Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Αγώνας για επαρκές δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας. Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον κοροναϊό


ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 

Το έχουμε παρατηρήσει κι άλλες φορές ότι το κεφάλαιο και οι εργοδότες αξιοποιούν κάθε κρίση για να αυξήσουν το κέρδος τους. Αυτό αποδεικνύεται άλλη μια φορά με την κρίση του κορονοϊού COVID – 19. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο κατά κύριο λόγο εξαιτίας της έλλειψης υποδομών στη δημόσια υγεία.
   Στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοιού έχει αποκαλύψει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την υπονόμευση της δημόσιας υγείας, «δύο μέρες μετά το διάγγελμα του Μητσοτάκη που διαβεβαίωσε ότι ήδη κάνουμε ότι χρειάζεται για να θωρακιστεί η Δημόσια Υγεία και έκανε λόγο για προσλήψεις γιατρών, μία μέρα μετά τη “δραματική έκκληση” του Υπουργού Υγείας Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς “να υποβάλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, στην προκήρυξη για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού δεν υπάρχει ούτε μία θέση επικουρικού γιατρού».

  Τσάκισαν την πρωτοβάθμια περίθαλψη διαλύοντας τα τοπικά ιατρεία του ΕΟΠΠΥ (στην περιοχή μας το ΕΟΠΠΥ είχε 130 γιατρούς το 2014 και τώρα έχει μόνον 30 και από αυτούς κάποιοι δεν είναι μόνιμοι),που εξυπηρετεί σχεδόν την μισή δυτική Αθήνα !!!!
Και βέβαια για να μην πούμε πόσα νοσοκομεία έκλεισαν για να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες και τους δανειστές!!!!!

Και τώρα μας λένε να κλειστούμε στα σπίτια μας γιατί αν αρρωστήσουμε δεν έχουν τις ανάλογες κλίνες και το χειρότερο ούτε καν να καλύψουν την διάγνωση του κορονοιού!!!!

   Πού είναι ο παντοδύναμος ιδιωτικός τομέας, που δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αυτής της υγειονομικής κρίσης. Για το συμφέρον αυτού του ιδιωτικού τομέα ο Άδωνις Γεωργιάδης διέλυσε ο τι καλό είχε η δημόσια υγεία. Δεν φτάνει, λοιπόν, που η ζωή και η υγεία του λαού κινδυνεύει από δική τους υπαιτιότητα, Κυβέρνηση και Κεφάλαιο προσπαθούν να εφαρμόσουν αντιλαϊκές πολιτικές σ’ αυτή τη συγκυρία αφού με την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης, θεωρούν ότι θα το καταφέρουν χωρίς αντιστάσεις.
   Για παράδειγμα, στους δήμους όπου η κατάσταση στην καθαριότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες είναι δύσκολη, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται για πολλά χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, και σε προσλήψεις, ανακοινώνει «απ’ ευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα της καθαριότητας», μέτρο που από καιρό θέλει να λάβει αλλά τώρα θεωρεί ότι εκβιαστικά θα εξασφαλίσει τη συναίνεση της κοινωνίας.
  Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την διεύρυνση του ωραρίου στα super market, τα οποία θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ! Και βέβαια όλες τις Κυριακές! Με τη δικαιολογία ότι θα μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετηθεί καλύτερα, δικαιολογία η οποία δεν πείθει κανέναν. Ποιος-α θα πάει να ψωνίσει 7 το πρωί και για πόσον καιρό αφού τα πορτοφόλια είναι άδεια; Η απλή αλήθεια είναι ότι θέλουν να βάλουν τα super market να δουλεύουν συνέχεια και βρήκαν την ευκαιρία.

Κι ας μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι τα μέτρα θα ανακληθούν μετά την υγειονομική κρίση.
Ερχονται για να μείνουν, όπως έμειναν όλα τα μνημονιακά μέτρα.
Επίσης η κρίση του Κορωναιού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απολύσεις, για μειώσεις μισθών για περαιτέρω εντατικοποίηση των εργαζομένων κλπ.

Η Ανυπότακτη Πόλη σε αυτή την κρίση καλεί το λαό με Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη, Αγώνα να διεκδικήσει επαρκές δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για να μην πληρώσει ο λαός μας με την ζωή του την κρίση του Κορωναιού. Επίσης να είναι έτοιμος να αντιπαλέψει κάθε αλλαγή στο εργασιακό του καθεστώς που θα αποβεί εις βάρος του.
Αγαπητές, αγαπητοί συγκάτοικοι της πόλης μας η ασθένεια COVID-19 που προκαλείται από τον κορώναϊό, πήρε και στη χώρα μας διαστάσεις επιδημίας. 
Μπροστά σε αυτήν την σημαντική υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση ως συγκάτοικοι της πόλης μας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να απαντήσουμε με το τρίπτυχο: 

Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Αγώνας.

    Ψυχραιμία, καθώς ήδη αναπτύσσονται 8 ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίως για την κατασκευή εμβολίου. Και πάνω από όλα το 80% των περιπτώσεων νοσεί έχοντας πολύ ελαφρά συμπτώματα και υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που θεραπεύονται. Ακολουθούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τις οδηγίες υγιεινής με αυστηρότητα, και ακολουθούμε όλες τις υποδείξεις της υπεύθυνης επιστη-μονικής κοινότητας. Αλλά ταυτόχρονα, οχυρωνόμαστε συλλογικά απέναντι στον επικίνδυνο ιό του φόβου, του πανικού και της παραπληροφόρησης, που έχει πάντα τη δική του καταστροφική δυναμική. Γιατί παράλληλα, έχουμε ένα διαλυμένο μετά-μνημονιακό κράτος, ένα σύστημα υγείας βομβαρ-δισμένο σαν το Χαλέπι, που το κρατούν ζωντανό με το ζόρι γιατροί και νοσοκόμες.
    Αλληλεγγύη, γιατί έχουμε μια εντελώς ανίκανη, κυνική κυβέρνηση και δημοτική αρχή και πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου, πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι κοινωνικά πολύ πιο ευάλωτοι από εμάς και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγώνα κατά της επιδημίας, οι άνεργες/οι, οι άστεγοι/ες, οι μετανάστριες/ες, οι πρόσφυγες/ισσες. Απλώνουμε το χέρι για βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη. Ας οργανωθούμε και συλλογικά ας αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε γειτονιά, βοηθάμε όλες και όλους που χρειάζονται βοήθεια.
    Αγώνας γιατί αποκαλύπτεται περίτρανα ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, την έλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει στην επιδημία. Τώρα αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι δεν σώζει ο ιδιωτικός τομέας, αυτός στέλνει όλα τα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. 
Η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

Ως Ανυπότακτη Πόλη στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα που θα δώσουν όλες και όλοι οι εργαζόμενοι/ες, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι συνταξιούχοι/ες, οι νέοι και οι νέες που παλεύουν με την ημιανεργία και την επισφάλεια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και το οποίο οι μνημονιακές πολιτικές της αγοράς και του κέρδους, κατέστρεψαν εντελώς. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή!
Η Αλληλεγγύη η Συλλογικότητα, ο Αγώνας στις γειτονιές μας ,είναι ανάγκη απέναντι στο φόβο και την αδιέξοδη ατομική λύση ,για να σταθούμε όρθιοι και να τα καταφέρουμε. Η επιδημία δεν θα αντιμετωπιστεί με πανικό και τη λογική ο «σώζων εαυτό σωθήτω », ούτε με τη «Θεία Κοινωνία», αλλά με τη δράση της κοινωνίας, τον αγώνα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων, την επιστημονική προσπάθεια και τη συλλογική διάνοια του κόσμου της εργασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

- Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τον Δήμο / δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Ο φτωχός λαός αυτή την εποχή παλεύει να μην ασθενήσει και με την τρομοκρατία των απολύσεων.
- Αύξηση των δρομολογίων όλων των ΜΜΜ για την αποφυγή συνωστισμού, με παρέμβαση του Δήμου.
- Άμεση ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας, του δήμου με μαζικές προσλήψεις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, αρχικά για την παροχή τροφείων σε όλο τον φτωχό λαό του δήμου μέτρα για τους άστεγους.
- Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων και όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στον δήμο μας. Να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού
- Ελεύθερη πρόσβαση στα ιατρεία, ιδιωτικά δημόσια, όλων χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση την ασφάλιση. Απεναντίας, πλήττει τους πιο κοινωνικά ευάλωτους.
- Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας, ειδικά εκείνους που ζουν μόνοι.
- Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας στο Κέντρο Υγείας και Κέντρου μάνας και παιδιού, με προσλήψεις μονίμων.
- Άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, στους ΟΤΑ για την άμεση απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων. Όχι στις εργολαβίες που προσφέρουν πλουσιοπάροχα το δημόσιο χρήμα στους επιτήδειους.  

Καμία παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας σε ιδιώτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

- Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
- Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των κέντρων υγείας.
- Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (αντισηπτικά).
- Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
- Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.   - Συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κοροναϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.
- Να μην αλλάξει, ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ καμία εργασιακή σχέση εν μέσω υγειονομικής κρίσης

Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου