανακοίνωση η Ανυπότακτη Πόλη τον Σεπτέμβριο του 2019, <<ποιανού επιχειρηματικού συμφέροντος μεσάζων θέλει να γίνει>> αυτή την φορά, με την fαst truck διαδικασία ενοικίασης των χώρων του ΟΣΕ, χωρίς ούτε καν να ψελλίζει το πάγιο αίτημα του λαού της περιοχής <<να περάσουν οι χώροι του ΟΣΕ στο λαό χωρίς κανένα αντίτιμο διότι παραχωρήθηκαν για δημόσια κοινωφελή χρήση εδώ και χρόνια και τώρα που δεν χρησιμοποιούνται να γυρίσουν εκεί που ανήκουν, στο λαό.>> Σε διακήρυξη διαγωνισμού η διοίκηση του δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, στις 11/11/2020 ζητά για ενοικίαση χώρο 65 περίπου στρεμμάτων κοντά στη κεντρική πλατειά του Δ.Δ.Α.Α. Φυσικά χωρίς να αναφέρει την στόχευση της και τις πραγματικές προθέσεις της, που στην συνέχεια ειπώθηκαν αφού δεν καρποφόρησε ο διαγωνισμός. 

Oπως πάντα όταν θέλει η διοίκηση να περάσει σχέδια που δεν μπορούν να περάσουν αλλιώς, η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης (αδιαφανής διαδικασία ) ανατίθεται στον δήμαρχο η διαπραγμάτευση και συμφωνία. 

Πρόκειται για το χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ και όλων των γύρω εγκαταστάσεων της ΓΑΙΑΟΣΕ, όπου σκοπεύει, να φτιάξει εκθεσιακό κέντρο, χώρο στάθμευσης αυτοκίνητων, αθλητικές εγκαταστάσεις και αν περισσέψουν λίγα τετραγωνικά, χώρο πράσινου. Στην παρουσίαση του σχεδίου, από τον δήμαρχο στους επικεφαλής των παρατάξεων εξαγγέλθηκε ότι θα «βγάλει» χρήματα, θα έλθει «ανάπτυξη» και ότι θα τονωθούν οι ντόπιοι μαγαζάτορες! Δηλαδή η διοίκηση επενδύσει τα χρήματα του λαού της, για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες που θα αξιοποιήσουν το εκθεσιακό κέντρο. Αλήθεια πως θα κερδίσουν οι ντόπιοι μαγαζάτορες ; 

Η Εμπειρία έχει δείξει πως όπου ανοίγονται τέτοιου τύπου δραστηριότητες ,τα μικρά μαγαζιά εξαφανίζονται. Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται έχει πολλή μιζέρια σαν αποτέλεσμα. Είναι εξίσου θλιβερή, με το σεντόνι από λαμπιόνια που κρεμάστηκε γιορταστικά πάνω από τον πάλαι ποτέ εμπορικό δρόμο της Αγίων Αναργύρων. Με τα μισά καταστήματα «λουκεταρισμένα» οριστικά και τα υπόλοιπα να ανοιγοκλείνουν με τα κυβερνητικά click away.Υποσχέσεις κέρδους σε εξαντλημένους μικρομεσαίους ιθαγενείς, πώς; Δουλεύοντας επτά ημέρες; Ποιος κάτοικος, ποια παράταξη μπορεί να σιωπά, ακόμα χειρότερα να επιχαίρει με αυτούς τους σχεδιασμούς; και όμως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20/01/2021 οι παρατάξεις Σαράντη, Καμαρινόπουλου και Τσίρμπα εξουσιοδότησαν εν λευκό τον δήμαρχο να προβεί στη διαπραγμάτευση των όρων της μίσθωσης και την υπογραφή του μισθωτηρίου με την ΓΑΙΑΟΣΕ γιατί ο δήμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο όπως ειπώθηκε. 

Εκεί φάνηκε πως η αντιπολιτευτική στάση των παρατάξεων Σαράντη, Καμαρινόπουλου, στην διοίκηση Τσίρμπα έχει όριο και αυτό είναι η <<ιερή αξιοποίηση του δημόσιου χώρου για λογαριασμό των ιδιωτών>> και το χειρότερο ενώ όλοι ήταν ενημερωμένοι για τα σχέδια της διοίκησης στο μεγαλύτερο βαθμό και γνωρίζουν τις προθέσεις της διοίκησης αιτιολογούσαν την ψήφο πως ψηφίζουν μόνο για την ενοικίαση και να γίνει μετά την ενοικίαση η συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου, δηλαδή είναι αυτό που λέει ο λαός βάζουμε μπροστά το κάρο πριν το άλογο. 

 Τα μισόλογα της διοίκησης και για τραμ και αλλά, μάλλον έχει να κάνει με σχέδια που προγραμματίζονται χρόνια τώρα, όπως αυτά που γράφτηκαν στο ΒΗΜΑ το 2012 δηλαδή, Σύμπραξη Δημόσιου ,Ιδιωτικού Τομέα για τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ που δεν είναι άλλη από το ξεπούλημα των χώρων του ΟΣΕ σε ιδιώτες με την μορφή των εργολαβιών δηλαδή ο δημόσιος φορέας βάζει τον δημόσιο χώρο ,στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος θα πληρώνει ενοίκιο 15000 μηνιαία όπως είπε ο δήμαρχος και δίνεται μαζί με τις επιδοτήσεις από προγράμματα της ΕΕ στον ιδιώτη που βάζει (αν βάζει) κάτι ψηλά και το αξιοποιεί κερδίζοντας από την χρήση και μάλιστα η απόσβεση του κόστους γίνεται με επιβάρυνση των τελών και φόρων στους δημότες (όπως ονομάζουν εργολαβία BOT),δηλαδή η πλήρης υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης . Η ανάπτυξη τους αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, βασίζεται στη λογική των ΣΔΙΤ όπου: το Κράτος ή ο Δήμος επενδύει σε υποδομές, οι επιχειρήσεις μισθώνουν τους καλύτερους χώρους και οι ιδιώτες αποκομίζουν το κέρδος από την αύξηση της αξίας. 

Στις απειλές της διοίκησης πως ψηφίζουμε ονομαστικά, απαντάμε πως πάντα ονομαστικά ψηφίζαμε, σαν σύμβουλοι και είμαστε περήφανοι γιατί υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χώρο, να ανησυχούν όσοι σήκωσαν το χέρι και ψήφισαν αυτή την επαίσχυντη απόφαση που είναι το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου με την διοίκηση Τσίρμπα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι δεν το υποθέτουμε είναι δρομολογημένο και προμελετημένο πως θα πληρώσει πάλι ο λαός την επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Εμείς λέμε ότι η κυριότητα του χώρου, μετά την κατάργηση του κοινωνικού έργου που υπηρετούσε ο σιδηρόδρομος Αθηνών – Πελοποννήσου, είναι προφανές ότι ανήκει στον φυσικό ιδιοκτήτη του, δηλαδή στον λαό της κάθε πόλης που διέσχιζαν και εξυπηρετούσαν οι σταθμοί και οι γραμμές. Είναι δικός μας χώρος, είναι πληρωμένος πολλαπλώς. Τώρα πρέπει να απαλλοτριωθεί και να αποδοθεί στους κατοίκους. Είτε σαν ελεύθεροι χώροι είτε σαν χώροι πρασίνου.

 Όλοι γνωρίζουμε ότι η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο στο δήμο μας είναι από τις χειρότερες στην Αττική. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση και για πάντα παραχώρηση όλου του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού και των γραμμών όπως είναι αποτυπωμένα στα σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ και την δημιουργία πρώτα απ όλα χωρών πράσινου, αναψυχής, αθλητικών χωρών και τίποτα άλλο. Το επίδικο σε αυτούς τους αγώνες είναι η σχέση πραγματικής ιδιοποίησης ή και ιδιοκτησίας ενός κοινού αγαθού: α. ο δημόσιος χώρος θα ενταχθεί στον κύκλο αναπαραγωγής του κεφαλαίου (ως εμπορικό κέντρο, εκθεσιακό κέντρο, χώρος στάθμευσης κοκ)…ή β. θα αποτελεί ελεύθερο χώρο για όλους; 

 Ως Ανυπότακτη Πόλη λέμε: 

ΟΧΙ στην ενοικίαση 
ΟΧΙ στην εμπορική χρήση 
Καλούμε το λαό της περιοχής να αγωνιστεί, να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει την πλήρη απόδοση όλων των ελεύθερων και αδόμητων χώρων στους δημότες. Ούτε ένα ευρώ για την ανάκτηση; των χώρων του ΟΣΕ. 

Απαιτούμε: 
• Διαφύλαξη και προστασία των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στον αστικό ιστό ή γύρω από αυτόν. 
• Να δοθεί στο λαό το στρατόπεδο του 301 για πολιτιστικές –αθλητικές δραστηριότητες του λαού και άλλες κοινωνικές χρήσεις, καθώς και ο χώρος του Πευκώνα . 
• Να απελευθερωθεί η πλατεία των Αγίων Αναργύρων από το κουφάρι του γυάλινου και να γίνει πραγματική πλατεία με πράσινο . 
• Διατήρηση των μικρών ελεύθερων χώρων (πχ. δημόσια αδόμητα οικόπεδα) και μετατροπή τους σε μικρά πάρκα, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. 
 • Προστασία του δημόσιου, ανοιχτού χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων. Περιορισμός των εμπορικών χρήσεων και ειδικά αυτών που καταλαμβάνουν-ιδιοποιούνται δημόσιο χώρο, νόμιμα ή παράνομα (πχ τραπεζοκαθίσματα). Ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ιδιαίτερα για ΑμεΑ. 

Η πανδημία μας έδειξε με ένταση, τις συνέπειες που επιφέρει στην υγεία και την ζωή μας η κακοποίηση του περιβάλλοντος. Είναι χρέος μας να αναπτύξουμε σθεναρά τον αγώνα, να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Και εμείς, στην γειτονιά μας έχουμε τα περιθώρια όλοι αυτοί οι ελεύθεροι χώροι όλα αυτά τα στρέμματα να γίνουν χώροι πρασίνου και ελεύθεροι χώροι και όχι τσιμέντο και εκθεσιακά κέντρα που κανένα κέρδος δεν μπορούν να αποφέρουν στην υγεία την ζωή και το περιβάλλον. 

ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 

Καλούμε τον λαό της περιοχής να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ο μόνος δρόμος διεκδίκησης του δημόσιου χώρου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου