Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Ούτε σπιθαμή γης για άσφαλτο η τσιμέντο από τα όρια του Πάρκου Αλαμάνας. Να υλοποιηθεί η ρυμοτομική γραμμή όπως ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο του 1986.

 
4 Ιουνίου 2021 Στο Παρκάκι της οδού Αλαμάνας, που βρίσκεται στον Αγ. Νικόλαο Καματερού, στις παρυφές του ποικίλου Όρους, 6 μεγάλα δένδρα 40-50 ετών κόπηκαν από ιδιοκτήτη, οικοπέδου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παρκάκι.

Την προηγούμενη ημέρα η διοίκηση του δήμου υπό την εποπτεία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και της παρουσίας της προϊσταμένης των τεχνικών συνεργείων του δήμου , αλλά και του ιδιοκτήτη, με μπουλντόζα του δήμου, κατέστρεψε το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετήσει η υπηρεσία δασών στην

δεκαετία του "70”, (όπως φαίνεται από το έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας - τμήμα δασικής υπηρεσίας, που το έχουμε στα χέρια μας και που δόθηκε στο δήμο Καματερού το 1979) Η διοίκηση του δήμου  άρχισε να διανοίγει την αδιάνοικτη οδό Αλαμάνας ..άκουσον -άκουσον μέσα στο Παρκάκι, σταματώντας ακριβώς στο σημείο, που βρισκόταν τα 6 δέντρα που την  επόμενη μέρα έκοψε ο ιδιοκτήτης του γειτονικού οικοπέδου συνεχίζοντας το έργο της διάνοιξης του δρόμου (την βρώμικη δουλειά όπως συνηθίζεται να λέγεται) και μάλιστα, όταν οι κάτοικοι πήγαν να τον σταματήσουν, το έβαλε στα πόδια απειλώντας για την ζωή της κάτοικο της γειτονίας.

Σε προσπάθεια της Ανυπότακτης Πόλης, να επιληφθεί ο δήμος ( που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο τόπο του εγκλήματος)  η αντιμετώπιση της διοίκησης και συγκεκριμένα του αντιδημάρχου καθαριότητας και πράσινου κ. Νταούτη, καθώς και του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Δανάκου,  ήταν πως δεν ήταν δική τους δουλειά και ο ένας έριχνε την ευθύνη, στον άλλον. Στην απαίτηση για καταγγελία και μήνυση του ιδιοκτήτη  (υπάρχει μάρτυρας), ακόμα δεν δίνουν το όνομα του (οι μόνοι που το γνωρίζουν)για  την μήνυση, ο νοών νοείτο, λέει ο σοφός  λαός μας.

Η πρόκληση βέβαια είναι πως στην απαίτηση μας αλλά και της επιτροπής κατοίκων να ξαναφυτευτούν  τα δέντρα, νέα μεγάλα στο ίδιο σημείο η απάντηση της διοίκησης του δήμου ήταν όχι εκεί, αλλά πιο πάνω. Καταλαβαίνουμε βέβαια πως αυτή η τοποθέτησή τους από την πρώτη στιγμή, δείχνει καθαρά τον σχεδιασμό της διοίκησης, για την τύχη του πάρκου. Σε συνδυασμό με την  καταστροφή του συρματοπλέγματος από τον δήμο(όριο πάρκου), με παράνομες διαδικασίες, διάνοιξης του δρόμου από την μεριά του, σε συνδυασμό με την ανάλγητη πράξη του ιδιοκτήτη, δίνει το δικαίωμα στον κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη λογική να καταλάβει πως επιτελέστηκε αυτό το έγκλημα σε βάρος της φύσης και της καταστροφής ενός πνεύμονα οξυγόνου για τον άνθρωπο.

Αφού ασχοληθήκαμε με το θέμα η μεγάλη αποκάλυψη ήταν πως  το πάρκο, το έχουν δηλώσει στην κτηματική υπηρεσία σαν ιδιοκτησία τους, κάποιοι ιδιώτες! και αντίστοιχα οι δημοτικές αρχές παλιές και νέα δεν το έχουν δηλώσει, στην κτηματική υπηρεσία σαν ιδιοκτησία του δήμου. Αυθαίρετα ενώ περιλαμβανόταν στο σχέδιο πόλης το 1986 ,δεν περιλήφθηκε στην ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης (κύρωση πράξης )!! Στο δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με τα όρια του Πάρκου  και των οικοπέδων του  Ο Τ. 108, που  καθορίζουν αν ο δρόμος θα διανοιχτεί μέσα στο πάρκο κόβοντας και άλλα δένδρα ,το ρυμοτομικό σχέδιο του 1986 και όλες οι τροποποιήσεις έχουν ακριβής διαστάσεις ,και φαίνεται ξεκάθαρα πως οι κινήσεις του δήμου οδηγούν στην καταπάτηση των ορθών ορίων, ωφελώντας τους ιδιώτες χαρίζοντας τους επί της ουσίας, κάποια τ.μ., εις βάρος του δημοσίου χώρου .Οι υποτιθέμενες ασάφειες της διοίκησης του δήμου ,πατάνε σε ευθύνες και των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου  ,με ενέργειες που από την έρευνα που έχουμε κάνει δεν ήταν ούτε είναι αθώες .

Για να διαλυθεί και οποιαδήποτε αυταπάτη στον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ούτε μια φορά μέχρι τώρα δεν ακούστηκε και δεν γράφτηκε από την διοίκηση Τσίρμπα, η ανάγκη υπεράσπισης των ορίων του πάρκου, αντίθετα έχουν βάλει την υπογραφή τους στα νέα σχέδια που έχουν καταθέσει οι ιδιώτες στην τεχνική υπηρεσία και μάλιστα έχουν εγκρίνει, σχέδια όπως τα υψομετρικά που επειδή το έδαφος (βουνό) είναι επικλινές  έχει σημασία σε ποιο σημείο είναι το όριο του οικοπέδου κλπ, (παιδαριώδης οι εξηγήσεις γραπτές της διοίκησης περί αυτού, ότι δεν έχει σχέση με τα όρια!!)

Η επιθετική και εχθρική στάση της διοίκησης, απέναντι στους  κατοίκους που βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο  για την υπεράσπιση του πάρκου, απειλώντας τους με αυτόφωρο, φιμώνοντας τους σε σοβαρά ερωτήματα, που προέκυψαν με την απαράδεκτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20/10/21 (ένα μήνα μετά δεν έχει γραφτεί η απόφαση του δημ. συμβουλίου ,μεγάλο το ερωτηματικό γιατί), ότι θα ερευνήσει το ζήτημα των ορίων του Πάρκου, εκ των υστέρων αφού προσπάθησε να εξαφανίσει τα όρια της δασικής υπηρεσίας. Παλεύουμε με κάθε μέσο ενημέρωσης και τεκμηρίωσης της υπεράσπισης του δημοσίου χώρου, που διακυβεύεται από την επιβουλή ιδιωτικών  συμφερόντων με την υποβόσκουσα συγκαλυμμένη  ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ της διοίκησης του δήμου,  οι απειλές που μας εκτόξευσε, δεν θα μας φιμώσουν.

Πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από την στάση της διοίκησης Τσίρμπα και όλων των διοικήσεων  μέχρι σήμερα .

1. Πως  η τωρινή διοικηση  προχώρησε την διάνοιξη του δρόμου Αλαμάνας χωρίς να εξετάσει το Ο.Τ. που αφορά το παρκάκι, που είναι στην μια πλευρά του δρόμου; Διότι αν το έκανε θα έβρισκε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που υπάρχει, εκτός βέβαια αν το γνώριζε  και η πρεμούρα τους ήταν να ανοίξουν τον δρόμο, όπως- όπως και να εξασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα ..Μήπως για να προλάβουν οι όποιοι ιδιοκτήτες, επωφελούνται από τις διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου του 2020 ,που προβλέπει με ελαστικούς όρους την οικοδόμηση ακόμα και σε δασικές εκτάσεις ή διευκολύνσεις μέχρι τον Ιούνη του  2022  ;

2. Πως αξιοποίησε το έγγραφο της δασικής υπηρεσίας που έχει στο αρχείο της (27-3-79)και πληροφορεί την τότε δημοτική αρχή πως η δασική υπηρεσία την ανώτερο έκταση την διαχειρίζεται ως δημόσια και δασική  και αποτελεί Τμήμα της μεγαλύτερης δημόσιας δασικής  εκτάσεως, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα  με την 108424/1934 απόφαση του Υπ. Γεωργίας. Το ίδιο έγγραφο ορίζει με την περίφραξη που μπήκε αρχικά από το 1968 τα όρια του πάρκου.

3. Όταν ξεκίνησε την οποία διαδικασία διάνοιξης του δρόμου η έγκρισης όποιων σχεδίων  των ιδιωτών  που αφορούν το Ο.Τ.108 (που είναι η διάσταση του στην πλευρά της οδού Αμαζόνος ),τι ακριβώς ενέκρινε  ο δήμος με, γιατί δεν τήρησε το ήδη υπάρχον από το ρυμοτομικό σχέδιο του 1986  και στην τροποποίηση του 2/1994 ,όπου αναγράφεται καθαρά  πως η απόσταση είναι 35,70 από Ο.Τ. 108Α στην πλευρά της οδού Αμαζόνος έως και το όριο της κάθετης οδού Αλαμάνας; Σημείωση: Σε αυτή την ρυμοτομική γραμμή δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ,γεγονός που και γραπτώς ,μας απαντήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου  .

4. Από ποιον αμφισβητείται αν ο δρόμος πρέπει να γίνει 11 μ. που ειναι  το βασικό ερώτημα της διοίκησης προς την αποκεντρωμένη διοίκηση και τώρα στο Υ.ΠΕ.Ν. και ούτε καν ερώτημα για το όριο του Ο.Τ. 336(ο χώρος του πάρκου) ,και καμία αναφορά στον χαρακτηρισμό του  σαν #δημόσιο# κοινόχρηστο δασικό πράσινο ;

Να σημειώσουμε πως η απάντηση που πήραν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι είναι δουλειά της υπηρεσίας δόμησης που αυτή την έχει ο δήμος. Μόνον για τα 11 μέτρα και την διάνοιξη του δρόμου έχει θέση;

Αλήθεια με τόσα στοιχεία που διαθέτει στα χέρια της η διοίκηση του δήμου, τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει με αυτές τις κινήσεις της ; Και επειδή σε κάθε, ζήτημα υπάρχουν 2 πλευρές, εδώ από την μια είναι το ιδιωτικό όφελος από την άλλη το δημόσιο συμφέρον .Και εδώ ναι , η διοίκηση έχει διαλέξει πλευρά.

Όλες οι ενέργειες  της δείχνουν ποια πλευρά έχει διαλέξει και δεν είναι το δημόσιο συμφέρον .

Συνεπής η διοίκηση Τσίρμπα στην υλοποίηση των αντιπεριβαλλοντικών επιλογών της κυβέρνησης προς όφελος  των όποιων ιδιωτών.  Για αυτό δεν κυνηγάει τους εγκληματίες που κόψανε τα δένδρα, αντίθετα απειλεί τους κατοίκους που παλεύουν για την προστασία του Πάρκου με αυτόφωρα και μηνύσεις. 
Όμως ακόμα και αν ολοκληρωνόταν η μήνυση αυτό ,έχει φροντίσει η κυβέρνηση με τον  αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, με αποποινικοποίηση της παράνομης  κοπής δένδρων με την επιβολή μόνον μικρών προστίμων .

Στο ερώτημα μήπως το παρακάνουμε και είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, για ένα μικρό πάρκο της γειτονιάς μας, απαντάμε.

Αυτήν την περίοδο οι διεκδικήσεις και οι παραχωρήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα των ελεύθερων χώρων πρασίνου, είναι καθημερινότητα, δείτε λόφος Στρέφη, πάρκο Κοπάνα στο Βύρωνα, κόψιμο δέντρων στην Ν. Σμύρνη,  κάψιμο τόσων δασικών εκτάσεων  μέσα στο καλοκαίρι, πρόσφατα στην Τήνο  κ.α.
Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται και στηρίζεται ανοιχτά είτε με φερετζέ από την κεντρική κυβέρνηση και αστικό κράτος, είτε από το τοπικό κράτος δήμος, περιφέρεια βάζοντας πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον που αποτελεί πηγή ανάσας και ζωής, τα κέρδη του κεφαλαίου και του ιδιωτικού ατομικού οφέλους.

Να γιατί η διοίκηση Τσίρμπα έχει πάρει θέση. Η στάση της ωφελεί είτε άμεσα είτε έμμεσα τους ιδιώτες. Να γιατί δεν δηλώνει την θέση της, και δεν λύνει ένα ζήτημα που είναι δική της αρμοδιότητα και απευθύνεται στην κεντρική κυβέρνηση να απαντήσει, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος και να καταπατηθεί το πάρκο από το ίδιο το δημόσιο για την διάνοιξη του δρόμου.

Το ίδιο εξάλλου έκανε και με την επιβολή της δημιουργίας 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  στο δήμο, που χωρίς να το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, ζήτησε από την κυβέρνηση και το ψήφισε στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο του 2020 ,αλά καρτ τα σχέδια τους!!!!!

Διότι όταν λέμε εμείς δημόσιο χαρακτήρα εννοούμε, χώρος ελεύθερος για όλο τον λαό και εξυπηρέτηση των αναγκών της πλειοψηφίας του λαού, ενώ αυτοί εννοούν εξυπηρέτηση των λίγων ατομικών συμφερόντων .

Αλήθεια τόσα χρόνια ούτε οι παλιές ούτε η τωρινή διοίκηση γιατί δεν φρόντισαν την παιδική χαρά που εξυπηρετεί και αποτελεί τον μοναδικό χώρο ψυχαγωγίας των παιδιών του Αγ. Νικόλαου, να τον φτιάξει,, προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά μας από την άθλια κατάσταση που επικρατεί, παρά μόνον έβαλε μια ταμπέλα, με δική σας ευθύνη κάνετε χρήση.

Και οι προηγούμενες διοικήσεις έχουν ευθύνη  και όχι μόνον, που  πέταξαν εκτός πράξης εφαρμογής σχεδίου το πάρκο και η τροποποίηση  του σχεδίου τον 2/1994 , χωρίς τις ορθές και νόμιμες διαδικασίες  .Καθαρά μάλιστα συμπεραίνουμε από τα μέχρι σήμερα συγκεντρωθέντα  στοιχεία ,πως και τους επίδοξους καταπατητές γνώριζαν ,όλες οι διοικήσεις .Απόδειξη η μη δήλωση στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου και στο εθνικό κτηματολόγιο.

Τα ερωτήματα πολλά, δεν μας φτάνουν σελίδες να γράφουμε. Η απάντηση είναι μια και βρωμάει από όλες τις κατευθύνσεις. Αιτία όλων  είναι η προσπάθεια εμπορευματοποίησης - τσιμεντοποίησης κάθε σπιθαμής γης.

Ότι δεν φέρνει κέρδος δεν απασχολεί, προτεραιότητα όχι οι ανάγκες των πολλών, αλλά της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από τα υπουργεία και τις υπηρεσίες που καθοδηγούνται από αυτά τα συμφέροντα, το μόνο που θα αποτρέψει τα σχέδια τους είναι ο αγώνας και η κινητοποίηση του λαού όλου  του Καματερού για την υπεράσπιση :

1. Απενταξη των *επίδοξων* ιδιοκτητών από το Πάρκο .Το Πάρκο να παραμείνει δημόσιο δασικό κοινόχρηστου πράσινου ,όπως χαρακτηρίστηκε και από την δασική υπηρεσία και από την αναθεώρηση σχεδίου του 12/1994.

2. Ούτε σπιθαμή γης για άσφαλτο η τσιμέντο από  τα όρια του Πάρκου, να υλοποιηθεί η ρυμοτομική γραμμή όπως ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο του 1986.

3. Να αναμορφωθεί η παιδική χαρά που είναι μέσα στο πάρκο, προκειμένου να είναι ασφαλής για τα παιδιά.

4. Αν ο δρόμος  διανοιχτεί να γίνει στα σωστά όρια  και να μετατραπεί η σε πεζόδρομο η σε ήπιας κυκλοφορίας που πραγματικά θα εξυπηρετεί  την προστασία των παιδιών, του σχολ. συγκροτήματος που έχει εισόδους από οδό Αλαμάνας.

Σαν Ανυπότακτη Πόλη θα συνεχίσουμε να καλούμε τον κόσμο να οργανώσει μαζικά την αντίσταση του, με κινητοποιήσεις και ασυμβίβαστο αγώνα γιατί το δίκιο το ξέρει πολύ καλά ο λαός της περιοχής για το Πάρκο ότι ανήκει στο λαό και δεν έχει να ψάξει κάτι. 
Ξέρουμε πως όπως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή έτσι και το πάρκο είναι δημόσιο και μέρος του δάσους .

Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την υπεράσπιση του πάρκου και ανατροπή όλων εκείνων των νόμων και των πολιτικών  που άνοιξαν τους ασκούς του Αίολου άνοιξαν την όρεξη στο κεφάλαιο στους κερδοσκόπους, καταπατητές κ.α. που τους επιτρέπουν και τους ευνοούν με όποιο κόστος για τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Καλούμε τον λαό του δήμου μας να συσπειρωθεί και να οργανώσει τον αγώνα, διότι μόνον ο μαζικός  αγώνας του λαού μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια τους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου