Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Δεν περιμένουμε σωτήρες. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.


Άλλη μια μέρα που ξυπνάμε ζωσμένοι-ες από τις φλόγες των πυρκαγιών. Πυρκαγιές που καίνε το τελευταίο πνεύμονα της Αττικής. Λίγο πριν ξημερώσει δόθηκε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Παίδων στην Πεντέλη και του στρατιωτικού νοσοκομείου 114. Η φωτιά πλησιάζει στην Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Εκάλη, Ντράφι..
Άλλη μια φορά που θα μας πουν ότι οι αρχές έπραξαν τα δέοντα αλλά δεν μπορούν να τιθασεύσουν τον άνεμο, τη φωτιά. Τον κακό τους τον καιρό…
Τα δέοντα ήταν το σφύριγμα του 112 και η ατομική ευθύνη…
Όμως το κακό για αυτούς είναι ότι εμείς ξέρουμε τι φταίει. Δεν φταίνε μόνο οι σκόπιμοι εμπρησμοί για όποιον λόγο, φταίει κυρίως η εγκληματική πολιτική της άθλιας κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων, ιδιαίτερα της τελευταίας δεκαετίας, που επιλέγουν να δίνουν κονδύλια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για το κέρδος των στρατιωτικών βιομηχανιών των φίλων τους των Αμερικανών. 

Φταίει που δίνουν κονδύλια για μια αντιλαϊκή ανάπτυξη (βλ. τουριστική «βιομηχανία») σε όφελος συγκεκριμένων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. 

Φταίει που στον καπιταλισμό, τα δάση δεν είναι «οικονομικά παραγωγικά», ενώ οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά είναι (βλέπε ¨πράσινη ανάπτυξη¨) και οι γιγάντιες ξενοδοχειακές μονάδες, που θα έρθουν εκεί που σήμερα μαίνεται η φωτιά.

Φταίει που έχουν παραδώσει τα πάντα στο κεφάλαιο και δεν μένει ευρώ για μέσα δασοπυρόσβεσης ούτε και για κανένα άλλο δημόσιο αγαθό. Η αποψίλωση της Πυροσβεστικής, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών έχει ως αποτέλεσμα αυτές να μην μπορούν να καλύψουν την προστασία των δασών και των πολιτών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε απλά ότι ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα. Αυτά είναι επικοινωνιακά τερτύπια!

Η απάντηση είναι μία. Εμείς, οι εργαζόμενοι-ες, οι άνεργοι-ες, οι νέοι-ες, που πληττόμαστε γιατί έχουν ρημάξει τις ζωές μας, θα οργανωθούμε και θα διεκδικήσουμε τη ζωή μας. Θα σαρώσουμε τους/τις άθλιους-ες πολιτικάντηδες και δημοσιογραφίσκους που μας καλούν να μείνουμε σπίτι για να κυκλοφορήσουν οι τουρίστες, θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που αφού δεν μας αφήνουν ευρώ για να πάμε διακοπές, μας στερούν και το τελευταίο δέντρο, που θα μπορούσαμε να χαρούμε τη δροσιά και τη φιλοξενία του.

Δεν περιμένουμε σωτήρες. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Σὰ γύρισε ὁ καθρέφτης μου
στὸν οὐρανὸ
φάνηκε
ἕνα φεγγάρι μισοφαγωμένο
ἀπὸ τὰ κόκκινα μυρμήγκια
τῆς φωτιᾶς
κι ἕνα κεφάλι πλάι του
νὰ καίει κι αὐτὸ μέσα σε πύρινη
βροχὴ

νὰ λάμπει τὸ κεφάλι
νὰ φέγγει
καθὼς τὸ ἔπαιρνε τὸ ἔκανε κάρβουνο
ἡ φωτιὰ

νὰ ψιθυρίζει:
-Τὰ δέντρα καῖνε φεύγουνε σὰν τὰ μαλλιὰ
ὁ ἄγγελος χάνεται μὲ καψαλισμένα
τὰ φτερὰ
κι ὁ πόνος
σκύλος μὲ σπασμένο πόδι
μένει
μένει

Μίλτος Σαχτούρης Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου