Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ



Πίσω από τον τραγέλαφο των πολυδάπανων φωτισμών, τις μέρες των γιορτών όπου είχαν βγει Πρωθυπουργοί, πρόεδροι, υπουργοί, μεγαλόσχημοι με την βοήθεια και των ΜΜΕ, όλοι στην σειρά να βοηθήσουν… με μια κουτάλα όσοι οδήγησαν στην ανάγκη χιλιάδες ανθρώπους και προσπαθούν να τους ταΐσουν και να τους πείσουν ότι οι ίδιοι φταίνε για την φτώχεια τους. Τίποτα από το χέρι τους, μόνο σφιγμένη γροθιά στη μούρη τους, για κάθε παιδί που πείνασε, για κάθε ζωή που ξοδεύτηκε για ανάγκες που η κοινωνία όφειλε να προσφέρει σε όλους.. 
Με την κουτάλα την υποκριτική φιλανθρωπία τους ,με το σταγονόμετρο τις κοινωνικές παροχές, για τον εργαζόμενο λαό και ακόμα λιγότερο για τους πιο ευάλωτους και κατατρεγμένους μακροχρόνια άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες κ.α 
Τους άνεργους τους έσπασε σε 2 κατηγορίες, οι μισοί επιδοτήθηκαν στην πρώτη καραντίνα και οι άλλοι στη δεύτερη καραντίνα, αυτό που λέμε ζωή με δόσεις. 
Αντί να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί, του κεντρικού κράτους στους δήμων για τις ευάλωτες ομάδες μειώθηκαν. Από τα 74 δις που πήραν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ψίχουλα για τα θύματα του συστήματος τους, τις ευάλωτες ομάδες και τους άνεργους..

Κανένα ενδιαφέρον από τις κεντρικές κρατικές, λειψές έως ανύπαρκτες σε κάποια επίπεδα οι δημοτικές αρχές, για όλον αυτό τον πληθυσμό που οι πολιτικές τους έχουν φέρει σ΄αυτή την κατάσταση. Μέσα από την ραγδαία φτωχοποίηση των τελευταίων χρόνων, που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία, είναι πολλοί που έχουν χάσει το σπίτι τους. 

Πίσω από το πολυδιαφημισμένο σύνθημα της πανδημίας «μένουμε σπίτι», υπάρχει ένα «σκοτάδι» που αυτοί οι φωτισμοί των Χριστουγέννων , αντί να το «φωτίζουν», το κάνουν ακόμα πιο μεγάλο και πιο σκοτεινό: είναι αυτοί που «δεν έχουν σπίτι», οι άστεγοι που μέσα στις συνθήκες της πανδημίας έχουν πολλαπλασιαστεί, είναι και αυτοί που <<μένουμε σπίτι >>αλλά δεν έχουν ρεύμα γιατί τους το έκοψε η ΔΕΗ, διότι ο εξευτελιστικός μισθός ή η πενιχρή σύνταξη ή η ανύπαρκτη επιδότηση του ΟΑΕΔ, δεν τους δίνει την δυνατότητα να το πληρώσουν και ούτε τα σεντόνια από λαμπιόνια στους εμπορικούς δρόμους δεν είναι ικανά να τα φωτίσουν. Μπορεί η Δημοτική Αρχή και γενικά και οι επίσημες πολιτικές , να το διαπιστώνουν και να προσφέρουν πενιχρές παροχές και παρόλη την ηρωική και φιλότιμη προσπάθεια των εργαζόμενων στην κοινωνική υπηρεσία, αυτά δεν είναι αρκετά να τους στηρίξουν, είναι στοιχειώδη και λειψά.

Είναι, επίσης, πολλοί με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που πετιούνται από τις ψυχιατρικές μονάδες στο δρόμο χωρίς καμιά μέριμνα για το πού θα μείνουν. Πολλοί τοξικοεξαρτημένοι, κι ακόμα, πολλοί πρόσφυγες, είτε «με άσυλο» (που τους έχει γίνει έξωση από τις δομές όπου φιλοξενούνταν) ή «χωρίς άσυλο» (με επικρεμάμενη την απέλαση, συχνά με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας). 

Είναι, οι αφανείς άστεγοι, κάτω από, απλώς, μια «στέγη», χωρίς νερό, ηλεκτρικό κλπ, σε «σπίτι που δεν είναι σπίτι». Είναι και όλοι αυτοί που μέχρι χθες αόρατοι αλλά τόσο ορατοί στους δρόμους των πόλεων και στις πλατείες τώρα στην εποχή της πανδημίας. 

Στην πόλη μας μια εργατική κατεξοχήν περιοχή ,οι άνεργοι ,οι άστεγοι και τα φτωχοποιημένα νοικοκυριά πληθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς, και η ανάγκη να παρθούν μέτρα, καταρχήν ανακούφισης, και εξασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών, είναι αναγκαία τώρα. 
Η άμεση εξασφάλιση στέγης να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην περαιτέρω διαδικασία για συνθήκες κανονικής κατοικίας, ποικιλοτρόπως υποστηριζόμενης. Χώροι υπάρχουν στις γύρω περιοχές, κενά ξενοδοχεία, κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και άλλοι χώροι. 

Ως Ανυπότακτη Πόλη διεκδικούμε και απαιτούμε εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και των κινδύνων για την υγεία και την ίδια τη ζωή που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία από την πανδημία, να προσφερθεί άμεσα, εδώ και τώρα, στέγη, σε αξιοπρεπείς χώρους, για όλους και όλες ανεξαιρέτως τους / τις άστεγους / ες. Χώροι υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση να αξιοποιηθούν. Ταυτόχρονα να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση παρέμβαση με προληπτικά τεστ ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. 

Απαιτούμε
  • Την πλήρη διατροφική στήριξη των αστέγων και τις μέρες που είναι κλειστές οι κοινωνικές υπηρεσίες, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο και άμεση λύση ζητημάτων καθαριότητας.
  • Να υπάρξει διεύρυνση της μέριμνας για τις οικογένειες που έχουν κομμένο ρεύμα και νερό. 
  • ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΤΡΟΦΗ Η ΣΤΕΓΗ  ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 
  • ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST TRUCK ΠΟΥ ΛΥΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ 
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 
Ως Ανυπότακτη Πόλη εκτιμώντας πως το πρόβλημα των αστέγων και ευάλωτων ομάδων είναι στις προτεραιότητες του αντικαπιταλιστικού της αγώνα, θέτουμε τα αιτήματα σε όλες τις κατευθύνσεις και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα και από τους ίδιους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την σκληρή κατάσταση. Είναι σημαντικό να απενοχοποιηθούν από την ευθύνη της κατάστασής τους ,διότι υπεύθυνος είναι ο καπιταλισμός που καταστρέφει παραγωγικά χέρια, που δημιουργεί ανέργους άστεγους, που πετάει στο δρόμο ανθρώπους που είναι άκαρδος προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη του και την προσοδοφόρα ιδιοκτησία του. 

Δεν μένουμε στα λόγια θέτουμε διεκδικήσεις για τους κατατρεγμένους του σήμερα και για αυτούς που θα μπουν αύριο σε αυτή την λίστα για τον καθένα εργαζόμενο, άνεργο συνταξιούχο, νέο και ταυτόχρονα δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, στους άστεγους των γειτονιών μας. 

Εδώ και κάποιους μήνες και με την στήριξη και άλλων αγωνιζόμενων της περιοχής στηρίζουμε αλληλέγγυα τους άστεγους. μέσα από το υστέρημα μας. Αυτή η αλληλεγγύη, δεν είναι ντροπιαστική, δεν έχει ιδιοτέλεια, είναι ανάγκη για τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους, γιατί σήμερα την έχεις εσύ ανάγκη αυτός και αύριο εγώ, εσύ, ο καθένας από μας...γιατί όπως λέει το σύνθημα ο λαός σώζει τον λαό! Συμβάλλουμε στο στήσιμο δίκτυο αλληλεγγύης στις γειτονιάς μας για κάθε άνθρωπο της τάξης μας που το χρειάζεται!

"Δεν πιστεύω στην φιλανθρωπία, πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεσαι τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν. Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους "   ~Εδουάρδο Γκαλεάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου