Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ


Απο τις κινητοποιήσεις στο Πάρκο Τρίτση

Πάρκο Τρίτση ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Αθήνας, δεύτερο σε μέγεθος Πάρκο σε όλη την Ευρώπη.
Πολλοί μνηστήρες διεκδικούν την αξιοποίηση του, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αγ.Αναργύρων, ο ΑΣΔΑ,η Περιφέρεια, οι δήθεν εθελοντές, ΜΚΟ κ.α.
Δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τα χάλια του Πάρκου, πόνος και κλάμα ,υποσχέσεις και  πιστοποιήσεις για τις ικανότητες τους να το διαχειριστούν ο ένας καλλίτερα από τον άλλον, καταλήγοντας πάντα πως αυτοί θα το αξιοποιήσουν και θα φέρουν κέρδη, εν’ ολίγοις ο καυγάς για το πάπλωμα όπως λέει ο λαός μας..

Και όλα αυτά τον τελευταίο μήνα, ενώ χρόνια τώρα συνέβαιναν γεγονότα στο Πάρκο,                κόψιμο ρεύματος, προσπάθειες εμπορευματοποίησης, εγκατάλειψης προσπάθειες καταπάτησης και οικειοποίησης κομματιών του Πάρκου (και μάλιστα από κάποιους που είναι επίδοξοι μνηστήρες, ο νοών νοείτω). Και το τραγικό είναι πως όλοι αυτοί που κλαίνε και οδύρονται για την τύχη του Πάρκου το 2008 ήταν στην διαχείριση του Πάρκου με αρνητικά αποτελέσματα.
Τυχαία μήπως ή από την μεγάλη τους έγνοια συμβαίνει η κινητοποίηση όλου του συρφετού, (Δήμοι, ΑΣΔΑ, Περιφέρεια κ.α) ο οποίος όταν κινητοποιούταν ο λαός της περιοχής, μέχρι το τέλος του 2015, σφύριζαν αδιάφορα ή στην καλλίτερη περίπτωση έκαναν προσπάθειες ιδιοποίησης  μέρους του Πάρκου, ή κάνοντας στοχευμένες  εμφανίσεις στα κανάλια, λέγοντας πως δεν είναι αναγκαία η χρηματοδότηση γιατί ο Δήμος Ιλίου έχει και χρήμα και μέσα, υπονομεύοντας των αγώνα των κατοίκων και όσων συσπειρώνονταν στον αγώνα της συνέλευσης του Πάρκου;
Καθόλου τυχαία δε συμβαίνει αυτό. Το προξενιό έχει γίνει, με την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από το σχέδιο νόμου για το Πάρκο Τρίτση που εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες. Όλοι μαζί στο μοίρασμα της πίττας του Πάρκου Τρίτση... Ο νέος νόμος βάζει στην διαχείριση  τους Δήμους Ιλίου, Αγ.Αναργύρων, τον ΑΣΔΑ, την Περιφέρεια, μια εθελοντική οργάνωση, έναν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έναν από Υπουργείο Παιδείας, και έναν από το ΥΠΕΚΑ που θα εκτελεί χρέη διευθύνοντα συμβούλου επί πληρωμή και όλοι αυτοί μαζί,  φτιάχνουν έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ φορέα που βέβαια θα είναι αυτόνομος οικονομικά (δηλαδή θα πρέπει μόνος του να βρίσκει έσοδα) και διοικητικά. Είναι τυχαίο μήπως που στις δράσεις του οι περισσότερες προβλέπουν κέρδη;
Το πιο προκλητικό από όλα είναι πως περνάει στην ιδιοκτησία τους το Πάρκο, του οποίου η τύχη θα εξαρτάται από τις δικές του αποφάσεις. Δηλαδή καταργείται μια και καλή ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου, δίνοντας το δικαίωμα σε αυτό τον φορέα να συνάψει συμφωνίες και με ιδιώτες οι οποίοι θα κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες άγνωστες ποιες από την στιγμή που το νομοσχέδιο αφήνει αδιευκρίνιστο τον χαρακτήρα τους.
Προκλητικό είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης του Πάρκου που δεν το προσδιορίζει ούτε στο ποσό των 977.000 που πρόβλεπε το Π/Δ. του 2008. Με <<δημιουργική ασάφεια>> λέει ότι μπορεί και να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί και από το
πράσινο ταμείο και το μόνο συγκεκριμένο είναι τα κέρδη από την εκμετάλλευση του Πάρκου, δηλαδή την εμπορευματοποίηση του. Και συν της άλλης ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους για προσωπικό και επιβάρυνση του ήδη φτωχού προϋπολογισμού τους.
Και βέβαια βασική δουλειά του διορισμένου από το υπουργείο συμβούλου είναι η εξεύρεση  ΕΣΠΑ που σε όλους  μας, πια είναι γνωστό πως τα ΕΣΠΑ 2015 -2020 προϋπόθεση για να δοθούν είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και βασικός σκοπός τους είναι το κέρδος των ιδιωτών και η προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Όσο για προσωπικό το μόνο που προβλέπει είναι η μεταφορά των 3 εργαζόμενων που υπάρχουν ήδη στο Πάρκο, απλήρωτοι 10 μήνες τώρα, χωρίς να αναφέρει αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Κουβέντα για νέο προσωπικό που έχει ανάγκη το Πάρκο για καθαριότητα, για φύλαξη και φροντίδα της χλωρίδας και της πανίδας του Πάρκου.
Κουβέντα για τα παλιά χρέη σε ρεύμα και τις οφειλές που έχουν αφήσει όλοι αυτοί οι ιδιώτες (καφετέριες, λούνα Παρκ, κ.α.) που εκμεταλλευόταν τις εγκαταστάσεις του Πάρκου.
             ΌΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ.
Όπως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
Όποιοι και να είναι οι σκοποί τους, πάλι ο αγώνας του λαού θα αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και των επίδοξων μνηστήρων που όποιες μικροαντιθέσεις και αν έχουν συγκλίνουν στην εμπορευματοποίηση του Πάρκου.
Δεν θα αφήσει τον σημαντικότερο πνεύμονα και φυσικό χώρο αναψυχής να γίνει βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα με την προβιά του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού φορέα που όμως από κάθε δράση θα αποβλέπει κέρδη.
Εμείς πιστεύουμε πως και αυτό το κατάπτυστο σχέδιο νόμου δεν πρέπει να περάσει.
Σήμερα, το Πάρκο το επισκέπτονται, κύρια, εργάτες, άνεργοι, νέοι, παιδιά. Συμπολίτες μας ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, που αγαπούν τη φύση και την απλότητα.
Είναι ανάγκη να μην επιτρέψουμε να γίνει και το Πάρκο βορά στα κάθε λογής επιχειρηματικά σχέδια, να μην επιτρέψουμε τη λογική της «ανταποδοτικότητας» και της μετακύλισης της κόστους λειτουργίας και συντήρησής του στις πλάτες του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του κάθε κάτοικου των περιοχών μας.
Να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα συνολικότερα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να εμπορευματοποιηθούν τα δάση, τα άλση, οι αιγιαλοί και τα Πάρκα.
Πρέπει να αντισταθούμε και να αναλάβουμε δράση  ενεργοποιώντας την συνέλευση του Πάρκου, όσοι πραγματικά νοιαζόμαστε για την τύχη του. Δεν θα την αφήσουμε στα χέρια καμιάς εξουσίας με σκοπούς ξένους στα συμφέροντα του εργαζόμενου για ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση.
Να αγωνιστούμε:
Ø  Να   γίνει δημόσιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πάρκου .
- Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του και σε κάθε μορφή  επιχειρηματικής δράσης.
-  Να αναλάβει το δημόσιο εξολοκλήρου το κόστος λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησής του.
-  Να χρηματοδοτηθεί άμεσα για την αποκατάσταση των φθορών και ζημιών.
-       Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό.
-      Να πληρωθούν άμεσα οι 3 απλήρωτοι εργαζόμενοι του Πάρκου.
-   Να ανακτηθούν όλοι οι χώροι του Πάρκου και να εκδιωχθούν οι όποιοι καταπατητές.

Ø  Για ελεύθερη, δωρεάν χρήση του πάρκου από τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου